maanantai 7. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Valtio varautuu järeisiin keinoihin: Suomi tarvitsee useita uusia vastaanottokeskuksia joka viikko

Ilta-Sanomat: Valtio varautuu järeisiin keinoihin: Suomi tarvitsee useita uusia vastaanottokeskuksia joka viikko 7.9.2015

Suomi tarvitsee tällä hetkellä ainakin 3-4 uutta vastaanottokeskusta joka viikko. Sopivia tiloja kartoitetaan koko ajan. Tällä hetkellä eniten turvapaikanhakijoita on Oulussa, Helsingissä ja Turussa.
– Olisi toivottavaa, että vastaanottokeskuksia perustettaisiin laajasti eri puolelle Suomea, sisäministeri Petteri Orpo sanoo IS:lle.

Valtio ja kunnat tekevät asiassa tiivistä yhteistyötä. Osa kunnista on tarjonnut tilojaan, osa taas on vilkuttanut punaista valoa.

– Päätöksiä pitää saada aikaan nopeasti. Onneksi meillä on hienoa työtä tekevä Punainen Risti tässä mukana, Orpo kiittelee.

Jos tiloja ei löydy, valtio on valmis ottamaan käyttöön järeämpiä keinoja.

– Meillä on vastuu näistä ihmisistä. Jos tarvitaan, meillä on myös se pakkosijoituskortti käytössä. Ja jos tarvitaan, sitä myös käytetään, Orpo alleviivaa.

Käytännössä tuo tarkoittaisi sitä, että valtio voisi jyrätä kuntatason päätöksen ja sijoittaa turvapaikanhakijoita kuntiin parhaaksi katsomallaan tavalla.

– Esimerkiksi Turun ympäristössä on paljon kuntia, jotka voisivat tätä vastaanottokeskusasiaa miettiä, vetoaa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Virasto muutti linjaansa

Maahanmuuttovirasto on muuttanut vastaanottokeskusten perustamista koskevaa linjaansa.

Virasto ei enää kysy kuntapäättäjien kantaa vastaanottokeskusten perustamiseen, jos keskus tai hätämajoitusyksikkö on suunnitteilla yksityiseltä vuokrattaviin tiloihin ja ylläpitäjäksi olisi tulossa Punainen Risti (SPR) tai jokin muu ulkopuolinen taho. Jatkossa kuntien kantaa kysytään vain, jos vastaanottokeskus on suunnitteilla kunnan tiloihin tai kunnan ylläpitämäksi.

Maahanmuuttovirasto kuitenkin tiedottaa aina kuntaa ennen kuin vastaanottotoiminta alkaa.