tiistai 12. kesäkuuta 2012

Helsingin Sanomat: Taskuvarkauksien määrä kasvaa Helsingissä – ulkomaalaiset ammattilaiset asialla

Helsingin Sanomat: Taskuvarkauksien määrä kasvaa Helsingissä – ulkomaalaiset ammattilaiset asialla 12.6.2102
Uusi Suomi: Taskuvarkaat narahtivat Helsingissä – kaikki videolla

Taskuvarkaudet ovat lisääntyneet Helsingissä alkuvuonna vajaa kymmenen prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Taskuvarkauksien takana ovat pääasiassa ulkomaalaiset ammattimaisesti toimivat rikolliset.

Poliisin tietoon on tullut tänä vuonna noin 3 200 taskuvarkautta, mikä on noin 300 enemmän kuin viime vuonna. Suurin osa taskuvarkauksista tapahtui ydinkeskustan alueella olevilla julkisilla paikoilla, joukkoliikennevälineissä ja ravintoloissa.

Valtaosa taskuvarkauksista tapahtuu siten, että rikoksen uhri ei havaitse rikoksen tapahtumista. Taskuvarkautta edeltää lähes aina tunnusluvun urkinta esimerkiksi baaritiskillä. Taskuvarkauden jälkeen rikoksentekijät pyrkivät pikaisesti tyhjentämään rikoksen uhrin tilin anastamallaan maksuvälinekortilla.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi eilen kaksi ulkomaalaista miestä, joiden epäillään syyllistyneen varkauden yritykseen viime viikon torstaina klo 16.45 Helsingin rautatieasemalla laitureiden 2. ja 3. päädyssä.

Rautatieaseman järjestyksenvalvojat tarkkailivat laiturialuetta valvontakameroilla ja havaitsivat miesjoukon yrittävän anastaa valkoisiin vaatteisiin pukeutuneelta naiselta käsilaukusta omaisuutta.

Kaksi miestä meni aikatauluja tutkimassa olleen naisen taakse. Toinen mies veti naisen käsilaukun vetoketjun auki ja toinen esti muita paikalla olleita ihmisiä näkemästä tapahtumaa seisomalla naisen takana. Onneksi yksi paikalla ollut sivullinen mies havaitsi mitä oli tapahtumassa ja meni naisen luo ja keskeytti miesten toimet.

Järjestyksenvalvojat seurasivat myöhemmin illalla saman miesjoukon liikkumista rautatieasemalla ja ilmoittivat rikosepäilystä poliisille.

Miehet otettiin kiinni. Kuulusteluissa he kiistivät syyllistyneensä rikokseen.

Kolmas kiinniotettu mies ei osallistunut varkauden yritykseen. Hänen epäillään toukokuun lopussa nostaneen anastetulla pankkikortilla 1 400 euroa. Pankkikortti oli hetkeä aikaisemmin anastettu Helsingin keskustassa sijaitsevassa ravintolassa. Mies vangittiin epäiltynä tästä rikoksesta.

Syytteet miehiä vastaan on nostettava kahden viikon kuluessa.