maanantai 4. kesäkuuta 2012

Ilta-Sanomat: Käännytystä odottaneet pakenivat ikkunasta Helsingissä - kolme yhä kateissa

Ilta-Sanomat: Käännytystä odottaneet pakenivat ikkunasta Helsingissä - kolme yhä kateissa 4.5.2012
Vapaa liikkuvuus: Tiedote: Seitsemän karkasi Metsälän säilöstä
Yle: Fri rörlighet: Mottagningscentralerna fängelselika

Kuudesta Helsingin Metsälästä karanneesta henkilöstä kolme on yhä kateissa.
Kolme Helsingin Metsälän säilöönottokeskuksesta toukokuussa paennutta on yhä karkuteillä.

Yksikön johtaja Pekka Nuutinen kertoo, että kuusi ihmistä karkasi yksiköstä toissa viikon lauantaina. Heistä yksi otettiin kiinni jo pihamaalla ja kaksi keskuksen lähistöltä.

Nuutilan mukaan kaikki olivat lähteneet pois ikkunan kautta. Karanneiden joukossa oli useiden kansallisuuksien edustajia.

Nuutisen mukaan vastaavat tapaukset ovat olleet viime vuosina varsin harvinaisia. Aiemmin tänä vuonna Metsälästä on paennut yksi ihminen.

Säilöönottoyksikkö on 40-paikkainen suljettu laitos, jossa on poliisin tai rajavartioston säilöön ottamia henkilöitä. Useimmat heistä odottavat käännyttämistä maasta.

_______________________________________

Vapaa liikkuvuus: Tiedote: Seitsemän karkasi Metsälän säilöstä


Sunnuntaina 27.5. seitsemän henkilöä karkasi Metsälän säilöönottokeskuksesta. Neljä jäi kuitenkin pian kiinni poliisikoirien avulla. Myös noin kuukausi sitten yksi siirtolainen onnistui pakenemaan säilöönottokeskuksesta. Vapaa liikkuvuus vaatii säilöönottoyksikön sulkemista.

Suomi vangitsee hallinnollisista syistä ulkomaalaisia, esimerkiksi paperittomia siirtolaisia ja kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita Metsälän säilöönottokeskukseen.

”Vapaa liikkuvuus iloitsee säilöönotettujen vastarinnasta. Ihmisten vapaudenriisto ulkomaalaisuuden perusteella rikkoo ihmisoikeuksia”, sanoo verkoston aktiivi Niina Vuolajärvi.

Pakenemiset säilöönottokeskuksista kertovat ihmisten äärimmäisestä hädästä ja maahanmuuttopolitiikan tuottamista epäinhimillisistä tilanteista. Ihmiset suljetaan vankilamaisiin olosuhteisiin, vaikka he eivät ole syytettynä mistään rikoksesta. Suomen ulkomaalaislainsäädäntöä halutaan tiukentaa ja osana tätä halutaan rakentaa lisää säilöönottokeskuksia. Kuitenkin todellisuudessa oleskelun ja liikkumisen sääntelyn tiukentamisen kautta ihmisten liikkuminen tehdään vaarallisemmaksi ja siirtolaiset altistuvat erilaiselle hyväksikäytölle, kuten kiskonnan tapaiselle työsyrjinnälle ja ihmiskaupalle.

Toisena esimerkkinä eurooppalaisen politiikan kiristymisestä on vuoden vaihteessa voimaan tullut lakimuutos. Oleskelulupahakemukset tulee nyt jättää henkilökohtaisesti. Tämä estää paperittomia siirtolaisia laillistamasta oleskeluaan esimerkiksi työnteon tai perhesiteen perusteella. Pelko säilöönottamisesta lupa-anomusta poliisille jätettäessä ylläpitää ja tuottaa paperittomuutta.

”Oleskeluluvan jättäminen ilman maasta poistamisen pelkoa tulee tehdä mahdolliseksi, samoin epäinhimillinen ja rikosoikeuteen perustumaton vangitseminen tulee lopettaa. Nykypolitiikka tekee oleskelun laillistamisen mahdottomaksi, vaikka oleskeluun olisi lailliset perusteet”, sanoo Eetu Viren Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

_____________________________________

Svenska Yle: Vapaa liikkuvuus: Vastaanottokeskukset muistuttavat vankiloita

Vapaa liikkuvuus -verkosto arvostelee suomalaisten vastaanottokeskusten olosuhteita.

Verkoston mukaan vastaanottokeskukset ovat epäinhimillisiä ja vankilankaltaisia. Suomi sulkee lukkojen taakse paperittomia ja turvapaikanhakijoita, vaikka he eivät ole tehneet mitään rikollista, mikä voidaan nähdä rikokseksi ihmisoikeuksia vastaan, sanoo Vapaa liikkuvuus.

Verkoston mukaan kaikkien maahanmuuttajien pitäisi voida liikkua kuten tahtovat, etteivät he joudu esimerkiksi ihmiskaupan uhreiksi.

Vapaa liikkuvuus arvostelee vuodenvaihteessa voimaan astunutta lakia, jonka mukaan oleskelulupa on jätettävä poliisille henkilökohtaisesti. Se estää paperittomia pakolaisia hakemasta oleskelulupaa, koska he pelkäävät poliisin ottavan heidät kiinni, sanoo verkosto.

Vapaa liikkuvuus sanoo lehdistötiedotteessaan, että seitsemän turvapaikanhakijaa pakeni Metsälän vastaanottokeskuksesta viikko sitten. Myös kuukausi sitten yksi maahanmuuttaja onnistui pakenemaan vastaanottokeskuksesta. (käännös)