maanantai 7. syyskuuta 2015

Verkkouutiset: Viranomainen huolissaan maahanmuuton ääri-ilmiöistä – "valmiussuunnitelmat päivitettävä"

Verkkouutiset: Viranomainen huolissaan maahanmuuton ääri-ilmiöistä – "valmiussuunnitelmat päivitettävä" 7.9.2015

Aluehallintoviraston mukaan maahanmuutolla on vaikutuksia sisäiseen turvallisuuteen.

Aluehallintovirasto on huolissaan ääri-ilmiöistä, joita saattaa esiintyä kun puhutaan maahanmuutosta sekä maahanmuuttajien ja kantaväestön kohtaamisista.

Maanantaina Tuusulassa 116. alueellisen maanpuolustuskurssin avannut Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Minna Karhunen muistuttaa, että viimeistään nyt on jokaisen organisaation aika pohtia muuttuneen turvallisuustilanteen vaikutuksia omaan toimintaansa.

– Jos valmiussuunnitelmat eivät ole ajan tasalla, on nyt korkea aika päivittää ne. Suurinta riskiä eivät kuitenkaan muodosta maahanmuuttajat, vaan meidän suomalaisten kyky mukautua uuteen tilaisuuteen. Heikko taloustilanne ja korkea työttömyys lisäävät ihmisten ahdistusta, joka saattaa purkautua monenlaisina ääri-ilmiöinä. Rasismi ja väkivaltaisuus pitää tuomita heti alkuunsa, ylijohtaja Karhunen toteaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa hiljattain herännyt kansalaisaktiivisuus on tervetullutta, mutta aluehallintovirasto varoittaa vastuun ulkoistamisesta kansalaisten harteille.

– Turvapaikanhakijoiden määrän valtava kasvu on tuonut mukanaan myös ilonaiheita. Olen todella ylpeä suomalaisista, jotka ovat aktivoituneet auttamaan järjestämällä tavarakeräyksiä ja jopa tarjoamalla kotejaan hädässä olevien avuksi, Karhunen kertoo.

Suomeen on arvioitu saapuvan tänä vuonna jopa 30.000 turvapaikan hakijaa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kartoittaa parhaillaan tilannetta ja kuntien kykyä vastata haasteeseen omalla alueellaan.

– Tilanne on tullut yllätyksenä, mutta meillä ei ole ongelmia reagoida siihen. Meillä on olemassa sekä kansalliset että alueelliset valmiussuunnitelmat laaja-alaisen maahanmuuton varalle. Me pystymme tähän hyvin, Karhunen toteaa.