torstai 30. syyskuuta 2010

Verkkouutiset: Laiton romanileiri uhkaa viedä nuorilta tilat

Verkkouutiset: Laiton romanileiri uhkaa viedä nuorilta tilat 30.9.2010

Helsingin nuorisolautakunta käsittelee tänään Kalasatamassa sijaitsevan sosiaalikeskuksen vuokrasopimuksen irtisanomista.

Kaupunki on vuokrannut tilan talonvaltaajien perustamalle Vapaa katto ry:lle lokakuussa 2008. Tilat on tarkoitettu nuorten käyttöön, mutta yhdistys on antanut romanien leiriytyä keskuksen piha-alueelle ja käyttää paikan saniteettitiloja.

Nuorisoasiainkeskuksen virkamiehet esittävät vuokrasopimuksen irtisanomista. Vapaa katto ry:lle annettiin kesäkuun lopussa varoitus sopimuksen irtisanomisesta.

Varoituksessa todettiin, että vuokratun liikehuoneiston piha-alueita on luovutettu toisten käyttöön ilman vuokranantajan lupaa ja alueita käytetään vuokrasopimuksen vastaisesti asumistarkoitukseen.

Varoituksen mukaan piha-alueiden siisteydestä ei ole huolehdittu vuokrasopimuksessa edellytetyllä tavalla, ja lisäksi alueella on käytössä luvattomia sähkölaitteita ja -kytkentöjä.

Varoituksessa mainitut asiat piti korjata 2. elokuuta mennessä. Nuorisoasiankeskuksen 3. elokuuta suorittamassa katselmuksessa todettiin, että Vapaa katto ry on huolehtinut pääosin piha-alueen siisteydestä ja hoitanut luvattomat sähkölaitteet kuntoon.

Luvaton leiriytyminen jatkuu kuitenkin edelleen.

Leiriytyä saa vain leirintäalueelle

Sen vuoksi kaupunki esittää, että vuokrasopimus päätetään.

Vapaa katto ry:n kanta romanileiriin on, että he eivät eettisistä syistä voi pyytää virka-apua leirin häätämiseksi niin kauan kuin sen asukkaille ei ole vaihtoehtoista sijoituspaikkaa Helsingissä.

Asia jätettiin pöydälle syyskuun alussa pidetyssä kokouksessa lautakunnan jäsenen, Tuomas Tiihosen (kok.), pyynnöstä.

Tiihonen kertoo Verkkouutisille halunneensa antaa virkamiehille aikaa selvittää vaihtoehtoja leirin purkamiselle ja uudelleen sijoittamiselle. Tiihosen käsityksen mukaan vaihtoehtoja ei ole löytynyt.

- Kaupunkiin ei saa tällaista leiriä rakentaa ilman lupaa. Leiriytymiseen on osoitettu Rastilan leirintäalue. Kun kaupunki on tällaisen määräyksen antanut, kaupungin täytyy tietysti ensimmäisenä olla sitä noudattamassa, Tiihonen sanoo.


Äänestyksestä tulossa tiukka

Helsingin Sanomien mukaan lautakunnan jäsenten näkemykset ovat jakautuneet siten, että sopimuksen irtisanomista kannattavat kolme kokoomuksen edustajaa ja yksi SDP:n edustaja.

Irtisanomista vastustavat kaksi vihreiden edustajaa, RKP:n edustaja ja vasemmistoliiton edustaja.

Vaa'ankieliasemassa on SDP:n toinen edustaja, Tuomo Valokainen, eli muusikko Tumppi Varonen.

- Olemme nuorten asialla ja nuorille pitää olla mestoja. Äänestän mestan jatkon puolesta, Valokainen sanoi eilen Helsingin Sanomille.

Nuorisolautakunnan kokous pidetään tänään kello 17. Tiihonen kertoo Verkkouutisille, että mikäli vuokrasopimuksen irtisanomista kannattavat häviävät äänestyksen, he jättävät pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

Tiihonen toivoo, että apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen (sd.) vie silloin asian kaupunginhallituksen päätettäväksi. Kaupunginhallitus voi myös itse ottaa asian käsiteltäväkseen.

- Jos siellä leirissä jotain tapahtuu, voidaan miettiä mikä on kaupungin vastuu vuokranantajana siinä tapauksessa, Tiihonen toteaa.

Sosiaalikeskuksen varsinainen toiminta jatkuu edelleen. Keskuksessa käy noin 50-70 nuorta. Toimitilan vuokran maksaa kaupunki. Vuokra on 12 600 euroa vuodessa.

_____________________________________________________

Vihreä Lanka: Sataman puolustajat istahtavat tänään sohvalle

Helsingin nuorisolautakunta käsittelee tänään torstaina sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimusta. Sataman aluetta on käytetty romanien majoitukseen. Kokouspaikan edustalla järjestetään Satamaa puolustava mielenosoitus.

”Tuomme sohvat, nojatuolit, termarit, matot, tyynyt ja soundivehkeet mukanamme ja rakennamme julkisen olohuoneen nuorisoasiainkeskuksen toimiston eteen ja julistamme olohuoneemme sosiaalikeskukseksi, mikäli lautakunnan päätös on väärä”, kutsussa todetaan.

Mielenosoitus alkaa kello 16 Nuorisoasiainkeskuksen toimiston edessä, Sörnäistenkatu 1A.

_________________________________________________________

Helsingin Sanomat: Tumppi Varonen ratkaisee Kalasataman talonvaltaajien kohtalon

Kalasataman vallatun talon kohtalo menee äärimmäisen tiukalle. Helsingin nuorisolautakunta päättää tänään, irtisanotaanko sosiaalikeskus Sataman toimintaa pyörittävän Vapaa katto ry:n vuokrasopimus.

Helsinki haluaa irtisanoa sopimuksen, koska Vapaa katto ry on antanut osan sosiaalikeskuksen piha-alueesta romanileirin käyttöön.

HS:n haastattelemien lautakunnan jäsenten mukaan äänestyksen ratkaisee käytännössä yksi mies, eli Tumppi Varosena tunnettu muusikko Tuomo Valokainen (sd).

Muuten rintamalinjat näyttävät selviltä. Kokoomuksen ja yhden Sdp:n jäsenen lasketaan äänestävän irtisanomisen puolesta. Vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n jäsenet äänestänevät sitä vastaan.

Valokaisen ääni ratkaisee, kumpaan suuntaan päätös kallistuu.

Hämmennystä nuorisolautakunnassa aiheuttaa se, että muiden jäsenten mukaan Valokainen vaihtelee asiassa mielipidettään. Valokainen itse ihmettelee mielenmuutospuheita.

"Olemme nuorten asialla ja nuorille pitää olla mestoja. Äänestän mestan jatkon puolesta", Valokainen sanoi keskiviikkona HS:lle.

Asia on kuitenkin Valokaisen mielestä monimutkainen.

"Jos joku tällainen pieni nuorisolautakunta joutuu miettimään isoa Euroopan laajuista asiaa, mitä nämä romanileirit ovat, niin mielestäni se on vähän kornia."