tiistai 28. syyskuuta 2010

YLE: Piispa närkästyi pakolaisnuoren kohtalosta

YLE Oulu: Piispa närkästyi pakolaisnuoren kohtalosta 28.9.2010
Kotimaa: Salmi kimpaantui poliisin toiminnasta

Oulun piispa Samuel Salmi paheksuu syvästi viranomaisten toimia 19-vuotiaan angolalaispojan karkoittamisessa. Kirkko vetoaa nyt maahanmuuttoministeri Astrid Thorsiin (r.) ja pyytää tapauksen selvittämistä.

Oulussa koolla ollut synodaalikokous nosti esiin näkyvästi Pudasjärvellä asuneen afrikkalaispojan kiinnioton. Poika haettiin viime viikolla poliisin huostaan ja hänet vietiin sunnuntaina Helsinkiin odottamaan karkotusta. Poika on aloittanut opiskelut ammattioppilaitoksessa tänä syksynä. Afrikkalaisnuorukaisella ei ole oleskelulupaa Suomessa. Kirkko on närkästynyt ja vaatii maahanmuuttoviranomaisilta tutkintaa asiassa.

Piispa Samuel Salmen mukaan kirkko olisi puuttunut tapahtumien kulkuun, jos olisi tiennyt asiasta.

- On käynyt ilmi, että on ollut jopa halukkuutta adoptoida tämä poika perheeseen. Tämä asia saatettiin eteenpäin sellaisella vauhdilla ja sellaiseen ajankohtaan, että se yllätti myös kirkon puun takaa, tilitti piispa Salmi.

Oulun piispa haluaa, että angolalaispojan kohtalo avaa keskustelun myös eettisestä näkökulmasta.

- Mikä on siis maahanmuuttoviranomaisten tapa toimia tässä maassa? Ja mitä ovat ne eettisen normit, joiden kautta niissä halutaan toimia, pohti piispa Salmi.

Poliisi on poistanut Oulun seudulla maasta noin 140 ulkomaalaista tänä vuonna. Poliisin mukaan suurin osa käännytetyistä lähtee vapaaehtoisesti.

_________________________________________________-

Kotimaa: Salmi kimpaantui poliisin toiminnasta

Oulun piispa Samuel Salmi vetosi synodaalikokouksen tiedotustilaisuudessa voimakkaasti Pudasjärveltä poliisin huostaan otetun 19-vuotiaan angolalaismiehen puolesta, jottei häntä karkotettaisi Suomesta. Salmi pyytää maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia selvittämään asian ja myös poliisin käyttäytymistä.

– Miten tällainen kohtelu on mahdollista Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa? Millaisilla valtuuksilla Suomen poliisiviranomaiset tekevät työtään suomalaisen yhteiskunnan arjessa? piispa hämmästeli ja kuvaili poliisin toimintaa ihmisoikeuden riistoksi.

– Vetoan ministeri Thorsiin, että hän selvittää myös kansalaisille, miten tällainen poliisin käyttäytyminen on mahdollista. Niin Oulussa kuin Pudasjärvellä tavalliset kansalaiset ovat tyrmistyneitä tapauksesta. Tämä on siis kansalaiskysymys, ja siksi siihen täytyy saada vastaus yhteiskunnalta, Salmi jatkoi.

Tiedotustilaisuudessa oli läsnä myös angolalaisen nuoren miehen sielunhoitaja, Siikalatvan kirkkoherra, lääninrovasti Erkki Piri.

Erityisesti piispa Salmi ja kirkkoherra Piri hämmästelevät sitä, että poika oli viety 23. syyskuuta Oulun poliisitalon putkaan kesken yöunien. Häntä pidettiin vangittuna kolme yötä, minkä jälkeen hänet on Pirin mukaan kuljetettu Helsinkiin odottelemaan karkotusta.

"Sielunhoitajana olen ehdottomasti sitä mieltä, että kotimaahan paluu merkitsee pojan elämässä katastrofia", Pirin tiedotteessa todetaan.

Pirin tiedotteen mukaan angolalaispoika tuli Suomeen pakolaisena pari vuotta sitten ja päätyi Oulun pakolaiskeskuksen kautta Pudasjärven yksikköön. Nuori mies on käynyt Ranuan kristillisen kansanopiston ja aloittanut syksyllä ammattikouluopinnot Pudasjärvellä. Hänelle on yritetty saada koko ajan oleskelulupaa, passia ja papereita.

Poika näki Angolan sisällissodassa, kun hänen vanhempansa tapettiin. Hän itse pääsi pakoon sodan jaloista. Nyt hän pelkää joutuvansa takaisin kotimaahansa, ja siellä väkivallan kohteeksi.