keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Iltalehti: Tyttö houkuteltiin baarityöhön - Karmea totuus valkeni perillä

Iltalehti: Tyttö houkuteltiin baarityöhön - Karmea totuus valkeni perillä 20.6.2012
Iltalehti: 16-vuotias tyttö pakotettiin prostituoiduksi - "Suomessa harvinaista"

Suomeen saapunut teinityttö pakotettiin myymään seksiä väkivallalla uhaten.

16-vuotias romanialaistyttö tutustui ystävättärensä kautta kolmekymppiseen maanmieheensä keväällä. Mies houkutteli tytön lähtemään Norjan kautta Suomeen ystävättären ja tämän miesystävän kanssa. Suomesta tytölle löytyisi töitä baarista, mies sanoi. Ystävätär mainitsi myös prostituution mahdollisuudesta, mutta aiheesta ei puhuttu enempää.

Romaniassa tytöllä oli melko vakaa tilanne. Hänen vanhempansa työskentelivät ulkomailla ja lähettivät hänelle joka kuukausi rahaa sekä vaatteita ja meikkejä. Hän päätti kuitenkin lähteä Suomeen töiden perässä. Olihan hänellä noin vuoden ikäinen lapsi huollettavanaan.

Noin viikko ensitapaamisen jälkeen nelikko matkusti Norjaan. Siellä tyttö ja hänen ystävättärensä lähinnä viettivät aikaa pakettiautossa sillä aikaa, kun miehet varastelivat kuparia ja myivät sitä eteenpäin.

Maaliskuussa tyttö, ystävätär ja tämän miesystävä saapuivat lautalla Helsinkiin. Matkaa ehdottanut mies oli joutunut palaamaan pariksi viikoksi Romaniaan äitinsä kuoleman vuoksi.

Naiset ehtivät hädin tuskin maihin, kun miesystävä paljasti matkan tarkoituksen. Hän sanoi, että naisten täytyy ryhtyä prostituoiduiksi, sillä se on ainoa tapa ansaita rahaa Suomessa. Heidät pantiin töihin vielä samana iltana.

Väkivaltaa ja uhkailua

Miehet opastivat 16-vuotiaan ja tämän ystävättären prostituoidun työhön. He kertoivat, mitä asiakkaiden kanssa pitää puhua ja millaisia korvauksia heiltä pyydetään. Seksi kondomin kanssa maksoi 50 euroa, ilman kondomia 70 euroa ja suuseksi 50 euroa.

Kahden kuukauden ajan 16-vuotias myi itseään kadulla lähes joka päivä, kuudesta kahteentoista tuntiin päivässä. Hänellä oli joka päivä ainakin 5-6 asiakasta, joita hän palveli näiden autoissa. Suojaamatonta seksiä tyttö harrasti arvionsa mukaan noin 150-200 miehen kanssa.

Kun tyttö hangoitteli vastaan tai ilmaisi halunsa palata Romaniaan, miehet huusivat hänelle, uhkasivat väkivallalla tai löivät häntä.

Kolmekymppinen romanialaismies vei käytännössä kaikki tytön ansaitsemat rahat. Tyttö ja hänen ystävättärensä saivat vain kymmenen euroa päivässä ruokaan. Tyttö ehti tienata kahden kuukauden aikana ainakin 6 000 euroa.

Lopulta tyttö keräsi ansaitsemistaan rahoista 240 euroa ja yritti karata Romaniaan. Poliisit kuitenkin ottivat hänet kiinni.

Kova tuomio

Tiistaina Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 27-vuotiaan Tudor Stamatien törkeästä ihmiskaupasta vankeuteen 4 vuodeksi ja 8 kuukaudeksi. Mies määrättiin myös maksamaan yhteensä yli 29 000 euroa korvauksia 16-vuotiaalle uhrilleen.

Stamatie kiisti oikeudessa pakottaneensa tytön prostituutioon. Oikeus piti kuitenkin tytön kertomusta tapahtumista uskottavana, ja sitä tuki myös lääkärin antama lausunto.

- Asianomistaja on lähes rahattomana, puutteellisella kielitaidolla ja hänelle täysin vieraassa ympäristössä kaukana omaisistaan joutunut työskentelemään Aleksis Kiven kadulla prostituoituna, oikeuden päätöksessä todetaan.

Muun muassa ihmiskaupassa käytetyn väkivallan ja kavaluuden johdosta oikeus päätti antaa tuomion ihmiskaupan törkeästä tekomuodosta.

16-vuotias tyttö on lähiaikoina palaamassa Romaniaan, missä hänen perheensä ottaa hänet vastaan.

------

Iltalehti: 16-vuotias tyttö pakotettiin prostituoiduksi - "Suomessa harvinaista"

16-vuotias tyttö houkuteltiin Romaniasta Suomeen lupaamalla hänelle töitä.

Hänet kuitenkin pakotettiin väkivallalla uhaten toimimaan prostituoituna Helsingissä. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 27-vuotiaan miehen vankeuteen ihmiskaupasta.

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo, että alaikäiset prostituutioon pakotetut nuoret ovat Suomessa suhteellisen harvinaisia.

- Suomessa ei ole tullut vastaavanlaisia tapauksia montakaan ilmi. Alaikäiset ovat harvoin näkyvästi prostituutiomarkkinoilla.

Täysikäisiä ihmiskaupan uhreja prostituoitujen joukosta löytyy.

- Ihan varmasti heitä on! Suomi on osa maailmanlaajuista liikehdintää, jossa prostituoidut liikkuvat maasta toiseen joko järjestäytyneen rikollisuuden kautta tai muuten, Kauppinen kertoo.

- Suomi on vain yksi etappi monen muun maan rinnalla.

"Toimimme tukena ja linkkinä"

Kauppisen mukaan Pro-tukipiste toimii prostituoitujen tukipisteenä, josta pyritään ohjaamaan henkilöt heidän haluamaansa suuntaan.

- Ensin otamme kontaktia naisiin ja pyrimme luomaan heidän kanssaan luottamukselliset välit. Pohdimme yhdessä erilaisia ratkaisuja heidän tilanteeseensa ja ohjaamme heidät tarvittaessa oikeiden viranomaisten luo.

Kauppinen kertoo, että joskus voi olla vaikea luottaa viranomaisiin ja prostituoidut saattavat pelätä oman ja läheistensä turvallisuuden puolesta.

- Siksi monet ottavat yhteyttä meihin eivätkä poliisiin. Toimimme ikään kuin tukena ja linkkinä.

- Jos henkilö on selvästi alaikäinen, pyrimme saattamaan asian viranomaisten tietoon mahdollisimman nopeasti.