Yle: Moni irakilainen turvapaikanhakija palaa takaisin 10.11.2015
Viisikymmentä irakilaista turvapaikanhakijaa päivässä on lähdössä takaisin kotimaahansa. Samaan aikaan Tornioon saapuu afgaaneja.
Turvapaikanhakijatilanne on jälleen laajentunut ja samalla muuttanut muotoaan. Monet irakilaiset ovat päätyneet huomaamaan, että eivät haluakaan jäädä Suomeen.
– Irakilaisten tulo on hiipunut ja itse asiassa noin 50 paperitonta irakilaista päivittäin on hankkimassa lähetystönsä avulla papereita, jotta voisi palata maahansa.
Nuoret irakilaismiehet vaihtuivat afgaaniperheiksi
Viime viikonloppuna Tornioon tuli tuhatkunta uutta turvapaikanhakijaa. Heistä pääosa on afganistanilaisia.
– Meille tulee nyt noin 2000 turvapaikanhakijaa viikossa. Enemmistö on afgaaneja jotka tulevat perheittäin. Ei ole näköpiirissä että tilanne helpottaisi. Tilanne Euroopassa on niin poikkeuksellinen, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.
Sallasta ja Raja-Joosepista on tullut joitakin turvapaikanhakijoita, mutta kokonaisuudessaan tilanne itärajalla on melko rauhallinen. Lisää vastaanottotiloja kuitenkin tarvitaan.
– Meillä on tilat 27 000 turvapaikanhakijalle, mutta meillä uupuu ainakin sellaiset 10 000 petipaikkaa. Eilen juuri päätimme, että lähdemme katsomaan kontti- ja telttaratkaisuja, ylipäätänsä hyvin poikkeuksellisia tilaratkaisuja tästä eteenpäin, kertoo Nerg.
Vastaanottotilat jatkossa isoihin asutuskeskuksiin
Jatkossa yritetään saada turvapaikanhakijat sijoitettua mahdollisimman lähelle isoja asutuskeskuksia, missä turvallisuusviranomaiset olisivat lähellä.
– Pohjois-Suomessa tiloja haetaan Oulun, Rovaniemen ja Kemi-Tornion alueelta, mutta ei kovin vahvasti harvemmin asutuilta alueilta, linjaa Nerg.
Oulussa ollaan sulkemassa Kastellin vanhaan kouluun perustettua hätämajoitustilaa. Vuoden vaihteessa suljettavalle Kastellin hätämajoituskeskukselle tuskin löytyy korvaavia tiloja Oulusta.
Oulun kaupungin edustajien mukaan SPR:n suunnitelmat Kastellin tilojen korvaamiseen ovat kuitenkin pitkällä.
– Oulusta ei pidempiaikaiseen majoitukseen sopivia tiloja oikein tahdo löytyä, tiivistää Oulun hallintojohtaja Ari Heikkinen.
Valtio ei voi pakottaa kuntia perustamaan vastaanottotiloja.
– Meillä on eri puolilla Suomea sama tilanne. Se on ikävää, jos korvaavia tiloja ei läheltä löydy, mutta toisaalta ihan ymmärrettävää. Ne eivät täytä vastaanottokeskukselle asetettuja vaatimuksia. Osa näistä hätämajoitustiloista otettiin niin nopeasti käyttöön, toteaa Nerg.
Turvapaikanhakijat ovat kiinnostavaa työvoimaa
Oulun kaupunginvaltuusto sai infoa ja keskusteli turvapaikanhakijoiden tilanteesta maanantaina. Valtuutetut tekivät Heikkiselle useita kysymyksiä muun muassa kielteisen turvapaikkapäätöksen saavien, mutta maahan jäävien kotouttamisesta ja yrittäjien mahdollisuudesta saada turvapaikanhakijoita töihin.
– Yrittäjät ovat kiinnostuneita työvoimasta, jota löytyy turvapaikanhakijoiden joukosta, kertoi esimerkiksi Jouko Korkiakoski (kesk.).
Oulussa olevista irakilaisista turvapaikanhakijoista arviolta puolet on paperittomia, ja heidän työllistymisensä on vaikeaa. Nykyisen lainsäädännön puitteissa turvapaikanhakija voi tehdä työtä kolmen kuukauden kuluttua saapumisestaan jos hänen matkustusasiakirjansa ovat kunnossa. Jos niitä ei ole, karenssi on kuusi kuukautta. Luvassa on kuitenkin helpotusta paperillisten turvapaikanhakijoiden osalta.
Turvapaikanhakijoiden työllistymistä aiotaan helpottaa
– Asiaa koskeva lainmuutos on valmisteluvaiheessa. Tällainen esitys on tulossa maahanmuuttoministerityöryhmään jossa katsotaan helpottaako se tätä tilannetta. Jos aikoja lähdetään lyhentämään se tarkoittaa lain muutosta. Pikakäsittelyllä asia on eduskunnassa tammi-helmikuussa ja sen jälkeen aika nopeasti päätöksessä.
Ajatuksena on ollut että aika lyhenisi kuukauteen.
– Voi olla että karenssin poistaminen kokonaan olisi parempi ratkaisu, koska se vähentäisi byrokratiaa enemmän, pohtii Nerg.
Toki muitakin ongelmia on. Palkka pitää lain mukaan maksaa pankkitilille, eivätkä turvapaikanhakijat sellaista voi saada. Siihen on kuitenkin löytymässä ratkaisu.
– Paperittomien osalta ollaan aika haasteellisessa tilanteessa. Nytkin vastaanottokeskuksissa joudutaan käsittelemään aika paljon rahaa, koska heillä ei ole mahdollisuutta saada pankkitiliä. Tähän haetaan Väestörekisterikeskuksen kanssa ratkaisuksi väliaikaista korttimahdollisuutta. Sitä kautta pankit suostuisivat avaamaan heille tilejä, arvioi Nerg.