lauantai 9. kesäkuuta 2012

HS: Korkein oikeus piirsi rajan

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Korkein oikeus piirsi rajan 9.6.2012
Keskisuomalainen, pääkirjoitus: Halla-ahon paikka on sivummalla
Etelä-Saimaa, pääkirjoitus: Halla-aho ei ole uskottava puheenjohtaja
Pirkanmaan päivä, Päivän piikki

Kor­kein oi­keus tuo­mit­si kan­san­edus­ta­ja Jus­si Hal­la-ahon (ps) sak­koi­hin us­kon­rau­han rik­ko­mi­ses­ta ja kii­hot­ta­mi­ses­ta kan­san­ryh­mää vas­taan. Pää­tök­sel­lä lin­ja­taan sa­nan­va­pau­den ja eräi­den mui­den oi­keuk­sien kes­ki­näi­siä suh­tei­ta.

Tuo­mio kos­kee Hal­la-ahon blo­gi­kir­joi­tus­ta ke­säl­tä 2008, jol­loin hän ei vie­lä ol­lut kan­san­edus­ta­ja mut­ta vai­kut­ti jo Hel­sin­gin kun­nal­lis­po­li­tii­kas­sa. Hä­net va­lit­tiin val­tuus­toon syk­syn 2008 kun­nal­lis­vaa­leis­sa. Hal­la-ahon blo­gi on ol­lut hä­nen kes­kei­nen po­liit­ti­nen foo­ru­min­sa.

Hal­la-ahon blo­gi si­säl­si kak­si pro­vo­ka­tii­vis­ta koh­taa, jois­ta toi­ses­sa hän esit­ti louk­kaa­van väit­teen is­la­mis­ta ja pro­feet­ta Mu­ham­ma­dis­ta ja toi­ses­sa hän luon­neh­ti so­ma­lei­ta ta­val­la, jo­ka on omiaan aset­ta­maan hei­dät kan­san­ryh­mä­nä hal­vek­sun­nan koh­teek­si.

Syyt­teen Hal­la-ahoa vas­taan nos­ti ylei­nen syyt­tä­jä. Hal­la-aho kiis­ti syyt­teet sil­lä pe­rus­teel­la, et­tä hän käyt­ti po­lii­tik­ko­na sa­nan­va­paut­taan. Hal­la-ahon mu­kaan hä­nen tar­koi­tuk­sen­sa ei ol­lut lou­ka­ta vaan ar­vos­tel­la yh­teis­kun­nal­li­ses­sa kes­kus­te­lus­sa oi­keus­lai­tos­ta, Jul­ki­sen sa­nan neu­vos­toa ja tie­do­tus­vä­li­nei­tä.

Kä­rä­jä­oi­keus ja ho­vi­oi­keus tuo­mit­si­vat Hal­la-ahon us­kon­rau­han rik­ko­mi­ses­ta mut­ta hyl­kä­si­vät syyt­teen kii­hot­ta­mi­ses­ta kan­san­ryh­mää vas­taan.

Oi­keus­as­teet kat­soi­vat, et­tä so­ma­lei­ta kos­ke­neet kär­jek­käät väit­teet oli esi­tet­ty ta­hal­li­sen liioi­tel­len ja nii­den tar­koi­tus oli toi­mia esi­mer­kin­omai­se­na ar­gu­men­taa­tio­na yh­teis­kun­nal­li­ses­sa kes­kus­te­lus­sa. Sik­si väit­teet mah­tui­vat oi­keu­den mu­kaan hy­väk­syt­tä­vän kes­kus­te­lun ra­joi­hin.

Suo­men pe­rus­tus­la­ki ja Eu­roo­pan ih­mis­oi­keus­tuo­miois­tuin ovat lin­jan­neet, et­tä eri­tyi­ses­ti po­liit­ti­ses­sa kes­kus­te­lus­sa sa­nan­va­pau­den suo­ja on vah­va, mut­ta sa­nan­va­pau­den­kin käy­töl­lä on ra­jan­sa.

Kor­kein oi­keus lin­ja­si, et­tä vaik­ka us­kon­nol­lis­ten yh­tei­sö­jen kär­je­käs­kin ar­vos­te­lu on sal­lit­tua, tu­li­si kui­ten­kin vält­tää tois­ten us­kon­nol­li­sia oi­keuk­sia tie­toi­ses­ti louk­kaa­via il­mai­su­ja. Kor­kein oi­keus kat­soi, et­tä Hal­la-ahon esit­tä­mä ar­vos­te­lu oli­si voi­tu teh­dä il­man kär­je­käs­tä louk­kaa­mis­ta­kin.

Soma­lei­ta kan­san­ryh­mä­nä kos­ke­vat kär­jis­te­tyt väit­teet kor­kein oi­keus taas tuo­mit­si pa­net­te­le­vik­si ja her­jaa­vik­si. Väit­teet ovat omiaan he­rät­tä­mään vi­haa ja hal­vek­sun­taa so­ma­lei­ta koh­taan. Vi­ha­pu­he ei kor­keim­man oi­keu­den mu­kaan nau­ti sa­nan­va­pau­den suo­jaa.

