perjantai 24. syyskuuta 2010

Pressiklubi: Onko Ruotsi moraalisen hysterian luvattu maa?

Pressiklubi: Onko Ruotsi moraalisen hysterian luvattu maa? 24.9.2010

Keskustelemassa naapureista kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) ja kommentaattorit Katja Boxberg (Iltalehti) ja Taneli Heikka (Almamedia) sekä Ruben Stiller

Ville Niinistö
Sananvapauden nimissä mä uskon että suomalaiset itse tunnistaa, mikä on hölmöä ja mautonta.

[Näytetään ruotsidemokraattien vaalimainos]

Ruben Stiller
Jos tällainen mainos olisi ehdolla Suomen televisioon, niin pitäisikö se sensuroida?

Niinistö
No, mun mielestä sanavapauden nimissä voi näyttää hyvinkin erilaisia mainoksia, että se on enemmänkin julkaisijan vastuulla arvioida. Mutta mun mielestä ruotsidemokraatit sai tässä aivan ilmaista mainosta sillä, että he saattoivat asettua marttyyreiksi, kun tätä ei alunperin haluttu julkaista ja sitten leikattuna julkaistiin myöhemmin.



***

Stiller
Sinä olet sanonut, että perussuomalaiset Suomessa ovat aivan eri porukkaa kuin ruotsidemokraatit. Miten niin?

Niinistö
Ruotsidemokraateilla on selkeä uusnatsitausta ja heidän ohjelmansa keskittyy väestön erittelyyn sellaisella tavalla, että rajoitetaan uskonnonvapautta ja tiettyjen etnisten ryhmien oikeuksia. Se on selkeästi juristien mukaan ihmisoikeuksien vastaisia tavoitteita ja muistuttaa Etelä-Afrikan apartheid-ajan politiikkaa se erittelypolitiikka. Perussuomalaisilla on näitä hyvin voimakkaan maahanmuuttovihamielisiä ehdokkaita, mutta puolueella on myös tää vanha historia sosiaalispopulistisena maaseudun liikkeenä ja se on syytä muista, kun näitä liikkeitä vertaa.

Stiller
Tämäpä mielenkiintoista! Ihan kuin ojentaisit jo kättä seuraavaa hallitusta varten perussuomalaisille. Onko näin Ville, että täällä on pitkä kädenojennus jo?

Niinistö
Mun mielestä pitää käydä älykästä, rehellistä poliittista keskustelua ja tunnistaa populististen liikkeiden välisiä eroja. Että Timo Soini tekee viisaasti, kun hän korostaa, että he ei oo samaa porukkaa kuin ruotsidemokraatit. Mut sen sijaan perussuomalaisten sisällä ne maahanmuuttovihamieliset voimat ovat selkeesti kasvaneet ja Soini itsekin on lausunut sen tyyppisiä lausuntoja, että hän haluaa keskittää valtaa puoluejohdolle ja he pelkää minkälaisia ehdokkaita heille tulee. Että haluaako ihmiset tosiaan äänestää puoluetta, jonka puoluejohtaja pelkää, että he saa lisää valtaa?

***

Stiller
Onko tämä sinun mielestäsi fiksua, että heidät eristetään, heidät laitetaan nurkkaan, heidän pitää hävetä, kukaan ei halua olla heidän kanssaan tekemisissä poliittisella areenalla ja he saivat 5,7 prosenttia, 20 paikkaa parlamenttiin?

Niinistö
Yli 94 prosenttia ruotsalaisista ja kaikki muut puolueet ovat selkeästi sitä mieltä, että heidän, Ruotsidemokraattien, tavoitteet on täysin länsimaisen kehittyneen demokratian arvojen vastaisia. Että silloin heidät on aivan oikein eristää. Ero tosiaan Suomen ja Ruotsin välillä on se...

Stiller
Ei edes voi olla dialogissa heidän kanssaan!

Niinistö
No, heidän kaikki tavoitteet on niin poliittisesti vastenmielisiä, niin miten sellaisten kanssa neuvotellaan! Jos 94 prosenttia on toista mieltä, niin ei tietysti silloin pidä heidän tavoitteitaan ryhtyä millään lailla epäsuorastikaan toteuttamaan. Mutta erohan on Suomeen verrattuna tietysti se, että Ruotsissa on ihan sama työllisyysaste kuin Suomessa, vaikka Ruotsissa on kaks miljoonaa maahanmuuttajaa ja meillä 200 tuhatta. Eli eipäs se maahanmuutto kauheesti näytä vaikuttavan sitten esimerkiks työllisyyteen suoraan, niinkun maahanmuuttokriitikot väittää, että se ois kauhean raskasta se maahanmuutto. Ruotsi on hyötynyt vuosikymmenien varrella paljon maahanmuutosta, mutta meillä kaikki suuret puolueet alkaa imitoida perussuomalaisia. Meillä se ero hyväksyttävän, järkevän varovaisuuden ja selkeän rasistisen linjanvedon välillä on jotenkin hämärämpi ja meillä puolueet alkaa liukumaan jonkin oletetun kansalaismielipiteen perässä, kun oikeesti ihmisille pitäis arvojohtajina kertoa myös se, että Suomi hyötyy siitä, että me ollaan avoin maa. Me ei voida eristäytyä kansainväliseltä taloudelta, me ei saada menestyviä yrityksiä, jos me eristäydytään.

