tiistai 20. syyskuuta 2011

Ilta-Sanomat: Tutkija kehuu perussuomalaisten sanakieltoa

Ilta-Sanomat: Tutkija kehuu perussuomalaisten sanakieltoa 20.9.2011

Yliopiston rasismitutkija pitää vihapuheohjeistusta tarpeellisena perussuomalaisten eduskuntaryhmälle.

Itä-Suomen yliopiston rasismitutkija Vesa Puuronen muistuttaa kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) puheista syntyneistä kohuista.

Vihapuheohjeet ovat tutkijan mukaan tarpeellisia.

- Monet varmasti miettivät, millaisia nimityksiä on soveliasta käytetään. Kansanedustajathan edustavat kansaa, Puuronen sanoo.

- Kaikki muistavat, millaisen sopan Teuvo Hakkaraisen puheet aiheuttivat. Tällaiset ohjeet ovat tarpeellisia oikeusjuttujen syntymisen estämiseksikin.

Professori Erkki Havansi julkaisi eilen puolueen sivustolla listan kielletyistäsa noista. Hänen mukaansa perussuomalaisten on syytä karttaa sellaisia sanoja kuin "neekeri", "ählämi", "ryssä" ja hurri".

Hän välttäisi myös sanoja "mustalainen" ja "lappalainen". Havansi ohjeistaa kansanedustajia Perussuomalaisten nettisivuilla julkaistussa muistiossa.

Havansin mukaan sallittuja sanoja ainakin vielä ovat ”jenkki”, ”sakemanni”, ”irkku” ja ”japsi”. Ja ainakin vielä "mamu".

- En näitäkään viljelisi puheessani, mutta näitä sanoja voi silti käyttää. "Japsi" on ehkä hieman kyseenalainen, mutta ei niin loukkaava kuin esimerkiksi "ryssä". Suomessa on japanilaisia kuitenkin melko vähän eikä meillä ole samanlaista sotahistoriaa Japanin kanssa kuin esimerkiksi Venäjän kanssa.