lauantai 21. elokuuta 2010

YLE: Supo: Estimme terroristeja pääsemästä Suomeen

YLE Uutiset: Supo: Estimme terroristeja pääsemästä Suomeen 21.8.2010

Suojelupoliisin mukaan Supo on Afrikka-operaationsa avulla onnistunut estämään kansallista turvallisuutta uhanneita henkilöitä pääsemästä Suomeen. Suojelupoliisin päällikkö Ilkka Salmi sanoo YLE Uutisille, että Supo on estänyt usean ei-toivotun henkilön maahantulon.

- Olemme estäneet sellaisia henkilöitä tulemasta Suomeen, joilla on yhteyksiä terroristiseen toimintaan tai terroristisiin järjestöihin, Salmi kertoo.

Salmi ei kerro tarkkaan kuinka monesta tapauksesta on kyse.

- Puhutaan kourallisesta tapauksia, Salmi sanoo.

Terrorismin torjunta ulkomailla jatkuu

Suojelupoliisi lähetti ensimmäiset etsivänsä ulkomaille keväällä. Muutaman kuukauden kokeilujakson aikana Supon yhdysmiehet vierailivat Suomen lähetystöissä Etiopiassa, Keniassa ja Syyriassa. Kuukauden mittaisten vierailujen aikana etsivät osallistuivat muun muassa Suomesta oleskelulupaa hakeneiden ihmisten haastatteluihin.

- Roolimme on toimia asiantuntijaviranomaisena yhteistyössä maahanmuuttoviraston ja ulkoministeriön kanssa. Pilottihankkeen aikana kykenimme löytämään henkilöitä, joiden tulo Suomeen olisi meidän arviomme mukaan saattanut aiheuttaa ongelmia kansalliselle turvallisuudelle. Tämä viestin välitimme tahoille, jotka lopulta päättävät maahantulon edellytyksistä, Salmi kuvailee.

Supon ulkomaantoiminta sai jatkoa hallituksen budjettiriihessä kuluneen viikon torstaina, kun hallitus myönsi Supolle terrorismin torjuntaan ensi vuodelle 850 000 euroa. Sen turvin etsiviä lähetetään Afrikkaan ja Lähi-itään myös ensi vuonna.

- Uskon, että tulemme nyt vakinaistamaan toimintaa pitkäjänteisesti tulevana vuotena ja toivottavasti myös siitä eteenpäin, Salmi toteaa.

Vakinaisia virkoja Supon etsiville ei kuitenkaan lähetystöistä anneta. Terrorismia torjutaan myös tulevaisuudessa virkamatkojen aikana. Toiminta jatkuu ensi vuonna samoissa paikoissa, joissa etsivät vierailivat tänä vuonna. Ilkka Salmen mukaan ulkomaankomennukset saattavat kuitenkin tulevaisuudessa kestää jopa puoli vuotta tai kauemmin.

Muut maat seuraavat perässä

Suojelupoliisin mukaan terrorismin torjunnan pääpaino on edelleen kotimaassa tapahtuvassa toiminnassa. Ulkomaille sijoittumisessa on kuitenkin etunsa.

- Siellä saadaan selkeää kuvaa siitä, millaisista oloista ihmiset Suomeen pyrkivät. Lisäksi yksittäisten henkilöiden toimista on helpompi saada tietoa.

Supon päällikön mukaan paikalla kannattaa olla, vaikka siitä tuleekin kustannuksia.

- Tämä toki maksaa. Mutta kyllä meidän arviomme mukaan tämä on kustannustehokasta siihen verrattuna, että Suomeen pääsisi henkilöitä jotka ovat vaaraksi suomalaiselle yhteiskunnalle. Heidän valvontansa ja heidän toimiensa seuraaminen on huomattavasti kalliimpaa, Salmi sanoo.

Ilkka Salmi kertoo, että muut pienien eurooppalaisten maiden tiedustelupalvelut ovat olleet kiinnostuneita Supon kokemuksista Afrikassa. Hän uskookin, että vastaavia eteenpäin työnnetyn puolustuksen strategioita kehitetään myös muualla.