torstai 30. syyskuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajat näkyvästi esillä syksyn kirjoissa

YLE Uutiset: Maahanmuuttajat näkyvästi esillä syksyn kirjoissa 30.9.2010

Maahanmuuttoteema on vahvasti esillä syksyn kotimaisessa kirjallisuudessa. Uutuuskirjoissa aiheena ovat maahanmuuttajat, ja Suomeen muuttaneilta ilmestyy useita romaaneja suomeksi.

Venäläissyntyisen Inna Patrakovan esikoiskirja Tulkki kertoo venäläisen ja suomalaisen kulttuurin kohtaamisesta. Lokakuussa ilmestyy puolestaan kirja vuoden 2009 pakolaisnaisen Fatbardhe Hetemajn perheen pakomatkasta Kosovosta. Sanansa saavat myös somaliteini, Helsinkiin paennut Romanian romani sekä maahanmuuttajatyttöjen katoamiset.

Slovakiassa syntyneen, mutta Suomessa kolme vuotta asuneen Alexandra Salmelan esikoisromaanissa 27 eli kuolema tekee taiteilijan nainen muuttaa Prahasta suomalaiseen maalaiskylään. Kirjassa havainnoidaan Suomea muualta muuttaneen silmin ja löydetään suomalaisista paljon huvittavaa.

- Se että on eri taustainen kuin suomalainen, ei tarkoita etteikö osaisi kirjoittaa, etteikö olisi mitään sanottavaa. Voi olla, että juuri se kulttuurien törmäys panee ihmiset kirjoittamaan, tamperelainen Salmela arvelee.

- Luulisin, että se on suomalaisillekin kiinnostavaa lukemista. Kirjan välittämänä voi saada selville mitä ne ihmiset ajattelevat, onko heillä joitakin tarinoita ja minkälaisia tarinoita heillä on, sanoo Salmela.

"Kohtaamisia ollut aina"

Vantaalainen kirjailija Virpi Hämeen-Anttila muistuttaa, ettei vieraasta kulttuurista tulevien ihmisten kohtaamisessa ole oikeastaan mitään uutta.

- Aina on ollut kohtaamista. Ei ole mitään uutta nykymaailmassa, että siihen ei saa suhtautua hysteerisesti. Tämä historia voisi opettaa monia asioita, muun muassa suvaitsevaisuutta, vantaalainen kirjailija Virpi Hämeen-Anttila toivoo.

Virpi Hämeen-Anttilan torstaina ilmestynyt kirja Toisen taivaan alla on vähintäänkin monikulttuurinen. Englantilainen, tahitilais-suomalaistaustainen Matthew tulee Suomeen selvittääkseen sukunsa historiaa. Kirjassa sivutaan myös suomalaisen pojan ja muslimitytön kiellettyä rakkautta.

- Halusin tällä kirjalla tuoda sen vieraan lähelle ja saada maahanmuuttajat, vieraat ihmiset ja muiden kulttuurien edustajat, näyttämään meikäläisiltä, Hämeen-Anttila kertoo.

Maahanmuuttajateema on esillä myös syksyn kirjamessuilla Turussa ja Helsingissä. Hämeen-Anttilan mukaan teeman nouseminen vahvasti esille kirjallisuudessa on luonnollista, sillä kirjailijat tarttuvat ajassa liikkuviin teemoihin.

- Kirjailijathan ovat tuulikelloja, kun tuulee niin ne kilisevät. Siksi siitä kirjoitetaan nyt, arvioi Hämeen-Anttila.