torstai 21. kesäkuuta 2012

Ilta-Sanomat: Perussuomalaiset kysyvät ministeriltä, saivatko suosia suomalaista

Ilta-Sanomat: Perussuomalaiset kysyvät ministeriltä, saivatko suosia suomalaista 21.6.2012

Perussuomalaiset kansanedustajat kysyvät valtioneuvoston kantaa, saiko puolueensa teettää uuden puoluetoimistonsa remontin käyttämällä pelkästään suomalaisia työntekijöitä ja aliurakoitsijoita.

Perussuomalaiset esittelivät keskiviikkona tiedotusvälineille uutta puoluetoimistoaan Yrjönkadulla, Helsingin ydinkeskustassa.

Puolueen "työmiehen" titteliä kantava Matti Putkonen kertoi, että remontin tekoon "haluttiin vain suomalaisia työntekijöitä". Jokainen remontissa tehty työtunti on suomalaista, pääosa myös remontin materiaaleista ja tilatuista kalusteista.

Torstain Helsingin Sanomissa haastatellut asiantuntijat katsoivat, että perussuomalaiset ovat liikkuneet työllistämiskäytännössään lain rajamailla.

- Jos tilaa rakennustyötä, ei saa toimia syrjivästi myöskään sillä lailla, että asettaa hankkijalle tai alihankkijalle syrjivän velvoitteen, vähemmistövaltuutetun toimiston toimistopäällikkö Rainer Hiltunen sanoi lehdelle.

Niin ikään sisäministeriön alaisen syrjintälautakunnan sihteerin Juhani Kortteisen lehdelle antaman lausunnon mukaan yhdenvertaisuuslaki sanoo, ettei ammatinharjoittamisen edellytyksiin saa puuttua syrjivillä perusteille.

Perussuomalaiset haluavat kuulla asiaan valtioneuvoston kannan. Asia kuuluu sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) vastuualueeseen.

Yhteensä 25 kansanedustajan allekirjoittamassa kirjallisessa kysymyksessä kysytään, ollaanko valtioneuvostossa samaa mieltä lausuntoja asiassa lehdelle antaneiden virkamiesten kanssa.

Perussuomalaiset tulkitsevat, että virkamiesten kanta voi tarkoittaa yksiselitteisesti myös sitä, että työhön ei olisi saanut valita suomalaista työvoimaa.

Torstaina jätetyn kysymyksen ensimmäisenä allekirjoittajana on toinen varapuhemies Anssi Joutsenlahti. Kysymyksen oli allekirjoittanut myös puolueen puheenjohtaja Timo Soini.

Perussuomalaiset utelevat valtioneuvoston kantaa myös hallitusohjelmaan kirjatusta lähiruuan suosimisesta: onko se kotimaisen suosimista vai ulkomaisten elintarvikkeiden syrjimistä?

Eija Kallioniemi