tiistai 31. elokuuta 2010

MTV3: Geenipakka sekaisin, haluaa Esa-Pekka Salonen

MTV3/Katsomo: Geenipakka sekaisin, haluaa Esa-Pekka Salonen (video) 31.8.2010

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen haluaa sekoittaa geenipakkaa.

---

[...]
Salonen on huolissaan myös Suomen maahanmuuttajien kohtelusta. Hänen mielestään Suomen pitäisi ammentaa maahanmuuttajien kulttuurista vaikutteita ja energiaa - sen sijaan että ulkomaalaiset nähdään pääsääntöisesti ongelmana.

- Maahanmuuttajat pitäisi integroida meidän kulttuuriimme ja antaa heidän rikastuttaa kulttuurielämäämme ja elämämme laatua ja tasoa. Vaahtosuisella lietsonnalla ei koskaan saada aikaan mitään kunnollista ja pysyvää. Ja jos historiaa tutkitaan niin vahinkoahan siitä on aina ollut.

________________________________________________

Esa-Pekka Salonen
Sillon [Tukholmassa 80-90-luvuilla] mä vasta huomasin, miten uskomattoman homogeeninen se suomalainen katukuva on. Ja me oltiin kaikki samannäkösiä ja ajateltiin asioista suurin piirtein samalla lailla ja tämmönen tota...tavaton yhtenäisyys joka suhteessa. Nythän se, että Suomessa on sitten nostettu aikamoista haloota tämmösistä muutamista ulkomaalaisista. Ja että siitä on sitten tehty tämmönen poliittinen keppihevonen. Tuota, se tuntuu aivan käsittämättömältä, kun katselee siis missä tahansa muualla maailmassa, katselee ympärilleen, et miten monimuotoista se kulttuuri on ja miten parhaimmillaan se tuottaa energiaa ja iloa siihen kulttuuriin ja jotenkin yksinkertaisella tasolla, että saat erilaista ruokaa.

Toimittaja Kari Lumikero
Esa-Pekka Salonen on ajattelultaan ja elämäntavoiltaan maailmankansalainen. Ja vaikka hän asuu enimmäkseen Lontoossa ja on jatkuvasti reissun päällä, suomalaisuudestaan hän ei päästä otetta, päinvastoin. Tosin, helppoa se ei aina ole.

Esa-Pekka Salonen
Ja mikä sitten se arvo on siinä, että on joku tämmönen yhtenäinen ajatus siitä, että on olemassa joku geneettinen Suomi. Koska eihän sellaista alunperinkään ollut. Että hämäläisethän on täysin geneettisesti erilaisia varsinaissuomalaisiin ja lappalaiset oli ihan omaa porukkaansa ja niinpäin pois. Että missä vaiheessa sitten syntyi se semmoinen yhtenäinen Suomi, jota nyt kauheesti pitäis sitten puolustaa. Että se mitä pitää puolustaa, on meidän kulttuuri ja se perinne ja varmistaa sen kulttuurin kehitys ja tulevaisuus. Ja suomen kieltä tietysti täytyy vaalia ja sitten mun mielestä kaksikielisyyttä Suomessa pitää myöskin vaalia.

Esa-Pekka Salonen
Joka tapauksessa, että mä nään parhaimpana tämmösenä skenaariona Suomen tulevaisuudelle sen, että geenipakkaa sekoitetaan sopivasti ja sitten meidän tämmöinen kulttuurisosiologinen näkökulmamme avartuu ja me pystytään integroimaan nää meille tulleet maahanmuuttajat hyvin meidän kulttuuriin ja ikäänkuin annetaan tälle maahanmuutolle mahdollisuus rikastuttaa meidän kulttuurielämää ja meidän elämänlaatua ja tasoa.

Toimittaja Kari Lumikero
Vanha totuus on, että suvaitsevaisuus saa väistyä, kun ajat heikkenevät. Syyllisiä etsitään ja useimmiten syntipukeiksi joutuvat ihmiset heikoimmassa asemassa.

Esa-Pekka Salonen
Se, että ihmiset turhautuu, että on ollut tavattoman vaikeat ajat, Suomessa on korkea työttömyys. Mä oletan, että siis rikkaiden ja köyhien välinen ero on koko ajan suurenemassa. Ja siis Suomessa on kaikenlaisia rakenteellisia ongelmia siinä yhteiskunnassa, jotka tulee ratkaista. Ja ne voidaankin varmaan ratkaista. En mä usko, että ollaan mitenkään toivottomassa tilanteessa. Mutta tämmösellä vaahtosuisella lietsonnalla ei tietenkään koskaan ole saatu aikaan mitään...mitään kunnollista, eikä varsinkaan pysyvää. Ja jos nyt historiaa yhtään tutkitaan, niin vahinkoahan siitä on aina ollut.