sunnuntai 29. elokuuta 2010

Ilkka: Sillä lailla, persut

Ilkka, mielipide: Timo Ekman: Sillä lailla, persut 29.8.2010

Perussuomalaiset (persu) ovat puolueena mitä mielenkiintoisin sekoitus alkukantaisuutta ja rasismia. Myös kannattajakunnan kirjavuus kylähulluista Suomi-leijona-koruilla ja -paidoilla puettuihin lähiöpubin kyläpäälliköihin sekä entisiin vennamolaisiin luo kirjavaa mielipiteiden vaihtoa.

Nyt kaiken EU-vastustamisen keskellä on persujen katse käännetty vastaanottokeskusten pakolaisiin. Kuulemma pitäisi jättää rahatta kokonaan ja ruokiin ja vaatteisiin kohdistuvat maksusitoumukset pitäisi riittää. Aika löysää populismia on havaittavissa taasen. Tämä ruuan tarjoaminen ja vaatettaminenkaan eivät ole aivan ilmaista touhua.

Jos nyt ajatellaan, että ihminen saa edes syödäkseen kaksi kertaa päivässä, noin vertailun vuoksi poliisin pahnoilla pidättämät ihmiset syövät kolme kertaa päivässä, niin kaikkine kuluineen päästään tuonne 10 euron tienoille ainakin päivässä. Tuo päiväluku kertaa 30, niin ollaan samoissa luvuissa, mitä pakolaiset saavat tänäkin päivänä kuussa, eli 292 euroa. Ja siihen päälle riittävä määrä vaatteita, niin mennään jo yli tuon tämänhetkisen kuukausisumman. Vastaanottokeskusten perustehtävänä ei ole järjestää kuin majoitus ja välttämättömät sosiaali- ja terveysmenot, joten tuosta toimeentulotuesta sitten hoidetaan loput yksilökohtaisesti.

Myös yksinasuville turvapaikanhakijalle persujen ehdottama puolikas toimeentulotuki, 208 ?/kk., tajuaa jokainen aivan riittämättömäksi tällä elintasolla. Myöskään yksinasuvat turvapaikanhakijat ennen myöntävää turvapaikkapäätöstä eivät saa omaan itsenäiseen asumiseen tukia, joten käytännössä omilleen muuttaminen on mahdotonta, kun töihin pääseminenkään ei onnistu ennen 3kk:n asumista Suomessa ja senkin jälkeen tunnetusti hyvin rajallisesti.

Vaikka vihreille en ole koskaan äänestyskopissa ääntäni antanut, on pakko todeta, että heidän peruslinjauksensa on paljon käytännöllisempi ja sitä myötä järkevämpi. Vihreiden mukaan oma raha tuo vastuuta ja ehkäisee näin passivoitumista. En väitä vastaan. Tutkimuksissa on todettu, että jopa viikon mittainen laitoksessa olo laitostaa jo. Olisi erittäin edusvastuutonta nakata täysin laitostunut pakolainen jopa vuoden vastaanottokeskuksessa oleskelun jälkeen omilleen turvapaikkahakemuksen hyväksymisen jälkeen.

Persut kuitenkin jakaisivat niille kunnille pientä bonusta, joiden asukit oppisivat Suomea hyvin. Aivan kannatettava ajatus tämä. Mutta entäpä kun persujen listaan kuuluu myös kotouttamissuunnitelma taloudellisten sanktioiden uhalla? Ihan kannatettava idea, maassa maan tavalla, kuten sanotaan.

Eikö kuitenkin ole aika kohtuutonta vaatia samassa ajassa kotouttamista ihmiseltä, jota on kohdeltu jopa vuosi huonommin kuin tämän päivän suomalaisia vankeja. Persujen keskitysleiripolitiikka ajaisi joka vuosi oman elämänhallinnan puuttumisen johdosta täysin sivuraiteille satoja turvapaikanhakijoita.

Aivan varmaa rikollisuuden kasvua olisi luvassa, mitä sitten tietysti persut voisivat käyttää poliittisena aseena siihen, että pakolaiskiintiöt pitää lopettaa tai rikolliset karkottaa maasta. Kieltämättä kätevä byrokraattinen ikiliikkuja tästä tulisi: ei anneta mahdollisuutta integroitumiseen ja potkitaan kotimaahan, kun pakon kautta pakolainen alkaa elää rikollisuudella. Eipä tarttisi persujen liikoja yhtä mutakuonoa katsella.

Kokoomus ja keskusta näyttävät varovaisesti liukuvan myös tänne persujen suuntaan, vaikkeivät yhtä jyrkästi. Kokoomus jättäisi alaikäiset ilman rahaa kokonaan. Sillä lailla! Tällä laillako integroidaan nuorempi turvapaikanhakijoiden polvi suomalaiseen yhteiskuntaan, kun ei edes rahan käytön opettelua sallita!

Äärioikealla on onneksi Suomessa liikkumavara ollut Toisen maailmansodan jälkeen melko pieni. Tällä hetkellä tuota kenttää dominoi lähes yksinoikeudella tämä verbaalisesti lahjakas katolinen maisterismies Espoosta puoleensa kanssa. Toki näin tiukkana aikana kiusaus lähteä tämän tason äärioikeistolaiseen turvapaikkapolitikointiin on suuri, mutta ei se ainakaan pääpuolueiden äänimäärää kasvata, kun tämän tason äänet ovat jo persujen laarissa tai nukkuvien puolueella, jota on aivan turha lähteä herättelemään sieltä lähiöpubeista tai ryyppykämpistä vaalien tullen.

Timo Ekman

Seinäjoki