keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Aamulehti: Keskusta tiukentaisi turvapaikkajärjestelmää

Aamulehti/STT: Keskusta tiukentaisi turvapaikkajärjestelmää 22.9.2010

Keskustan eduskuntaryhmän maahanmuuttoasiakirja (pdf)

Keskustan eduskuntaryhmä haluaa vähentää turvapaikkajärjestelmään liittyviä väärinkäytöksiä ja perusteettomia hakemuksia.

Keskustaryhmä linjaa maahanmuuttopolitiikkaa tuoreessa työpaperissaan. Keskustan mielestä Suomen on harkittava muun muassa luopumista oleskeluluvan myöntämisestä humanitaarisin perustein.

Keskusta ei ota suoraan kantaa kerjäämisen kieltämiseen. Työryhmän vetäjän Tapani Töllin mukaan oleellinen kysymys on, että kerjäämiseen liittyvä rikollisuus pystytään torjumaan.

____________________________________________________

YLE Uutiset: Keskusta kannattaa ulkomaista työvoimaa

Keskustan mielestä Suomeen tarvitaan ulkomaista työvoimaa. Keskustan eduskuntaryhmä esitteli keskiviikkona maahanmuuttoasiakirjaansa eduskunnassa ja varoitteli suomalaisia liiasta sinisilmäisyydestä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa.

Keskusta on kääntymässä sille kannalle, että EU:n ulkopuoliselle työntekijälle voidaan myöntää pääsääntöisesti vuoden oleskelulupa, kun hallitus esittää viiden vuoden lupaa. Hallituksen esitys on parhaillaan hallintovaliokunnassa.

Kansanedustaja Kimmo Tiilikainen perusteli vuoden lupaa keskustan aiemmin omaksumalla kannalla.

- On vahvoja perusteita sille, että pääsääntö pysyisi vuodessa. Erityisen painavista syistä, puhutaan esimerkiksi yliopistojen asiantuntijatehtävissä, voitaisiin kerralla mennä jopa viiteen vuoteen, Tiilikainen sanoi.

Kuntaministeri Tapani Töllin mukaan maahanmuuttokeskustelu on viime aikoina kärjistynyt ja hän vetosikin asiallisen maahanmuuttokeskustelun puolesta.

- On tärkeää, että keskustelu perustuu faktoihin ja että käsitteet ovat selvät, Tölli sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän asiakirjan mukaan suomalaisella sinisilmäisyydellä on kuitenkin oltava rajansa. Niinpä turvapaikkajärjestelmän väärinkäytökset on keskustan mukaan estettävä ja aiheettomia turvapaikkahakemuksia vähennettävä. Myös turvapaikkahakemusten käsittelyä ja kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden palauttamista on tehostettava, keskustan ohjelmassa todetaan.

_______________________________________________________

Verkkouutiset: Keskustalaisille hovikelpoiset konseptit keskusteluun maahanmuutosta

Keskustan eduskuntaryhmä julkisti keskiviikkona oman maahanmuuttoasiakirjansa, joka tarjoaa ehdokkaille vaalitaisteluun hovikelpoiset konseptit.

Maahanmuuttoon ja kotouttamiseen liittyvät peruskysymykset tarvitsevat selvennystä, korosti 26-sivuista monistetta esitellyt ministeri Tapani Tölli.

Hän painotti, ettei ole paikalla hallituksen jäsenenä eikä kuntaministeri Töllinä, vaan asiakirjan valmistelua ennen hallitukseen siirtymistään johtaneena työryhmän puheenjohtajana.

Niinpä hän ei ollut ministerinä vaatimassa monisteessa mainittua lisärahaa kunnille pakolaisten vastaanottokeskuksiin. Julkistamistilaisuudessa olivat sivuroolissa keskustaedustajat Kimmo Tiilikainen ja Paula Sihto.

Kauniita sanoja

Monisteessa on paljon sympaattisia sanoja kuten "pitävä myötäote maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan" tai "reilu peli työelämässä". Siinä vaadittiin myös ,että "homma on otettava haltuun", eli väärinkäytöksiä ja perusteettomia turvapaikkahakemuksia on vähennettävä.

Tehoa saadaan ryhmän mielestä tiiviimmällä viranomaisyhteistyöllä ja kokonaisvaltaisella lainsäädännöllä.

Väärät väitteet

Moniste tarjoaa ehdokkaille eväitä toritapaamisiin, joissa heille heitetään väitteitä vaikkapa maahanmuuttajien hyysäämisestä tai haalimisesta Suomeen. Monisteen lukenut tietää, miten tällaiset rasistiset kommentit torjutaan asiaperustein.

- Monikulttuurisuus rikastuttaa ja turvapaikan hakijoiden toimeentulotuki on korkeintaan 70 prosenttia yleisestä, pitää sanoa. Moniste tarjoaa myös kaksi sivua "Maahanmuuton aakkosia" eli mitä tietyt termit tarkoittavat.

Ei keskustan ongelma

- Puolueelle tämä (kielteiset maahanmuuttoasenteet) ei ole ongelma, tähdensi Tölli.

Asiakirjaa tarvitsemme me kaikki, että pystyisimme oikein käymään tätä keskustelua eri puolilla. Tämänlaatuisia suuria ongelmia hän ei löytänyt keskustan vankoilta kannatusalueilta, vaan suurista kaupungeista, keskuksista, joissa ongelmat monesti kärjistyvät, kuten Ruotsissa.

- Keskustan lähestysmistapa ei ole ollut ongelmakeskeinen vaan myötäote tähän ja apuväline, jotta päästäisiin keskustelemaan varsinaisesta asiasta, hän sanoi.

____________________________________________________________

Verkkoapila: Keskustalta selkeä ei rasismille

Keskustan eduskuntaryhmä on laatinut työvälineeksi tarkoitetun maahanmuuttoasiakirjan. Kansanedustaja Tapani Töllin (kesk.) mukaan turvapaikkapolitiikassa tärkeintä on, että kokonaisuus toimii ja asioista voidaan keskustella oikeilla käsitteillä.

- On hyvä muistaa, että maahanmuutossa on aina kysymys ihmisistä, ei massasta, hallintovaliokunnan puheenjohtajana keväällä asiakirjaa laatinut Tölli kommentoi.

Maahanmuuttoasiakirja julkistettiin tänään eduskunnassa. Keskustan eduskuntaryhmä oli yksimielinen siitä, ettei rasismia tule suvaita. Ryhmä asetti tavoitteeksi mahdollisimman yhtenäisen maahanmuuttopolitiikan Pohjoismaiden ja myös koko EU:n kesken.

- On tärkeää, ettei vetovoimatilannetta synny, ja että EU:ssa toimitaan yhtenevin perustein, Tölli korosti.

Keskustan eduskuntaryhmä pitää kuntien pakolaisten vastaanotosta saamia korvauksia liian matalina. Korvaukset ovat noin 2000 euroa yli 7-vuotiaista ja 6800 euroa alle 7-vuotiaista vuodessa.

- Korvausten tulisi seurata aikaansa, Tölli korosti.

Ryhmän mielestä kuntien kaavoitus olisi hoidettava niin, etteivät asuinalueet eriydy liikaa. Nopeutettu turvapaikkamenettely tulisi laajentaa koskemaan myös muita kuin EU-maiden kansalaisia.

Keskustan maahanmuuttoasiakirja pyrkii selkeyttämään maahanmuuttoon liittyviä käsitteitä ja kannustamaan asiapohjaiseen keskusteluun. Töllin mukaan asiakirjaa päivitetään tilanteen mukaan.