perjantai 20. elokuuta 2010

Helsingin Uutiset: Pitäisikö kerjääminen kieltää lailla?

Helsingin Uutiset: Pitäisikö kerjääminen kieltää lailla? 20.8.2010

Kerjäläiset ovat löytäneet Suomen suurimmat kaupungit, erityisesti Helsingin keskustassa heitä on paljon.

Miten me heihin suhtaudumme, riippuu jokaisen henkilökohtaisesta tunne-elämästä.

Voinko kävellä ohi antamatta lanttia, sillä ovathan he surkean näköisiä. Kerjäävän aikuisen vierellä on usein pieni lapsi.

Enemmän suhtautumiseemme vaikuttaa kuitenkin tieto, keitä he ovat ja keille he keräävät.

Helsingin poliisin mukaan kyseessä on etupäässä vanhan Jugoslavian ja Romanian alueen ihmiset, joita on Helsingissä lähes 250.

Kerjäläisten toiminta on muuttunut yhä aggressiivisemmaksi ulottuen taskuvarkauksiin ja näpistyksiin yleisillä paikoilla ja ravintoloissa. Myös rihkaman myynti on tullut toimenkuvaan mukaan.

Emma Kari: Köyhyyttä ei pidä kriminalisoida

Romanit ovat Euroopan syrjityin vähemmistö. Rasismin ja köyhyyden takia osan on parempi kerjätä Helsingin kaduilla kuin jäädä kotimaahansa. Se ei ole kaunista, mutta ei myöskään rikollista.

Aloite kerjäämisen kiellosta ei helpota ongelmaa, vaan se ajaa köyhät romanit entistä ahtaammalle, esimeriksi prostituutioon.

Amnesty kampanjoi parhaillaan romanien aseman parantamisen puolesta. Suomen tulisi tukea tätä työtä, ei kurjistaa romanien oloja. EU tarvitsee yhteisen romanistrategian, jolla koko unioni sitoutuu parantamaan romanivähemmistön asemaa.

Emma Kari

Kaupunginvaltuutettu (vihr)

Juha Hakola: Kerjääminen tuo lieveilmiöitä

Kerjääminen on tuonut mukanaan lieveilmiöitä, jotka ovat omiaan aiheuttamaan monissa kansalaisissa turvattomuuden tunnetta.

Katukerjääminen on saanut aikaisempaa häiritsevämpiä ja aggressiivisempia muotoja.

Kerjäläisiä puolustelevissa kannanotoissa on jäänyt vaille huomiota se, että kadulla kerjäävien henkilöiden läheisyyteen on ilmaantunut henkilöitä, jotka syyllistyvät pieniin rikoksiin ja muuhun häirintään.

Järjestyslain sääntely ei anna poliisille tarvittavia keinoja puuttua ennalta kerjäämisen aiheuttamiin yleisen järjestyksen häiriöihin.

Erityisesti helsinkiläisiä on huolestuttanut kerjäläisten perustamat laittomat majoitusleirit kaupunkilaisten takapihoille. Leirien turvallisuudessa on puutteita. Leirit ovat aiheuttaneet epäsiisteydellään harmia lähialueilla ja alueen asukkaissa.

Lakialoitteen tarkoituksena on puuttua myös kerjäämiseen ilmiönä. Kerjääminen ei ole ihmisarvoista elämää, eikä kerjäämisen harjoittamista pidä tukea. Lantti sieltä täältä, ei nosta ketään köyhyydestä, eikä siten auta ahdingossa elävää kerjäläistä kuin ehkä hetkellisesti.

Juha Hakola

Kansanedustaja (kok)