Tuo­mio piir­si ra­jan, jon­ka si­säl­lä yh­teis­kun­nal­li­sen kes­kus­te­lun tu­li­si py­syä. Se on yh­teis­kun­ta­rau­han ja su­vait­se­vai­suu­den kan­nal­ta mer­kit­tä­vä lin­jaus.
_______________________________________

Keskisuomalainen, pääkirjoitus: Halla-ahon paikka on sivummalla

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) tuomittiin rasistisesta blogikirjoittelusta. Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan Halla-aho on syyllistynyt uskonrauhan rikkomiseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Halla-ahon kirjoitus kesällä 2008 sisälsi islaminuskosta herjaavia ja häpäiseviä väitteitä. Kirjoituksessa loukattiin myös somaleja.

Oikeus veti nyt rajaa, mitä netissä voi kirjoitella. Alemmat oikeusasteet eivät olleet tuominneet Halla-ahoa kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan vaan pelkästään uskorauhan rikkomisesta.

Halla-aho on perussuomalaisten kansanedustaja ja kunnallisvaaliehdokas. Puheenjohtaja Timo Soini oli ennen tuomiota sitä mieltä, että kansanryhmää vastaan tuomittu ei voi olla puolueen kansanedustaja tai vaaliehdokas. Nyt tuomion jälkeen Soini muutti mieltään eikä puutu asiaan.

Halla-aho jatkaa kansanedustajana mutta muiden eduskuntapuolueiden on mahdollista pudottaa hänet hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta. Se eduskunnan on perusteltua tehdä.

Korkeimman oikeuden päätös on selkeä linjaus kaikkeen nettikirjoitteluun. Kirjoittajat ovat vastuussa sanoistaan. Rasistinen ja herjaava kirjoittelu vaikkapa keskustelupalstoilla voi johtaa tuomioon.
_______________________________________


Etelä-Saimaa, pääkirjoitus: Halla-aho ei ole uskottava puheenjohtaja

Kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) uskonrauhan rikkomisesta ja kansankiihottamisesta saama sakkotuomio ei muuta hänen asemaansa eduskunnassa. Lain mukaan tämä on perusteltua, koska Halla-aho sai vain sakkoja. Jos oikeus olisi mätkäissyt vankeustuomion, olisi eduskunnasta erottaminen ollut mahdollista.

Moraalin ja etiikan näkökulmasta tilanne on kuitenkin kestämätön. Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana jatkaa mies, joka on julkisesti blogissaan vuonna 2008 herjannut islaminuskontoa ja loukannut somalialaisia. Hallintovaliokunta vastaa eduskunnassa ulkomaalaisasioista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi helmikuussa 2009, että Halla-aho erotetaan puolueesta, jos hän saa tuomion. Nyt tuomio koveni korkeimmassa oikeusasteessa, mutta Soinin mukaan Halla-ahon saamaa tuomiota ei edes käsitellä puolueen sisällä. Soinin mukaan tuomion kanssa ”on vain elettävä”.

Perussuomalaisten sekoiluihin tapaus Halla-aho on valitettavasti sekä luonteva että surullinen jatke. Perussuomalaisten kansanedustajat ovat nousseet otsikoihin töppäilyjensä takia. Massiivisen eduskuntavaalituloksen jälkeen heidän poliittinen painonsa on ollut heppoinen.

Perussuomalaisten kannatus on alkanut syöksyä eduskuntavaalien jälkeen. Soinin jytky presidentinvaaleissa jäi suutariksi. Tuoreet mielipidemittaukset viisi kuukautta ennen kuntavaaleja näyttävät perussuomalaisittain kehnoilta.

Perussuomalaisten omat kannattajatkin ovat pettyneet, kun puheet ja teot eivät kohtaa. Tapaus Halla-aho tukee tätä. Soini käänsi takkinsa ja pyörsi puheensa. Kehnon kannatuksen ja halla-ahojen kanssa on Soinin ja kumppanien vain opittava elämään.

Pekka Lakka

_______________________________________

Pirkanmaan päivä, Päivän piikki

Nyt sitten tiedetään, kuka on Korkeimman oikeudenkin yläpuolella: perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja saman puolueen kansanedustaja Jussi Halla-aho ja hänen koskemattomuutensa. Korkein oikeus tuomitsi hallintovaliokunnan puheenjohtajan Halla-ahon uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoihin. Soini ei halua vaihtaa valiokunnan puheenjohtajaa, jonka tulisi noudattaa Suomen lakia puhattamaan että hänen tulisi toimessaan katsoa nimenomaan ylisen turvallisuuden ja ulkomaalaisasioiden perään.

Paavo Luokkala