tiistai 28. syyskuuta 2010

Iltalehti: Turvapaikanhakijoiden vastaanottopaikkoja vähennetään

Iltalehti/STT: Turvapaikanhakijoiden vastaanottopaikkoja vähennetään 28.9.2010


YLE Etelä-Karjala: Joutsenon vastaanottokeskuksen paikat säilyvät toistaiseksi 29.9.2010

Maahanmuuttovirasto aikoo vähentää turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuspaikkoja tuntuvasti.

Marraskuun loppuun mennessä paikkoja vähennetään 500 jo aiemmin tänä vuonna vähennettyjen 700 lisäksi. Sisäministeriö on hyväksynyt supistusesityksen.

Kapasiteetin leikkaamisen syynä on Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijoiden määrän tuntuva väheneminen. Suomesta on viraston tietojen mukaan hakenut elokuun loppuun mennessä kansainvälistä suojelua 2 700 turvapaikanhakijaa, 31 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Yksin Suomeen saapuneita alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tullut elokuun loppuun mennessä pari sataa, yli 50 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2009.

Maahanmuuttovirasto kertoo, että sen tavoitteena on tehdä turvapaikkapäätöksiä vuoden loppuun mennessä 1 200 henkilölle. Näin kuntiin olisi siirtymässä tänä vuonna noin 400-500 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa.

_________________________________________________

Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakijoiden määrä väheni kolmanneksen

Maahanmuuttovirasto aikoo vähentää vastaanottokeskusten majoituskapasiteettia 500 paikalla marraskuun loppuun mennessä. Paikkoja on jo vähennetty aiemmin tänä vuonna yli 700:lla.

Suomesta on hakenut elokuun loppuun mennessä kansainvälistä suojelua 2 665 turvapaikanhakijaa. Määrä on 31 prosenttia pienempi verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2009.

Ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tullut elokuun loppuun mennessä 195, mikä on yli 50 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Vastaanottokeskuksissa asuu nyt reilut 3 600 ihmistä. Lisäksi tuhat turvapaikanhakijaa asuu yksityismajoituksessa.
_________________________________________________

Verkkouutiset: Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuspaikkoja vähennetään

Maahanmuuttovirasto aikoo vähentää turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuspaikkoja tuntuvasti.

Turvapaikanhakijoiden määrän vähentymisen vuoksi vastaanottokeskusten majoituskapasiteettia on vähennetty aikaisemmin tänä vuonna yli 700 paikalla. Maahanmuuttovirasto on esittänyt vielä lisäsupistuksia noin 500 paikalla, joilla edelleen sopeutetaan tulijamääriä majoituspaikkojen määrään.

Sisäasiainministeriö on hyväksynyt supistusesityksen ja supistukset toteutetaan marraskuun loppuun mennessä. Supistukset eivät kuitenkaan koske ryhmäkoteja eivätkä tukiasumisyksiköitä.

Suomesta on hakenut elokuun loppuun mennessä kansainvälistä suojelua 2665 turvapaikanhakijaa. Määrä on 31 prosenttia pienempi verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna. Ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tullut 31. elokuuta mennessä 195, mikä on yli 50 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Majoitustarve on vähentynyt paitsi hakijamäärien vähentymisen vuoksi, myös siksi, että Dublin -tapaukset ovat vähentyneet kuluvan vuoden aikana. Lisäksi poliisin ja Maahanmuuttoviraston turvapaikkaprosessi on tehostunut.

Maahanmuuttoviraston tavoitteena on tehdä turvapaikkapäätöksiä vuoden loppuun mennessä arviolta 1200 henkilölle. Tämä merkitsee 400-500 oleskeluluvan saavaa turvapaikanhakijaa, jotka ovat siirtymässä kuntiin.

Kaikkiaan vastaanoton piirissä on tällä hetkellä 4697 turvapaikanhakijaa, joista vastaanottokeskuksissa asuu 3619 henkilöä ja loput yksityismajoituksessa. Vastaanottokeskuksissa on vapaita paikkoja yhteensä 829, mikä merkitsee 80 prosentin käyttöastetta.

_____________________________________________

YLE Turku: Vastaanottokeskusten majoituspaikkoja karsitaan jälleen

Turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt, ja siksi vastaanottokeskuksista vähennetään 500 paikkaa marraskuun loppuun mennessä. Sisäministeriö on hyväksynyt Maahanmuuttoviraston esityksen lisäsupistuksista.

Paimion vastaanottokeskuksen paikkamäärä vähenee sadalla. Tällä hetkellä paikkoja on Paimiossa 200. Vähennys on suurin verrattuna muihin Suomen keskuksiin.

Turun vastaanottokeskuksen 200 paikasta vähennetään 50, eli jäljelle jää 150 paikkaa.

Jo aiemmin tämän vuoden aikana vastaanottokeskuksista on karsittu 700 paikkaa. Vuoden lopulla pohditaan vielä lisäsupistuksia, jotka toteutettaisiin ensi vuoden puolella. Ensi vuonna karsittavien paikkojen määrästä ei vielä ole tietoa.

