torstai 23. syyskuuta 2010

Sisäasiainministeriö: Kokeiluhankkeen avulla luodaan kotouttamiseen tehokkaat polut

Sisäasiainministeriö: Kokeiluhankkeen avulla luodaan kotouttamiseen tehokkaat polut 23.9.2010

Sisäasiainministeriö on käynnistänyt Osallisena Suomessa -kokeiluhankkeen hankehaun. Osallisena Suomessa -hanke on yksi suurimmista vireillä olevista maahanmuuttajien kotouttamisen tehostamiseen tähtäävistä hankkeista. Hankkeen tavoitteena on kehittää kokeilujen perusteella kotouttamiskoulutuksen uusi malli, joka otettaisiin valtakunnalliseen käyttöön kokeilun jälkeen. Koulutuksesta annettaisiin jatkossa myös pysyvä lainsäädäntö.

Kunnat ja TE-toimistot voivat hakea hankkeesta rahoitusta erilaisille kotouttamiskoulutuksen kokeiluille, joilla kokeillaan uusia toimintamalleja ja koulutuksen järjestämistapoja. Koulutuksen peruslinjaukset on tehty hankkeen puitteissa koulutusasiantuntijoiden johdolla.

Rahoitus kokeiluille tulee sisäasiainministeriöltä, opetus- ja kulttuuriministeriöltä, työ- ja elinkeinoministeriöltä ja Suomen Kulttuurirahastolta sekä Svenska Kulturfondenilta. Lisäksi käytetään olemassa olevaa rahoitusta.

Koulutus painottuu kielenoppimiseen ja yhteiskunnalliseen koulutukseen. Näiden asioiden oppiminen on maahanmuuttajan kotoutumisen kannalta tärkeintä.

Tavoitteena on luoda tehokkaat ja systemaattiset kotouttamisen polut. Koulutusta suunnitellaan kolmen polun mallin mukaisesti: nopeasti työelämään suuntaavien polku, erityistä tukea vaatien polku sekä lasten ja nuorten polku.

Hankehaku päättyy 15. marraskuuta. Hankkeen johtoryhmä päättää kokeiluun valittavat kunnat ja TE-toimistot joulukuun aikana. Hanke on kolmivuotinen ja kestää vuoden 2013 loppuun.