maanantai 11. kesäkuuta 2012

Yle: Jussi Halla-aho ei aio erota valiokunnan puheenjohtajuudesta

Yle: Jussi Halla-aho ei aio erota valiokunnan puheenjohtajuudesta 11.6.2012
Helsingin Sanomat/STT: Halla-aho ei aio erota
Jussi Halla-ahon tiedote (pdf)

Halla-ahon mielestä korkeimman oikeuden päätös ei ole mikään "taivaallinen totuus" vaan muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta. Hän pitää päätöstä vääränä ja epäoikeudenmukaisena.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) ei aio erota hallintovaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä korkeimman oikeuden tuomiosta huolimatta.

Halla-aho kirjoittaa tiedotteessaan, ettei hänellä tai perussuomalaisten eduskuntaryhmällä ole aikomusta arvioida puheenjohtajuutta uudelleen, eikä tuomiolla ole vaikutusta myöskään hänen jäsenyyteensä eduskuntaryhmässä eikä ehdokkuuteensa syksyn kunnallisvaaleissa.

Korkein oikeus tuomitsi Halla-ahon viime viikolla sakkorangaistukseen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Halla-ahon mielestä oikeuden päätöstä ei kannata pitää mitään "taivaallisena totuutena", koska se on muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta. Hän itse pitää päätöstä vääränä ja epäoikeudenmukaisena.

Halla-aho kirjoittaa myös, että mikäli muut eduskuntaryhmät katsovat uudet puheenjohtajajärjestelyt tarpeelliseksi, ne voivat edistää vaateitaan hyväksi katsominsa keinoin.

---

Jussi Halla-ahon tiedote

Korkein oikeus katsoi perjantaina antamassaan päätöksessä minun syyllistyneen uskonrauhan rikkomiseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Rangaistukseksi määrättiin 400 euroa sakkoa. Koska maksoin jo hovioikeuden tuomion jälkeen 330€, maksettavaa jää 70€.

Tuomion jälkeen mm. vasemmistoliiton Annika Lapintie, rkp:n Mikaela Nylander ja Ulla-Maj Wideroos sekä sosialidemokraattien Erkki Tuomioja, kuten myös lukuisat pääkirjoitustoimittajat, ovat vaatineet minua eroamaan eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä. Koska he vaativat samaa myös viime vuonna, Norjan joukkosurman yhteydessä, en ole kovin yllättynyt.

Jotta mainitut tahot eivät joutuisi tarpeettomasti pidättelemään hengitystään, totean lyhyesti ja selkeästi, että minulla tai Perussuomalaisten eduskuntaryhmällä ei ole aikomusta arvioida uudelleen asemaani hallintovaliokunnan puheenjohtajana. En aio erota. Tuomiolla ei ole vaikutusta myöskään eduskuntaryhmän jäsenyyteen tai ehdokkuuteen syksyn kunnallisvaaleissa.

Ottamatta sinänsä kantaa kko:n päätökseen – joka mielestäni on väärä ja epäoikeudenmukainen – , on syytä muistaa, että syytteenalainen blogikirjoitus julkaistiin kesällä 2008, neljä vuotta sitten. Alkuvuodesta 2009 nostetun syytteen jälkeen tekstiä on puitu hyvin ahkerasti mediassa. Teksti oli siis tuttu sekä äänestäjille, jotka valitsivat minut eduskuntaan, että eduskunnalle, joka vaalien jälkeen yksimielisesti valitsi minut hallintovaliokunnan johtoon. Koska tekstin suhteen ei ole tämän jälkeen tullut esille mitään uutta tietoa, en keksi, miksi olisin kko:n päätöksen jälkeen vähemmän sopiva tehtävään kuin ennen sitä.

Kko:n päätöstä ei kannata pitää minään taivaallisena totuutena. Se on muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta. Se, että hovi- ja käräjäoikeuden tuomarit olivat tulleet päinvastaiseen johtopäätökseen, osoittaa, että tulkinnanvaraa oli.

Toiseksi voidaan kysyä, miten pitkäksi aikaa minkäkinlainen rikos invalidoi henkilön erilaisiin tehtäviin. Oma, 400 euron sakon arvoiseksi määritelty rikokseni tehtiin vuonna 2008, aikana, jolloin en toiminut missään poliittisessa tehtävässä. Minä vuonna eroni vaatijat katsovat syntini tulleen sovitetuksi? Entä miten tekoni suhteutuu esimerkiksi kavalluksiin, lahjoman vastaanottamisiin, pahoinpitelyihin tai kuolemantuottamuksiin, joista tuomittuja henkilöitä on toiminut ja toimii niin kansanedustajina, valiokuntien puheenjohtajina kuin ministereinäkin?

Kuten sanottua, itse en aio erota, eikä Perussuomalaisten eduskuntaryhmä aio ryhtyä valiokuntapuheenjohtajuuksien osalta uudelleenjärjestelyihin. Mikäli muut ryhmät katsovat sen tarpeelliseksi, ne voivat luonnollisesti edistää vaateitaan hyväksi katsominsa keinoin.

Muuta kommentoitavaa minulla ei asiaan ole.

Helsingissä 11.6.2012

Jussi Halla-aho

___________________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Halla-aho ei aio erota

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) ei aio erota eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajuudesta korkeimman oikeuden langettaman sakkorangaistuksen vuoksi.

Korkein oikeus tuomitsi Halla-ahon viime perjantaina sakkorangaistukseen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Ylen mukaan Halla-aho sanoo, että oikeuden päätöstä ei kannata pitää minään "taivaallisena totuutena". Hän pitää päätöstä vääränä ja epäoikeudenmukaisena.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi perjantaina, ettei asiaan puolueessa palata.

Monista muista eduskuntaryhmistä on toivottu Halla-ahon eroavan tai ainakin perussuomalaisten käsittelevän tilannetta. Kantaa ovat ottaneet muun muassa eduskuntaryhmien puheenjohtajista Jan Vapaavuori (kok), Annika Lapintie (vas) ja Mikaela Nylander (r).

"Tietysti nämä Vapaavuoret, Lapintiet, Nylanderit, nehän voivat viedä Halla-ahon puheenjohtajuuden puhemiesneuvostoon, jos ovat tosissaan", sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner STT:lle.