sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Yle: Kansanliikettä turvapaikanhakijoiden majoittamiseksi ei ole vielä syntynyt

Yle: Kansanliikettä turvapaikanhakijoiden majoittamiseksi ei ole vielä syntynyt 8.9.2015

Pääministeri Juha Sipilän kaipaama kansanliike helpottamaan turvapaikanhakijoiden sijoittamista ei ainakaan vielä ole toteutunut. Vastaanottokeskuksille tulee koko ajan yhteydenottoja mahdollisista sijoituspaikoista, mutta yksityishenkilöt eivät ole juuri ottaneet yhteyttä reilu vuorokausi pääministerin ilmoituksen jälkeen.

Maahanmuuttovirastoon tulee tasaisesti yhteydenottoja paikoista, joihin turvapaikanhakijat voitaisiin sijoittaa. Viraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvaisen mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kaipaamia yksityisiä yhteydenottoja ei ole kuulunut.

– Ilmoituksia ei ainakaan toistaiseksi ole näkynyt meillä. Yksityishenkilöt ovat ottaneet meihin yhteyttä yksittäisissä tapauksissa koko ajan, mutta mitään uutta ei tilanteessa nyt ole, kertoo yksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.

Hänen mukaan on vaikea arvioida miten pääministerin ilmoitus kakkosasunnon antamisesta turvapaikanhakijoiden käyttöön vaikuttaa ihmisiin. Yhteydenotot virastoon ovat yleensä olleet ehdotuksia vastaanottokeskuksiksi.

Suomen Punaisen Ristin Tornion vastaanottokeskuksen johtaja Ari Haaranen ei ole nähnyt ihmisten aktivoituvan sankoin joukoin heti pääministerin ilmoituksen jälkeen.

– Tänne on tullut muutama yhteydenotto. Saa nyt nähdä miten viikko käynnistyy, hän kuvaa tilannetta.

Suurin osa turvapaikanhakijoista tulee maahan tällä hetkellä Tornion kautta. Pääministeri halusi omalla avauksellaan auttaa juuri Oulun seudun ja Perämeren alueen vaikeaa majoitustilannetta.

Yksityismajoitukseen kaivataan välittäjää

Yksityismajoitus laajemmin olisi Maahanmuuttovirastolle uusi asia. Johtaja Kuuluvainen suhtautuu ihmisten kotimajoitukseen periaatteessa myönteisesti. Turvapaikanhakijoiden maahantulon alkuvaiheessa olisi Kuuluvaisen mukaan kuitenkin hyvä, että kodit tai muut yksityiset paikat olisivat suhteellisen lähellä vastaanottokeskuksia.

Mahdollisten vapaaehtoisten halukkuutta ei koordinoida tällä hetkellä Maahanmuuttovirastossa. SPR hoitaa vastaanottoa yksittäisistä vastaanottokeskuksista käsin. Yhteisöpalvelu Facebookissa on perustettu ryhmä tarvetta varten.

– Selkeätä koordinaatiota ei ole vielä. Jokin avustusjärjestö voisi olla halukkaiden ja sijoitusta kaipaavien välillä ja välittää majoitusta, kaipaa johtaja Kuuluvainen.