perjantai 20. elokuuta 2010

Vihreä Tampere: Päivi Sinkkonen: Puheenjohtajan tervehdys


Maahanmuutosta käynnissä oleva keskustelu ei osoita laantumisen merkkejä. Keskustelua tiiviisti seuranneena toivon, että se osoittaisi edes jonkinlaista kehittymistä laadukkaampaan ja rakentavampaan suuntaan kohti tulevaisuutta. Keskustelu on nostanut esiin paitsi hyvin konservatiiviset asenteet kaikkea muutosta ja uutta kohtaan, myös käsittämättömän määrän vihaa. Samalla jonkinlainen pinnan alla muhiva ”jokainen pitäköön huolta itsestään, ei ole minun murheeni” – asenne pulpahtelee esiin maahanmuuttoon liittyvässä keskustelussa.

Netissä riehuvat viharyhmät ovat pienehkön joukon aktiivisuutta, mutta sitä ovat tukeneet suurten puolueiden poliitikot, jotka eivät osaa päättää mihin suuntaan kumartaa, mihin näyttää takamustaan. Suomalainen ilmapiiri näiden vihalla käyvien ryhmien kautta tarkasteltuna näyttää melko surkealta. Sisäänpäin kääntyneisyys, sulkeutuneisuus ja vihaksi kääntyvä pelko vaikuttavat määrittävän liian monien näkökulmaa ulkopuoliseen maailmaan. Surkea ilmapiiri muuttuu ahdistavaksi, kun vielä päättäjämme poukkoilevat ja ovat kyvyttömiä esittämään selkeitä mielipiteitä ja vetämään realistisia linjoja maahanmuutolle. Jopa kansainväliset lait ja ihmisoikeussopimukset unohdetaan keskustelussa surutta, kun suurten puolueiden poliitikot eivät osaa päättää pitäisikö ns. maahanmuuttokriitikoita miellyttää vai ei.

Mutta ei hätää, meitä on suuri ja kasvava joukko ihmisiä, jotka näemme kansainvälisyyden mahdollisuutena rikastuttaa ja monipuolistaa jo ennestään rikasta ja monipuolista suomalaista kulttuuria ja elämänmenoa. Vuorovaikutuksen lisääntyminen tekee meille kansana oikein hyvää. Kasvava maahanmuutto on fakta. Vihreä maahanmuuttopolitiikka perustuu inhimillisyyteen, työntekoon, kansainvälisten lakien noudattamiseen ja hyvään kotouttamiseen. Enemmistö tänne muuttavista tulee työelämän, koulutuksen ja perhesiteiden vuoksi. Me tarvitsemme näitä ihmisiä, he tulevat rakentamaan tulevaisuuden parempaa Suomea, jos siihen annetaan mahdollisuus.

Paikallisella tasolla tämä tarkoittaa ennen kaikkea riittävän kielikoulutuksen takaamista muuttajille, työmarkkinoiden avautumista ja myönteistä ilmapiiriä tänne muuttavia kohtaan. Näihin asioihin haluamme vaikuttaa, näihin voimme vaikuttaa myös Tampereella. Rakentakaamme siltoja, purkakaamme muurit.

Päivi Sinkkonen
Puheenjohtaja, Tampereen Vihreät ry

Maahanmuuttopolitiikka on tulevien eduskuntavaalien suurimpia kysymyksiä.
Asiallista tietoa maahanmuutosta: http://www.muuttoliikkeessa.fi, http://www.puhettamaahanmuutosta.fi/
ja vihreästä maahanmuuttopolitiikasta: www.vihreat.fi/maahanmuutto