keskiviikko 25. elokuuta 2010

Helsingin Uutiset: Poliisikomentaja: Kerjääminen on aiempaa häiritsevämpää

Helsingin Uutiset: Poliisikomentaja: Kerjääminen on aiempaa häiritsevämpää 25.8.2010

Kerjäläiset ovat löytäneet Suomen suurimmat kaupungit ja erityisesti Helsingin keskustan.

Miten me heihin suhtaudumme? Viikonvaihteessa asiaan ottivat kantaa helsinkiläinen vihreiden valtuutettu Emma Kari ja kokoomuksen kansanedustaja Juha Hakola.

Helsingin poliisin mukaan kyse on etupäässä vanhan Jugoslavian ja Romanian alueen ihmisistä.

Riikonen: Toiminta on laajentunut omaisuusrikoksiin

Helsinkiin saapui vuoden 2007 aikana joitakin kymmeniä kerjäämisellä elantonsa hankkivia ulkomaalaisia henkilöitä. Henkilöt olivat kotoisin lähinnä Romaniasta.

He kerjäsivät pääasiassa Helsingin ydinkeskustan kaduilla ollen luonteeltaan passiivista toimintaa.

Kerjäläistilanne on muuttunut olennaisesti kahden viime vuoden aikana. Ulkomaalaisten kerjäläisten lukumäärä on kasvanut merkittävästi, ollen tänä kesänä noin 230.

Kerjääminen on aiempaa häiritsevämpää ja aggressiivisempaa. Kerjäämisen lisäksi toiminta on laajentunut osin myös omaisuusrikoksiin, kuten lompakko- ja myymälävarkauksiin.

Aggressiiviseen ja häiritsevään kerjäämiseen liittyy nykyisin myös rihkaman myyntiä, kerjäämistä ravintoloiden terasseilla ja sisätiloissa, käsiksi käymistä ja autojen pysäyttelyä.

Romanialaisten kerjäläisten lisäksi kerjäläisiä on muun muassa Bulgariasta, Sloveniasta ja Bosnia-Hertsegovinasta.

Helsingissä yleiselle paikalle luvattomasti pystytetyissä leireissä on ihmisten turvallisuutta vaarantavia ”virityksiä”. Leirit ja niiden ympäristöt ovat usein myös sotkuisia roskista ja ulosteista. Kerjäläisten mukana on lukuisia pieniä lapsia ja vauvoja.

Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen