tiistai 24. elokuuta 2010

YLE: Lappeenrantaan uusi valmistavan opetuksen malli maahanmuuttajanuorille

YLE Etelä-Karjala: Lappeenrantaan uusi valmistavan opetuksen malli maahanmuuttajanuorille 24.8.2010

Mallissa peruskoulun päättäneet, myöhään maahan muuttavat yli 16-vuotiaat nuoret ohjataan suomalaiseen koulumaailmaan valmistavan opetuksen avulla. Opetukseen kuuluu muun muassa tehostettua Suomen kielen opetusta.

Lappeenrannan perusopetusjohtaja Mari Routin mukaan valmistavaa opetusta on järjestetty ennen peruskouluikäisille, mutta peruskoulunsa päättäneet ovat olleet väliinputoajia. Nyt myös peruskoulun päättövaiheessa Suomeen muuttavat nuoret saavat järjestelmällisesti valmistavaa opetusta Lappeenrannassa.

- Tähän saakka myöhään maahan muuttaneille on pyritty järjestämään opiskelupaikka yksilöllisesti räätälöiden ja pitkälti siinä on onnistuttukin, mutta jotkut nuoret ovat jääneet väliinputoajiksi. Tähän syynä on ollut esimerkiksi se, että nuori on ollut liian vanha, esimerkiksi 17 vuotias, meidän yläkoululaisten yhteisöön. Jos nuori ei ole osannut suomen kieltä, hän ei ole myöskään päässyt koulutuskuntayhtymän ammatilliseen koulutukseen valmistavaan opetukseen.

Nyt Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä ja Itä-Suomen koulu ovat sitoutuneet huolehtimaan oman kohderyhmänsä nuorten ohjaamisesta opetuksen piiriin.

Venäjältä saapuvat nuoret saavat ohjausta Itä-Suomen koulussa ja Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä ottaa vastaan ammatilliseen koulutukseen haluavat. Sammonlahden koulussa sekä Lauritsalan aikuislukiossa puolestaan ohjaavaa opetusta järjestetään lukioon haluaville nuorille.

Tällä hetkellä Lappeenrannassa on noin 70 valmistavaa opetusta saavaa peruskouluikäistä maahanmuuttajaa.

Maahanmuuttajien eri kielitaustat Lappeenrannassa

Albania, amhara, arabia, azeri, bosnia, englanti, espanja, gorania, ingusi, kiina, kurdi, lätti, lingala, mandi, persia/dari, portugali, ranska, romania, kinjarvanda, ruotsi, serbokroatia, somali, thai, tsetseeni, turkki, ukraina, urdu, venäjä, vietnam, eesti, wolof