torstai 30. syyskuuta 2010

Turun Sanomat: Aika parantaa työllisyyttä

Turun Sanomat, pääkirjoitus: Aika parantaa työllisyyttä 30.9.2010

Helsingin kaupungin tietokeskus on selvittänyt vuonna 1989–1993 Suomeen tulleiden maahanmuuttajien työllistymistä. Tulokset ovat osittain odotettuja, osittain positiivisesti yllättäviä.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2007 viidennes maahanmuuttajista oli työuran ulkopuolella. Työttöminä heistä oli 14 prosenttia. Luku on huomattavasti suurempi kuin kantaväestön työttömyysaste, mutta huikeasti pienempi kuin lamavuosien aikainen lähtötilanne.

Yllättävää luvuissa on, että maahanmuuttajanaisten ja -miesten työllistymisessä ei juuri ollut eroja. Tutkimuksen perusteella maahanmuuttajanaiset ovat kohtuullisen hyvin omaksuneet pohjoismaisen perhe- ja työssäkäyntimallin.

Siitä, miten pari vuotta sitten alkanut globaali finanssi- ja talouskriisi on koetellut maahanmuuttajien työllisyyttä, ei aineisto kerro.

Tutkimuksen mukaan aika parantaa maahanmuuttajien työllistymismahdollisuuksia. Yhteiskunnan tuntemus, kokemuksen ja koulutuksen karttuminen ja ennen kaikkea kielitaidon kohentuminen ovat olennaisia menestystekijöitä vieraaseen kulttuuriin saapuneille.

Toinen yllättävä piirre tutkimustuloksissa oli, että pakolaisina maahan tulleet ovat ajan myötä työllistyneet yhtä hyvin kuin muut maahanmuuttajat.

Tulevien vaalien alla Suomessakin pohditaan maahanmuuttoa ja sen vaikutuksia – haluttiinpa sitä eli ei. Tuore raportti antaa eväitä keskusteluun. Samalla se muistuttaa, että työ on parasta lääkettä kotoutumiseen ja yhteiskuntaan integroitumiseen.

On lohdullista, että tutkimuksen mukaan suurin osa pakolaisistakin on saatavissa mukaan työelämään, vaikkei heidän varaansa nurkan takana odottavan työvoimavajeen kattamista voikaan laskea. Työperäisellekin maahanmuutolle on vastaisuudessa yhä tarvetta.