keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Verkkouutiset: Turvapaikanhakijoiden väheneminen näkyy vastaanottokeskusten paikkamäärissä

Verkkouutiset: Turvapaikanhakijoiden väheneminen näkyy vastaanottokeskusten paikkamäärissä 20.6.2012
Maahanmuuttoviraston tiedote: Turvapaikanhakijoiden väheneminen näkyy vastaanottokeskusten paikkamäärissä

Turvapaikanhakijoiden määrän väheneminen on vähentänyt myös vastaanottokeskusten majoituspaikkojen määrää, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Vuonna 2011 turvapaikanhakijoita tuli Suomeen 3 088, mikä on noin neljänneksen vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Kuluvan vuoden ensimmäisellä kolmanneksella turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut 14 prosenttia edellisvuoden samaan ajankohtaan verrattuna.

Kuluvan vuoden ensimmäisellä kolmanneksella majoituspaikkoja oli yhteensä 3 169, kun vuotta aikaisemmin paikkoja oli 3 669. Vuoden 2010 alussa paikkoja oli 4 639.

Huhtikuun lopulla vastaanottojärjestelmässä oli kirjoilla yhteensä 3 924 turvapaikanhakijaa, joista alaikäisiä ilman huoltajaa saapuneita oli 143. Yhteensä 2 839 hakijoista asui vastaanottokeskuksissa ja ilman huoltajaa Suomeen saapuneille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa.

Majoituspaikkoja vastaanottokeskuksissa sekä ryhmäkodeissa ja tukiasumisyksiköissä vähennetään kuluvan vuoden aikana. Paikkamäärä sopeutetaan vastaamaan turvapaikanhakijoiden määrää.

______________________________________

Maahanmuuttoviraston tiedote: Turvapaikanhakijoiden väheneminen näkyy vastaanottokeskusten paikkamäärissä

Turvapaikanhakijoiden määrän väheneminen on näkynyt vuodesta 2010 lähtien vas-taanottokeskusten majoituspaikkojen määrässä. Vuonna 2011 turvapaikanhakijoita tuli Suomeen 3 088, mikä on noin neljänneksen vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Kuluvan vuoden ensimmäisellä kolmanneksella turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut 14 prosenttia edellisvuoden samaan ajankohtaan verrattuna.

Vuoden 2012 ensimmäisellä kolmanneksella majoituspaikkoja oli yhteensä 3 169, kun vuotta aikaisemmin paikkoja oli 3 669. Vuoden 2010 alussa paikkoja oli 4 639.

Huhtikuun lopulla vastaanottojärjestelmässä oli kirjoilla yhteensä 3 924 turvapaikanhakijaa, joista alaikäisiä ilman huoltajaa saapuneita oli 143. Yhteensä 2 839 hakijoista asui vastaanottokeskuksissa ja ilman huoltajaa Suomeen saapuneille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa. Yksityismajoituksessa asui 1 085 henkilöä, mikä on yli 20 prosenttia turvapaikanhakijoista.

Majoituspaikkoja vähennetään kuluvana vuonna

Majoituspaikkoja vastaanottokeskuksissa sekä ryhmäkodeissa ja tukiasumisyksiköissä vähennetään kuluvan vuoden aikana. Paikkamäärä sopeutetaan vastaamaan turvapaikanhakijoiden määrää.

Kontiolahden, Kontioniemen ja Helsingin Kyläsaaren vastaanottokeskusten toiminta lakkaa 30.6.2012. Yhteensä paikkoja vähenee 400, kun mukaan luetaan lakkautusten ja Joutsenon vastaanottokeskuksen muuton vuoksi järjestetyt tilapäiset lisäpaikat.

Kontiolahden ryhmäkodin ja tukiasumisyksikön toiminta loppuu 30.6.2012 mennessä, mikä tarkoittaa 26 majoituspaikan vähenemistä.

Kuntapaikkaa odotti alkuvuonna noin 400 luvan saanutta joka kuukausi

Turvapaikanhakijan tulisi päästä asumaan omaan asuntoonsa kuntiin mahdollisimman pian oleskeluluvan saatuaan. Riittävää määrää kuntapaikkoja ei ole löytynyt ja tammi–huhtikuussa 2012 vastaanottokeskuksissa asui yli 400 oleskeluluvan saanutta henkilöä joka kuukausi. Vastuu kuntiin siirtymisestä on alueellisilla ELY-keskuksilla, jotka neuvottelevat kuntien kanssa pakolaisten ja oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta.

Vuoden ensimmäisellä kolmanneksella lähes 300 oleskeluluvan saanutta muutti omaehtoisesti kuntiin asumaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vastaanottokeskukset ovat yhdessä oleskeluluvan saaneen kanssa tehneet suunnitelman asunnon etsimisestä ja muutosta.

Tarkempi tilastokatsaus verkossa

Tarkempi katsaus tammi–huhtikuun 2012 vastaanottojärjestelmästä löytyy Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta www.migri.fi > Tilastot > Vastaanottotilastot.
Lisätietoja medialle:

Ylitarkastaja Veikko Pyykkönen, puh. 071 873 0431, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi