sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Kotimaa: Työperäinen maahanmuutto ja Stephen Elop

Kotimaa: Janne Hatakka: Työperäinen maahanmuutto ja Stephen Elop (blogi) 19.9.2010

Maahanmuuttokeskustelun laineet lyövät lähestyvien eduskuntavaalien alla. Vettä tulee laidan yli veneeseen yhdellä jos toisella. Viime aikoina etenkin maahanmuuttokeskustelun keskiöön hamunneella SDP:llä. Jutta ja Eero ovat pariin otteeseen painottaneet, että "työssä olevia maahanmuuttajia on valvottavava nykyistä paremmin". Demareiden Suomi ei tarvitse tulevalla vaalikaudella laajaa työperäistä maahanmuuttoa.

Voidaanko maahanmuuttajalle myöntää työlupa, jos samalla alalla on Suomessa työttömiä? Suomalaisen kuumisaapasfirman, Nokia uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin kanadalainen Stephen Elop, josta nyt tulee työperäinen maahanmuuttaja, todennäköisesti Espooseen.

Onko nyt niin, että Stephen Elopin sijaan Nokian keulaan olisi pitänyt valita kantasuomalainen, työttömänä ollut työnhakija? Anssi Vanjoki olisi ollut sopiva, tosin työttömäksi hän ilmoittautui vasta muutama päivä Elopin valinnan jälkeen. Kokonaan toinen juttu on, että jälkiviisaasti toimitusjohtajaksi olisi pitänyt alunperin valita toinen kantasuomalainen, ei Jorma. Nimittäin Pertti Korhonen, Oulusta. Nyt globaalin yhtiön keulaan haluttiin paras kansallisuudesta riippumatta.

Jossain muuallakin kuin Tanskanmaalla on mätää, jos iranilaissyntyisen huippulääkärin hommana on myydä tuplahodareita Mannerheimintien yössä.

Kirkko voisi ottaa nykyistä paljon aktiivisemman roolin maahanmuuttokeskustelussa. Se voisi olla paitsi hiljainen tarkkailija, myös edelläkävijä. Onhan se luonteeltaankin "universaali", "maailmanlaaja Kristuksen kirkko". Kirkon työntekijöinä on yhä poikkeuksellisen vähän maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä. Ylättävää kyllä
kirkon kansainvälisissä tehtävissä toimivissa järjestöissä heitä näkee vielä vähemmän. Seurakuntien stretegioissa puhutaan työntekijävaihdosta. Kun sanoista pitäisi ryhtyä tekoihin, esille otetaan byrokratia ja muut vaikeudet. Jos tahtoa ja halua on, nämä ovat kuitenkin nujerrettavissa. Kirkollisten järjestöjen tehtävä on tukea seurakuntia tässä. Monikulttuurisuus kukoistakoon!

Ps. Kirjoittaja on työperäinen maahanmuuttaja Namibiassa ja työskentelee maassa lähetystyöntekijänä.