maanantai 30. elokuuta 2010

Sisuradio: Maahanmuutto puhuttaa Suomessa

Sveriges Radio Sisuradio: Maahanmuutto puhuttaa Suomessa 30.8.2010

Suomessa maahanmuutto on ollut yksi tämän kesän kuumimpia poliittisia puheenaiheita. Aihetta ovat nostaneet esiin maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat tahot ja myös suuret puolueet ovat joutuneet terävöittämään linjojaan. Muun muassa demarit ovat koventaneet äänenpainoaan maahanmuuttokysymyksissä.

Suomen sosiaalidemokraattinen puolue julkisti loppukesällä uuden maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa, joka kiteytyi iskulauseeseen "Maassa maan tavalla". Keskustelua seuraavan dosentti Arno Tannerin mukaan kyse ei välttämättä ole siitä, että demareiden asenteet maahanmuuttajia kohtaan olisivat kiristyneet, vaan yrityksestä vastata ääriryhmiltä tulleeseen haasteeseen.

- Demareiden piti reagoida tähän maahanmuuttovastaisuuteen, ja siinä on tietenkin oltava kieli keskellä suuta, että erilaiset demarien sisällä olevat ryhmät eivät hermostu. Ja väistämättähän siinä tulee sitten kompromisseja.

Demareiden uusissa kannanotoissa on myös kyse lähestyvistä eduskuntavaaleista. Puolueen uusi, nuori johto pelkää menettävänsä vanhan polven äänestäjiä etenkin populistipuolue perussuomalaisille, joiden kannatus on viimeisissä mielipidemittauksissa ollut selvässä nousussa. Perussuomalaisten tavoitteena on nousta kevään vaaleissa keskisuureksi puolueeksi.

- Se on väistämättä reaktio siihen myöskin, eli demareilla ja perussuomalaisilla voi olla samanlaista kannattajakuntaa, ja myöskin demareiden sisällä on tyytymättömyyttä tähän nuorennusleikkaukseen. Nelikymppiset ja sen alle on johdossa, niin sitten voi kuuskymppinen duunari kysyä, että onko tämä hänen asiallaan tää puolue.

Onko Suomessa asenteet jotenkin kiristyneet maahanmuuttoa kohtaan?

- En usko, että on kiristyneet, mutta sanotaan niin, että kriittiset äänenpainot on tulleet julkisuuteen, enkä pidä sitä pelkästään pahana. Koska väistämättä ennenpitkää päästään niistä kovin kielteisistä äärimielipiteistä perusteltuun, hyvään, faktapohjaiseen keskitiehen.