Nyt julkistetut vähennykset koskevat aikuispaikkoja.
______________________________________________

YLE Pohjanmaa: Kristiinankaupungin vastaanottokeskuksesta vähenee 50 paikkaa

Kristiinankaupungin vastaanottokeskuksesta vähennetään marraskuun loppuun mennessä 50 aikuisten majoituspaikkaa. Kesällä Kristiinankaupungista supistettiin jo sata paikkaa.

Vähennysten jälkeen Kristiinankaupunkiin jää 150 paikkaa. Sisäministeriö on hyväksynyt kaikkiaan 500 paikan lisäsupistukset yhdeksästä vastaanottokeskuksesta, koska turvapaikanhakijoiden määrät ovat viime aikoina pudonneet.

Vaasan, Oravaisten ja Pietarsaaren vastaanottokeskukset saavat toistaiseksi pitää nykyiset paikkansa. Niissä on yhteensä 460 paikkaa.

Kristiinankaupungissa korkea käyttöaste

Kristiinankaupungin vastaanottokeskus toimii SPR:n vastuulla. Johtaja Annica Riddar kertoo, että kaikki keskuksen paikat ovat olleet tähän saakka täynnä.

- Osa turvapaikanhakijoista saanee kahden viikon kuluttua päätöksen, mutta osan sijoittamista joudumme tässä vielä pohtimaan.

Maahanmuuttovirasto ja sisäministeriö pohtivat vielä loppuvuodesta uusien supistusten tarvetta. Ne toteutettaisiin ensi vuoden puolella.

Suomesta on hakenut elokuun loppuun mennessä kansainvälistä suojelua 2665 turvapaikanhakijaa. Määrä on yli 30 prosenttia pienempi kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä turvapaikanhakijoita tuli Suomeen elokuun loppuun mennessä 195, mikä on puolet edellisvuotta vähemmän.

Suomen vastaanottokeskuksissa asuu runsaat 3600 turvapaikanhakijaa. Noin tuhat henkilöä on yksityismajoituksessa. Vastaanottokeskusten yhteenlaskettu käyttöaste on tällä hetkellä noin 80 prosenttia.

________________________________________________

YLE Lappi: Vastaanottokeskusten paikkoja leikataan jälleen

Vastaanottokeskusten majoituspaikkoja vähennetään jälleen Rovaniemellä. Rovaniemen vastaanottokeskuksen paikat vähenevät 50:llä sataan paikkaan. Kemin vastaanottokeskusta leikkaukset eivät nyt koske.

Koko maassa vähennetään yhteensä 500 paikkaa. Syynä on turvapaikanhakijoiden väheneminen. Paikat vähennetään marraskuun loppuun mennessä.

Jo aiemmin kesällä Rovaniemeltä vähennettiin 50 aikuispaikkaa ja puolet alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksiköstä. Kemistä on vähennetty aiemmin 150 paikkaa.

Ylitarkastaja Veikko Pyykkönen maahanmuuttovirastosta kertoo, että aikuisten turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt viime vuodesta 30 prosenttia ja yksintulevien alaikäisten määrä 50 prosenttia.

Vähennysten vaikutukset vastaanottokeskusten työntekijämääriin ovat vielä auki.

- Henkilöstö määrää täytyy vielä pohtia. Tämä ei välttämättä johda vähennyksiin, Pyykkönen sanoo.

Bulgarialaiset lähteneet

Yksi syy turvapaikanhakijoiden vähenemiseen on tiukennus turvapaikkaa hakevien EU-kansalaisten palautuksissa, minkä vuoksi tänä vuonna tulleet liki 600 bulgarialaista ja romanialaista ovat kaikki jo poistuneet maasta, Pyykkönen kertoo.

Heidän lisäkseen eniten turvapaikanhakijoita on tullut Somaliasta (vajaat 400), Irakista (yli 300) ja Afganistanista (vajaa 200).

Vastaanottokeskuksia ovat kuormittaneet myös oleskeluluvan jo saaneet yli 800 turvapaikanhakijaa, jotka ovat nyt sijoittuneet kuntapaikkoihin, Pyykkönen kertoo.

_________________________________________________

YLE Kymenlaakso: Vastaanottokeskuspaikat vähenevät Kotkassa

Vastaanottokeskuksista vähennetään marraskuun loppuun mennessä yhteensä 500 paikkaa turvapaikanhakijoiden määrän putoamisen vuoksi. Kotkassa tämä tietää 50 aikuispaikan vähentämistä 150:een.

Vastaanottokeskusten majoituspaikkoja karsitaan jälleen. Sisäministeriö on hyväksynyt Maahanmuuttoviraston esityksen lisäsupistuksista. Turvapaikanhakijoiden määrän putoamisen vuoksi vastaanottokeskuksista vähennetään marraskuun loppuun mennessä yhteensä 500 paikkaa.

