sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Kansan Uutiset: Rakennusliitto haluaa eroon kaksista työmarkkinoista

Kansan Uutiset: Rakennusliitto haluaa eroon kaksista työmarkkinoista 17.6.2012

Virkamiesten Rakennusliitolta salaa valmistelema esitys sakkomaksusta ilman tunnistekorttia työskentelevälle koskisi myös ulkomaalaisia.

Työttömyysprosentti on rakennusalalla Etelä-Suomessa yli kymmenen ja pohjoisessa kaksi kertaa suurempi. Rakennusliiton 2. puheenjohtajan Kyösti Suokkaan mielestä on selvää, ettei liitolla ole mitään erityistä tarvetta haalia rakennustyöntekijöitä tänne sen paremmin Virosta kuin muistakaan maista.



Kun heitä tänne tulee, ei Rakennusliitolla ole mitään sitä vastaankaan – varsinkin kun on tiedossa, että heitä ajaa tänne kotimaan heikko palkka ja sosiaaliturva.

Rakennusalalle on muodostunut nyt kahdet työmarkkinat. Ulkomaisille työntekijöille maksetaan Suomessa sopimuksia huonompia palkkoja ja heidän työolonsa ovat usein huonommat kuin suomalaisilla.

Rakennusliitto haluaa eroon kaksista työmarkkinoista.

Valtaosasta ei tietoa

– Meidän työmme on nimenomaan työsuhteiden ehtojen valvonta. Emme ole voineet sulkea silmiämme ja olla tekemättä mitään, kun ulkomaalaisten työntekijöiden asema rakennustyömailla on tiedetty täysin villiksi, mutta ei ole tiedetty paljonko heitä täällä on ja mitä he tekevät, korostaa Suokas.

Ulkomaisen työvoiman valvonnan avaimet ovat viranomaisilla, mutta jälkikäteisvalvonta on osoittautunut tehottomaksi. Viranomaisilla on ollut tietoa vielä vähemmän kuin Rakennusliitolla.

Rakennusliitolla on Suokkaan mukaan tällä hetkellä parisen tuhatta virolaista jäsentä. Liitolla on myös toimisto Tallinnassa.

Toimistossa on virolainen toimitsija neuvomassa ja auttamassa tänne työskentelemään tulevia. Toimitsija, Kalev Liibert nimeltään on joitakin päiviä kuukaudessa myös tavoitettavissa Helsingissä.

– Näin me tiedämme jotain ulkomaalaisten rakentajien työehdoista, mutta tosiasia on edelleen, että valtaosasta täällä työskentelevistä emme tiedä yhtään mitään.

Veronumero lopettaa arvailun

Ulkomaisen työvoiman kartoittaminen osana taistelussa harmaata taloutta vastaan on ollut yksi syy siihen, että Rakennusliitto lähti ajamaan reaaliaikaista järjestelmää, jonka piirissä ovat kaikki Suomessa työskentelevät rakentajat niin suomalaiset kuin ulkomaiset.

Järjestelmäksi on nyt synnytetty tunnistekortissa vaadittava veronumero. Jokaisella rakennustyömaalla työskentelevällä henkilöllä on oltava syyskuun alusta alkaen työmaalla näkyvissä tunnistekortti, johon on merkitty myös veronumero. Uusilla työmailla veronumero on henkilötunnisteessa tuosta lähtien pakollinen, mutta vanhoilla työmailla se on pakollinen vasta siirtymäajan jälkeen eli viimeistään ensi vuoden maaliskuun alusta alkaen.

Tilapäisesti Suomeen töihin tulevat ulkomaalaiset ovat saaneet henkilötunnuksen ja veronumeron kesäkuun alusta alkaen verotoimistosta. Veronumeroita myöntää yli 40 verotoimistoa ympäri Suomea.

Elokuussa avataan julkinen rekisteri, josta on mahdollista tarkastaa nimen ja numeron perusteella, onko työntekijä verottajan rekisterissä

Ensi vuoden aikana rakennustyömailla on lisäksi tarkoitus ottaa käyttöön työntekijöitä ja rakennusurakoita koskeva erityinen ilmoittamismenettely. Menettelyssä työmaan pääurakoitsija ilmoittaa verottajalle kuukausittain tiedot työmaalla työskentelevistä aliurakoitsijoista ja työntekijöistä.

– Tilanne siis alkaa korjaantua, uskoo Suokas. Ja pakkohan hänen on näin uskoa, onhan hän veronumeroidean isä.

Veronumeropakon myötä on mahdollista saada selville paljonko Suomen työmailla on ulkomaalaisia töissä. Samalla paranevat Rakennusliiton mahdollisuudet valvoa heidän työehtojaan.

– Nyt me vielä arvailemme 10 000 hengen tarkkuudella paljonko ulkomaalaisia rakennustyöntekijöitä täällä on, kuvaa Suokas lähtötilannetta.

Sakkomaksu työntekijälle?

Mihinkään riemunkiljahduksiin veronumerouudistus ei liiton kakkosmiestä kuitenkaan saa. Miksi näin?

Suokas muistuttaa, ettei mikään lakimuutos yksittäisenä toimenpiteenä heti korjaa ulkomaalaisten työehtoja, eikä poista harmaata taloutta. Rakennusalalla on aina ollut harmaata taloutta ja nyt se on EU:n työvoiman vapaan liikkumisen myötä revähtänyt hallinnasta.

– Uudistuksella saamme korjattua tilannetta parempaan suuntaan, mutta vaikutuksia saamme odottaa vielä vuosia.

Kuluvalla viikolla sai Suokkaan mielen matalaksi tieto valtiovarain ministeriössä valmistellusta muutoksesta veronumerolaista annettuun lakiin.

– Meille mitään kertomatta esitetään, että lakiin lisättäisiin säännös rikemaksusta. Sen verottaja voisi määrätä henkilölle, joka työmaalla liikkuessaan pitää näkyvillä väärän veronumeron sisältävää tai toiselle henkilölle kuuluvaa työturvallisuuslain edellyttämää kuvallista tunnistekorttia tai laiminlyö tunnistekortin pitämisen näkyvillä.

Suokas pitää tällaista puuttumista työntekijän perusoikeuksiin aivan ennenkuulumattomana ja käsittämättömänä. Virkamiehet eivät ole ajatelleet loppuun saakka mitä esittävät.

Uudistuksen isää on huijattu

– Suomessa on tuhansia kielitaidottomia työntekijöitä. Tämä on heidän osaltaan kohtuuton vaatimus, Suokas sanoo.

Rakentajia kohdellaan jo nyt eri tavalla kuin muita työntekijöitä, kun he joutuvat huolehtimaan veronumerostaan ja pitämään tunnistetta.

Suokkaan mukaan työntekijä, joka ei pidä tunnistekorttia, voidaan virkamiestahdon toteutuessa poistaa työmaalta. Useamman laiminlyönnin jälkeen työnantaja voi antaa lopputilin.

Hän ihmettelee, miten kolmikannassa valmisteltuun lakiluonnokseen on voitu lisätä tällainen kohta työntekijäpuolta kuulematta.

– Tässä tuntee itsensä raskaasti huijatuksi.