torstai 30. syyskuuta 2010

YLE Ajantasa: Oikeistopopulismin syyt ja seuraukset

YLE Radiouutiset 14.03: Ajantasa: Oikeistopopulismin syyt ja seuraukset 30.09.2010

(6:35-16:30)

11:45
Toimittaja
Se, mitä Husein Muhammed puolueilta Suomessakin odottaisi, olisi oikeastaan sen tunnustamista, että parlamentti ei voi juurikaan päättää siitä, ketkä tänne muuttavat. Poliitikot voivat vaikuttaa pakolaisten kielikoulutukseen tai vastaanottokeskusten rakentamiseen, mutta rajoja he eivät voi sulkea, eivät edes perussuomalaiset, Muhammed korostaa.

Husein Muhammed
Ensinnäkin siihen, että tuleeko tänne turvapaikanhakijoita vai ei, niin siihen voidaan vaikuttaa hirveän vähän. Että voidaanko täältä turvapaikkaa hakeneita käännyttää vai myönnetäänkö heille turvapaikka tai muu oleskelulupa, niin sen säätelevät aika pitkälti meitä sitovat ihmisoikeussopimukset. Ja siinä on kansallinen liikkumavara aika pieni.

Toimittaja
Hän ei ole huomannutkaan oikeistopopulistien menestyksen tarkoittaneen radikaaleja tiukennuksia maahanmuuttolakeihin, vaikka esimerkiksi Tanskassa perheenyhdistämislainsäädäntöä on kiristetty. Yleiseen asenneilmastoon nämä pääasiassa oppositiossa olevat puolueet sen sijaan ovat vaikuttaneet. Valtapuolueet ovat esimerkiksi Itävallassa ja Ranskassa myötäilleet linjaa, jonka ovat huomanneet vetoavan äänestäjiin.

Husein Muhammed
Joitakin yksittäisiä tämmösiä näkyviä vetoja on tullut, kuten että joissakin maissa on burkhakielto asetettu ja Sveitsissä kielletty esimerkiksi minareettien rakentaminen. Ja muuallakin jokainen moskeija mitä rakennetaan, niin herättää sitten hirveästi vastustusta, vaikka minkäänlaista vastustusta muitten uskontojen paikkojen rakentaminen ei tuota. Että kyllä tavallaan mikä tahansa muslimielämään liittyvä, niin aina se demonisoidaan. Mutta toistaiseksi kaikkein näkyvimmät on olleet, vaikutukset on olleet ehkä symbolisia asioita kuten minareettien rakentaminen tai burkhakielto, joista muslimienemmistö ei sinänsä välttämättä niinkun niin hirveästi pahastukaan. Mutta se kertoo siitä, että tavallaan toisten uskonnonvapauteen yritetään puuttua enemmän kuin toisten.

Geert Wilders
Majority of muslims in western society are law abiding people like you and me. Still I want stop of the immigration of people from islamic countries, because they still bring along their cultural...(häivytys)

Toimittaja
Hollannin vapauspuoluetta johtava Geert Wilders on ehdottanut koraanin julistamista laittomaksi. Maahanmuuton muslimimaista hän kieltäisi kokonaan. Husein Muhammed pelkää, että tällaiset puheet saavat jotkut muslimit kääntymään valtaväestöä vastaan.

Husein Muhammed
Toivon, että näin ei kävisi ja että muslimit eivät provosoituisi siitä, että heitä provosoidaan. Mutta pelkään pahoin, että ainakin osa muslimeista saattaa näin menetellä.

Toimittaja
Kun Husein Muhammed katsoo islaminuskoisten maahanmuuttajien koko kuvaa Euroopassa, hän sanoo, että enemmistöllä menee vähintään kohtuullisesti ja esimerkiksi Britanniassa suorastaan hyvin. Ruotsissakin 95 prosenttia äänestäjistä ei kannattanut ruotsidemokraatteja, hän muistuttaa.
[...]