tiistai 31. elokuuta 2010

YLE: Hapokasta maahanmuuttokeskustelua

YLE Radio 1: Olli Seuri: Hapokasta maahanmuuttokeskustelua 31.8.2010
Ajankohtainen Ykkönen: Nettiekstra - Juha Mäki-Ketelä (audio)

Juha Mäki-Ketelä teki julkisen pesäeron Hommaforumin ”öyhöttäjiin” ja islamin vastaisiin aktiiveihin siirtyessään sivuun Muutos 2011-puolueen puheenjohtajan paikalta heinäkuussa. Eron jälkeen hän on verrannut maahanmuuttoa poliittisena kysymyksenä autoveroon – se koskettaa monia suomalaisia ja herättää intohimoja, mutta silti maahanmuutosta tuskin on poliittisen ryhmän ydinaatteeksi. Varsinkaan, jos ryhmä koostuu osin sellaisista propellipäistä, jotka onnistuvat yhdistämään kivuttomasti muslimit Särkänniemen Nasu-vuohen ryöstöön.

Mäki-Ketelästä tuli osin tahtomattaankin ”maahanmuuttokriitikoiden ääni”, kun hän lähti puuhaamaan ensin Jussi Halla-ahon eurovaaliehdokkuutta ja sitten Muutos-ryhmää. Nyt hän on tehnyt ääriaineksiin fiksua pesäeroa, mutta edelleen hän on Hommaforumin maltillisten kirjoittajien esikuva. Keskustelupalsta on jakautunut nyt ”nasuihin” ja ”suomensisulaisiin” eli maahanmuuttoa laajempaa yhteistä poliittista aatetta etsiviin ja niihin, joille maahanmuutto tai ulkomaalaisvastaisuus muodostaa maailmankuvan tai politiikan ytimen. Mäki-Ketelä heivaisi sisulaiset mielellään maahanmuuttokeskustelun ulkopuolelle.

Mielenkiintoista Mäki-Ketelän uusissa avauksissa on se, että hän varoittaa suuria puolueita maahanmuuttokriittisten äänien kalastelusta. Esimerkiksi kokoomus ja perussuomalaiset ovat jo kiristäneet kantojaan, mutta myös demarit ovat yrittäneet omaksua ”maassa maan tavalla” –puhetavan. Mäki-Ketelä on oikeassa siinä, että tällainen retoriikka voi olla vaarallista, jos ja kun teot eivät seuraa puheita. Jos entisestään maahanmuuttoon pettyneiden suomalaisten toiveet ensin herätetään ja sitten taas tapetaan, voi osa ääriaineksista suunnata pettymyksensä entistä useammin jo maassa asuviin ulkomaalaistaustaisiin. Tai ainakin niihin kebab- ja pizzaravintoloiden ikkunoihin. Lienee oleellista kysyä, kuka siitä sitten kantaa vastuun?

Muutos sai lauantaina 28.8. uuden vetäjän, kun he valitsivat puheenjohtajakseen 25-vuotiaan oikeustieteen opiskelijan Jiri Kerosen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita Juha Mäki-Ketelän vetäytymistä politiikasta. Hän ilmoittautuu halukkaaksi Muutos2011-ryhmän ehdokkaaksi huhtikuun eduskuntavaaleihin. Mäki-Ketelän poliittisia teemoja tuntuvat olevan ainakin avoin eliitinvastaisuus ja ”kadunmiehen” järki, joita hän itse toki kutsuu ”suoraksi demokratiaksi”. Lisäksi Mäki-Ketelä puhuu avoimesti demokratiavajeesta ja suomalaisten edusta, mikä viimeistään herättää epäilyksiä populismista.

Asia ei silti ole ehkä näin yksinkertainen. Juha Mäki-Ketelä myöntää avoimesti ”käyneensä ylikierroksilla” viime talvena puhuessaan maahanmuuttokysymyksestä Suomen kannalta erityisen polttavana poliittisena kysymyksenä. Lisäksi hän on tehnyt rasismiin pesäeroa mahdollisesti jopa suorasukaisemmin kuin Timo Soini. Onko koulupudokkaista väitöskirjaa puuhaava liiketalouden opettaja Juha Mäki-Ketelä poliitikkona lintu vai kala, sitä lienee turhan aikaista sanoa. Politiikan peliluonteen hän on kuitenkin jo tajunnut.

_______________________________________________

Ajankohtainen Ykkönen: Nettiekstra - Juha Mäki-Ketelä (audio)

Tamperelainen opettaja Juha Mäki-Ketelä hyppäsi heinäkuussa syrjään maahanmuuttokritiikillä ratsastaneen Muutos2011-ryhmän puheenjohtajan paikalta, kun sai tarpeekseen asiattomasta maahanmuuttokeskustelusta. Nyt Mäki-Ketelä kertoo, että lähtee mielellään Muutoksen eduskuntavaaliehdokkaaksi, koska sekä nettipalstojen hörhöt että valtapoliitikot vetävät vaarallista linjaa maahanmuuttopuheissaan. Ajankohtaisen Ykkösen ohjelmaan tehty haastattelu kokonaisuudessaan. Toimittajana Olli Seuri.