***

Stiller
Oletko sitä mieltä, että syy on sama Suomessa, että globalisoitumista pelkäävät ihmiset menevät populistien kelkkaan?

Niinistö
Niinkun Taneli tässä sanoi, niin nää äärioikeistolaiset liikkeet yleensä löytää jonkin kuvitellun ihanteen menneestä, kun maa oli turvallinen ja vakaa ja rauhallinen. Vaikka itse asiassa tilastot osoittaa, että meillä on rikollisuus alhasempaa kuin koskaan ja Suomi on turvallisempi maa kuin koskaan aikaisemmin, monin mittarein vauraampi. Niin haetaan sellaista menneisyyden ihannetta ja nää äärioikeistolaiset liikkeet elää siitä, että... Globaalissa maailmassa kun työpaikat voi mennä toiselle puolelle maapalloa, niin se tuntuu epävarmemmalta, mutta meidän vastuulla, poliittisten puolueiden tehtävänä, on ensinnäkin pyyhkiä pois maan tavat, puhdistaa politiikan tekotapoja niin, että ihmiset uskoo politiikkaan. Ja myös luoda turvallisuutta näihin uusiin työmarkkinaehtoihin.

***

Stiller
Eiks tää oo ihan posketonta, Ville? Siis nää ruotsalaisethan on ihan moraalisessa hysteriassa nyt. Että siellähän lehdistö kampanjoi ikään kuin koko maan olisivat rasistit vallanneet. Eiks tää mee ihan hysteriaksi?

Niinistö
No, ehkä on hyvä todeta tosiaan, että ruotsidemokraatit lähes tuplasivat kannatuksen, mutta kuitenkin vaan 2,9 prosentista 5,7:ään, ja kaikki muut puolueet selkeesti on ihan toista mieltä. Mut ruotsalaisille tää kansankoti on tärkeä missio, se on ruotsalaiselle mediallekin missio, ja tietyssä mielessä mä kaipaan sitä vanhan ajan niinkun tämmöstä valistuksen henkeä Suomenkin mediaan. Että kyllä median, poliitikkojen, yhteiskunnan, meidän tehtävä on viedä tätä maata niinkun eteenpäin sivistyneempään, parempaan yhteiskuntaan.

Stiller
Hyvä! Mä kysyn sulta, että olisko oikein se, että jos EU-vaaleissa, silloin kun äänestettiin EU-jäsenyydestä, monet lehdethän tekivät kampanjaa EU-jäsenyyden puolesta vielä loppumetreillä, niin rasismia vastaan valtalehtien pitäis tehdä julkilausuma? Niinkun Ruotsissa on tehty. Kerta kaikkiaan yhteinen julkilausuma rasismia vastaan.

Niinistö
No, mun mielestä se ois hirveän tärkeetä, että ainakin kun uutisoidaan, niin osataan tunnistaa rasismi ja niinkun torjua se ja tuoda esille ihmisille tietoa, että mikä on tavallaan rasistista käytöstä ja se voidaan torjua. Mutta sitten kuitenkin uutistoimitus on totta kai analyyttinen ja pääkirjoitustoimitus voi tietenkin ottaa voimakkaasti kantaa. Että Suomessa on ehkä vähän mennyt semmoseen, että journalistit ottaa sitten kantaa semmosilla "mä tykkään tänään tästä"-kolumneilla, joita on Hesarin joka sivu täynnä. Että se on mennyt ehkä vähän yli jo se...

Stiller
Nyt varovaisesti, Ville! Sä oot vielä turkulainen. Nyt ollaan varovaisia. Helsingin Sanomia tässä haukutaan!

***

Stiller
Mitä mieltä sinä olet tästä moraalisesta paniikista, että se olis vaikuttanut ruotsidemokraattien äänimäärään? Että sillä saadaan vain huono tulos aikaseksi. Väitteeni on seuraava. Syntyy hyvien ihmisten joukko, joita ovat liberaalit. Sitten ovat nämä kauheat ruotsidemokraatit. Ja minusta tämä on täysin naiivia. Siis tämähän on vastustajan demonisointia.

Niinistö
Sanotaanko näin, että Ruotsin media meni ehkä vähän liian pitkälle, että vaalipäivänä sanotaan, että tätä puoluetta ei sit saa äänestää. Mun mielestä se ei oo ehkä kauheen niinku korrektia demokratiassa. Mut sinällään se, että pidetään edistyksen lippua ylhäällä, että lehdillä on joku profiili, on tärkeää. Ja mun mielestä se mitä Taneli sano, että Ruotsissa poliittinen keskustelu on aktiivisempaa, lehdet ottaa kantaa, haastaa. Poliitikot joutuu konkreettisesti sanomaan, miten yhteiskunnan ongelmia ratkaistaan. Meillä ihmiset ei usko, että politiikalla voidaan muuttaa maailmaa. Me ollaan niinkun irrelevantteja monille ihmisille.

Stiller
Mistä tää...

Niinistö
Ruotsi on poliittisempi yhteiskunta. Siellä uskotaan, että voidaan päättää jostain. Ja niin me voidaankin.