keskiviikko 25. elokuuta 2010

HBL: Biaudet: "Ihmisoikeustyö on kriisissä"

HBL: Biaudet: "Ihmisoikeustyö on kriisissä" 25.8.2010

"Olemme kaukana siitä hengestä, kun kansainvälisiä lakeja rakennettiin, kun vahvistettiin ihmisoikeuksien julistus ja haluttiin suojella pakolaisia", sanoo vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet (RKP).

Biaudet'n mukaan nykyään käytetään usein uhkakuvia, kun puhutaan maahanmuuttajista.

- Voidaan esimerkiksi maalata kuvia valtavasta määrästä pakolaisia, jotka olisivat matkalla Suomeen ja muodostaisivat pahimman uhan yhteiskunnalle. Sellainen argumentointi ei perustu tilastoihin. Maahanmuuttovirrat eivät ole koskaan suuntautuneet Suomeen, ei edes silloin kun Euroopassa paloi.

Maahanmuuttokeskustelun suhteen Biaudet arvostelee myös tiedotusvälineitä.

-Usein keskustellaan Perussuomalaisten ja ihmisoikeusaktivistien näkemyksistä suhteessa toisiinsa. Ihmisoikeusvaatimukset esitetään ääripäänä, mikä on väärin, sillä ihmisoikeudet ovat minimivaatimus.

Biaudet'n mukaan pitää voida keskustella kuinka paljon maahanmuuttajia Suomeen otetaan, mutta ihmisillä on oltava samat oikeudet ja kaikkia on kohdeltava kunnioittavasti.

-Mielestäni poliittisessa keskustelussa sallitaan liian suuria yleistyksiä. Siksi Mari Kiviniemen (kesk) lausunto flirttailusta rasismin kanssa oli osuva.

Osallistuu reippaasti keskusteluun

Biaudet aikoo vähemmistövaltuutettuna ottaa reippaasti osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun riippumatta muiden neuvoista.

-Alueeseeni kuuluu myös valaista etnisten vähemmistöjen ja ulkomaalaisten asemaa, yhdenvertaisuutta, ihmiskauppaa ja hyviä etnisiä suhteita.

[...]

Biaudet'n mukaan monet etnisiä vähemmistöjä koskevat ongelmat on ratkaistava EU-tasolla.
-Esimerkiksi EU:n sisäisen vapaan liikkuvuuden yhteydessä puhutaan usein työläisistä, mutta ei ole ajateltu, että on monia, joiden on vaikeat olosuhteet saada oikeutta ja pärjätä ja joilla on sama oikeus vapaaseen liikkumiseen kuin muillakin.

Monilla EU-mailla on paljon enemmän kokemusta esimerkiksi ilman henkilöllisyystodistusta saapuvista maahanmuuttajista.

-Pitäisi olla kansalaisjärjestöjä, jotka tukevat virallista järjestelmää ja tarjoavat sosiaalipalveluja ja neuvontaa niille, jotka saapuvat tänne ilman papereita.

Biaudet'n mielestä on järkyttävää, että on pakolaislapsia, joille ei tarjota mahdollisuutta käydä koulua.

-Ulkomailla ollessani on koulupaikkoja järjestetty minun lapsilleni hyvin joustavasti silloinkin, kun byrokratia on jäänyt jälkeen. Kuntien ei ole pakko järjestää turvapaikanhakijoiden koulunkäyntiä välittömästi ja se on puute.