maanantai 27. syyskuuta 2010

YLE/MOT: Somalian sotaa Pohjolassa

YLE/MOT: Somalian sotaa Pohjolassa 27.9.2010

Taustaa:
Helsingin Sanomat: Verisistä ryöstöistä yli 6 vuoden tuomiot kahdelle 13.3.2007

Tukholman Rinkebyssä vietettiin Somalian itsenäisyyspäivää 1. heinäkuuta. Osalla juhlijoista oli Somalian lippu, valkoinen tähti sinisellä pohjalla, mutta osa heilutti mustia lippuja.

Musta on terroristijärjestö al-Shabaabin väri. Nyt liput taistelivat Tukholmassa siitä, mikä on oikea väri, minkälainen Somalian pitäisi olla. Se oli mielestäni jotenkin huvittavaa, koska olimme kuitenkin kaikki sinikeltaisen Ruotsin lipun alla.

Lippujen sota kuvastaa sitä, miten kaukaisessa Afrikan sarvessa sijaitsevan Somalian eripuraisuus ja epäluuloisuus on tunkeutunut pohjoismaihin ja jakanut tällä asuvia ihmisiä kahteen leiriin.

Miksi tästä piti tehdä MOT-ohjelma? Totuus on, että al-Shabaabista keskustellaan todella paljon Pohjolan somalien keskuudessa. Ihmiset ovat peloissaan siitä, että äärijärjestö värvää riveihinsä nuoria miehiä.

Olen pari vuotta seurannut eri puolilla Pohjolaa, miten värväystä tapahtuu. Olen nähnyt omin silmin, että islamistit kohdistavat värväystoimintansa pääasiassa syrjäytyneisiin nuoriin, jotka ovat pudonneet yhteiskunnan ulkopuolelle. Ja heitä on valitettavan paljon, myös Suomessa.

Siksi ohjelmassa haastatellaan myös Riihimäen vankilassa istuvaa somalialaistaustaista Jamaa, joka tuli Suomeen pikkupoikana, eikä tunne olevansa sen enempää suomalainen kuin somalikaan. ”En ole mistään kotoisin”, Jama sanoo.

Tarkoitus ei ole väittää tai edes vihjailla, että Jama aikoo liittyä islamisteihin sen jälkeen kun hän on istunut tuomionsa. Mutta hänen kaltaisiaan vankeja on useita kymmeniä, ja joku voi tarttua tarjoukseen.

Islamistien terrori-iskuja ei ole Pohjolassa nähty, ainakaan vielä. Kukaan ei tiedä, miten tilanne lähivuosina kehittyy. Mutta jos jotain ikävää tapahtuu, sen ei pitäisi enää tulla kenellekään yllätyksenä.

__________________________________________________

Helsingin Sanomat: Verisistä ryöstöistä yli 6 vuoden tuomiot kahdelle

Helsingin käräjäoikeus on langettanut helsinkiläiselle Jamanur Hassan Dahirille, 23, ja espoolaiselle Astrit Miftarille, 25, kuuden ja puolen vuoden ehdottomat vankeustuomiot muun muassa törkeistä ryöstöistä.

Rikokset tapahtuivat syyskuussa 2005. Ensimmäinen niistä sai alkunsa aamuöisellä Mannerheimintiellä, jonka jalkakäytävää pitkin eräs mies oli palaamassa ravintolasta.

Dahir ja Miftari pakottivat miehen ampuma-aseella ja veitsellä uhaten autoonsa. Kaksikko pahoinpiteli uhria lyömällä häntä kyynärpäällä päähän ja kylkeen sekä anasti hänen omaisuuttaan.

Kolmituntinen vapaudenriisto päättyi Lauttasaaren rantaan. Siellä uhri vedettiin ulos autosta ja häntä potkaistiin kylkeen. Ryöstäjät kaasuttivat pois paikalta.

Muutaman päivän kuluttua kaksikko hakkasi puolimetrisellä metalliputkella ennestään tuntemaansa miestä päähän, käsiin ja jalkoihin yksityisasunnossa. Jossain vaiheessa pahoinpidelty mies kertoi heille, että hän tietää Kustaankadulta erään asunnon, jonne he pääsevät sisään. Asunnon omistajien piti olla Amsterdamissa.

Dahir ja Miftari pakottivat erään neljännen miehen avaamaan asunnon oven työntämällä käden postiluukusta. Asunto ei ollutkaan tyhjä, vaan siellä asuvat mies ja nainen heräsivät, kun nelikko pääsi sisään.

Dahir ja Miftari potkivat ja hakkasivat miestä metalliputkella päähän ja muualle ylävartaloon, kunnes tämä ei pystynyt enää nousemaan.

Naisen he käskivät pysyä peiton alla makuuhuoneessa. Sieltä hän joutui kuuntelemaan tappouhkauksia ja uhrin "hirveää huutoa", kun tätä pahoinpideltiin.

Dahir ja Miftari veivät asunnosta omaisuutta joidenkin tuhansien eurojen edestä.

Oikeus tuomitsi kaksikon kahdesta törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Heidän rangaistuksiaan kovensi se, että molemmat oli aiemmin tuomittu yli kymmenestä ryöstöstä tai sen yrityksestä.