Jo aiemmin tämän vuoden aikana vastaanottokeskuksista on karsittu 700 paikkaa. Vuoden lopulla pohditaan vielä lisäsupistuksia, jotka toteutettaisiin ensi vuoden puolella. Ensi vuonna karsittavien paikkojen määrästä ei vielä ole tietoa.

Nyt aikuispaikkoja vähennetään Kotkan vastaanottokeskuksen lisäksi Kajaanista, Kontiolahdelta, Kontioniemestä, Kristiinankaupungista, Lammilta, Rovaniemeltä, Turusta ja Paimiosta. Alaikäisten lasten paikkoja ei tällä kertaa vähennetä. Jo aiemmin lakkautettin Parikkalan yksikkö, jossa oli 40 paikkaa.
_________________________________________________

YLE Helsinki: Helsingin ja Siuntion vastaanottokeskuspaikat säilyvät

Helsingin ja Siuntion vastaanottokeskusten paikkamäärä säilyy ennallaan maahanmuuttoviraston supistuksista huolimatta. Koko maassa karsitaan 500 majoituspaikkaa marraskuun loppuun mennessä vastaanottokeskuksista.

Helsingissä on turvapaikanhakijoille 679 vastaanottokeskuspaikkaa ja Siuntiossa 20 paikkaa.

Turvapaikanhakijoiden määrän putoamisen vuoksi Maahanmuuttovirasto on karsinut jo aiemmin tänä vuonna 700 vastaanottokeskuspaikkaa.

___________________________________________________

YLE Etelä-Karjala: Joutsenon vastaanottokeskuksen paikat säilyvät toistaiseksi

Suomen vastaanottokeskuksista vähennetään marraskuun loppuun mennessä 500 paikkaa. Vähennykset eivät koske Joutsenon vastaanottokeskusta. Ensi vuodelle on suunnitteilla lisäsupistuksia.

Syynä paikkojen vähentämiseen on turvapaikanhakijoiden määrän putoaminen. Sisäministeriö on hyväksynyt Maahanmuuttoviraston esityksen loppuvuoden lisäsupistuksista.

Jo aiemmin tämän vuoden aikana vastaanottokeskuksista on karsittu 700 paikkaa. Esimerkiksi Parikkalan yksikön lakkauttaminen karsi 40 paikkaa.

Vuoden lopulla pohditaan vielä lisäsupistuksia, jotka toteutettaisiin ensi vuoden puolella. Ensi vuonna karsittavien paikkojen määrästä ei vielä ole tietoa.

______________________________________________________-

YLE Häme: Lammin vastaanottokeskuksen paikkamäärä vähenee

Lammin vastaanottokeskuksen paikkamäärä pienenee 50 paikalla. Sisäasiainministeriö hyväksyi Maahanmuuttoviraston esityksen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten paikkamäärän vähentämisestä yhdeksästä vastaanottokeskuksesta yhteensä 500 paikalla.

Jo aiemmin vastaanottokeskuksista on karsittu 700 paikalla. Syynä on turvapaikanhakijoiden määrän väheneminen.

Lammilla paikkamäärä laskee 180:sta 130:een. Paikkamäärää supistetaan Lammin lisäksi kahdeksasta muusta vastaanottokeskuksesta.

___________________________________________________________

YLE Kainuu: Kajaanin vastaanottokeskusta karsitaan

Kajaanin vastaanottokeskuksesta vähennetään marraskuun loppuun mennessä 50 majoituspaikkaa. Vastaanottokeskukseen jää jäljelle 100 paikkaa.

Koko maassa vastaanottokeskuksista vähennetään 500 paikkaa, sillä turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut. Sisäministeriö on hyväksynyt Maahanmuuttoviraston esityksen lisäsupistuksista.

Jo aiemmin tämän vuoden aikana vastaanottokeskuksista on karsittu 700 paikkaa. Vuoden lopulla pohditaan vielä lisäsupistuksia, jotka toteutettaisiin ensi vuoden puolella. Ensi vuonna karsittavien paikkojen määrästä ei vielä ole tuetoa.

_________________________________________________________

YLE Pohjois-Karjala: Asukaspaikkoja karsitaan taas vastaanottokeskuksissa

Turvapaikanhakijoita vastaanottavien keskusten majoituspaikkoja karsitaan jälleen. Pohjois-Karjalassa vähennetään Kontiolahden ja Kontioniemen vastaanottokeskuksista yhteensä 110 paikkaa.

Kontiolahdelle jää tämän jälkeen 100 paikkaa ja Kontioniemeen saman verran. Vastaanottokeskuksista vähennetään koko maassa marraskuun loppuun mennessä 500 paikkaa, koska turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut.

Sisäministeriö on hyväksynyt Maahanmuuttoviraston esityksen lisäsupistuksista. Aiemmin tämän vuoden aikana vastaanottokeskuksista on karsittu 700 paikkaa. Vuoden lopussa pohditaan vielä lisäsupistuksia.