tiistai 21. syyskuuta 2010

Verkkouutiset: Työryhmä kinaa kerjäämiskiellosta

Verkkouutiset/STT: Työryhmä kinaa kerjäämiskiellosta 21.9.2010

Sisäministeriön johtaman työryhmän esitys kerjäämiskiellosta on kaukana yksimielisestä päätöksestä. Osa työryhmästä on sitä mieltä, että mahdollinen lakiuudistus voisi syrjiä romaneja.

Toukokuussa asetettu työryhmä esitti kesäkuun lopussa väliraportissaan, että kerjääminen julkisella paikalla kiellettäisiin järjestyslailla. Raporttiin sisältyy oikeusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön edustajien eriävä mielipide.

Työryhmä ei ole kuullut romanien edustajia selvitystä tehdessään. Puheenjohtajan, sisäministeriön valtiosihteerin Antti Pelttarin mukaan suoranaisesti kyseessä ei ole romanikysymys. Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Camilla Busck-Nielsen on asiasta eri mieltä.

- Väliraportissa jouduin antamaan eriävän mielipiteen sen takia, että tässä oli puutteellisuuksia.

Kysymykseen siitä, voiko mahdollinen lakiuudistus johtaa tiettyä kansanryhmää vastaan suunnattuun lakiin, Busck-Nielsen vastaa pitkän hiljaisuuden jälkeen.

- Loppuraporttia ei ole vielä annettu, mutta väliraportin perusteella ainakin välillinen syrjintä on varteenotettava kysymys tässä yhteydessä.

Busck-Nielsenin mukaan raportti valmisteltiin äärimmäisen tiukalla aikataululla.

- Selvitys koskee järjestyslakia, mutta täältä oikeusministeriöstä päin katsottuna asiaan pätevät samat periaatteet kuin jonkin asian kriminalisointiin rikoslain kautta. Nyt periaatteet eivät täyttyneet, koska pohjatyö jäi tekemättä.

Kaupustelu voisi lisääntyä

Antti Pelttarin mukaan työryhmän on tarkoitus saada lopulliset esityksensä valmiiksi aikataulun mukaisesti tämän kuun loppuun mennessä. Pelttari ei halua ottaa kantaa mahdollisen kiellon yksityiskohtiin, koska asia on vielä kesken.

- Järjestyslain valvonta on poliisin tehtävä. Poliisin käytännön toimet riippuvat ehdotuksen sisällöstä, jota en vielä kommentoi.

Mahdollinen kerjäyskielto olisi mahdollista kiertää esimerkiksi katusoiton tai rihkaman myynnin varjolla. Pelttari myöntää, että kerjäämisen määrittely voi muodostua ongelmaksi.

- Rajanvetoa täytyy tässä tapauksessa miettiä, ja se on varmasti vaikeaa.

Aggressiivinen, yleistä järjestystä häiritsevä kerjääminen on jo nyt kielletty järjestyslaissa. Järjestyslain rikkomisesta seuraa lähtökohtaisesti sakkorangaistus.