keskiviikko 22. syyskuuta 2010

HBL: Invandrare fyllde stadshuset

HBL: Invandrare fyllde stadshuset 22.9.2010

Stadshuset i Helsingfors fylldes till bredden då Jussi Pajunen bjöd in invånarna i staden för att diskutera invandrarfrågor.

Anledningen till att ovanligt många poliser fanns på plats utanför och inne i stadshuset i Helsingfors var att en grupp aktivister hade anmält att de tänker demonstrera för de rumänska tiggarna inför och under den invandrarkväll som överborgmästare Jussi Pajunen stod värd för.

Det blev ingen demonstration. Invandrarkvällen förlöpte utan incidenter.

Frågorna som stadens tjänstemän fick svara på handlade mest om vardagsbekymmer såsom dyra bostäder och hälsovårdsfrågor. En fråga handlade om hur staden tänker ordna äldreboendet för åldrande invandrare. Andra bekymrade sig för bristerna i språkutbildningen.

– Utan språkkunskaper kan vi inte få jobb, sade flera invandrare.

Annika Forssander som är chef för stadens invandrarbyrå sade att frågan om språkkunskaperna är central för alla dem som ska in på den finländska arbetsmarknaden. Fler språkkurser är en resursfråga där Helsingfors hoppas att staten ska skjuta till ännu mer pengar.

– Jag har bott här i 16 år. Mina barn är födda här. Hur länge ska ni kalla oss invandrare, sade Abdi Rahman Hussein.

Stadshusets festsal var fullsatt. Alla rymdes inte in i festsalen. De tvingades följa med utfrågningen via stora bildskärmar som fanns utplacerade i stadshusets aula.

I Helsingfors har överborgmästaren ordnat invånarkvällar sedan början av 1970-talet. Det var första gången överborgmästaren ordnat en kväll med invandrartema.

1990 bestod två procent av stadens totala befolkning av invandrare. I dag uppgår invandrabefolkningens andel till nästan tio procent och den växer snabbt.

– Om femton, tjugo år räknar vi med att en fjärdedel av grundskoleeleverna i Helsingfors har invandrarbakgrund, sade överborgmästare Jussi Pajunen i går kväll.