torstai 7. kesäkuuta 2012

Yle: Kansanedustaja Lindström: Maahanmuuttajien kustannukset seurantaan

Yle Uutiset: Kansanedustaja Lindström: Maahanmuuttajien kustannukset seurantaan 7.6.2012

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Lindström ehdottaa seurantajärjestelmän kehittämistä maahanmuuttokustannusten selvittämiseksi. Lindströmin mukaan kyseessä ei ole kiihkoilu tai kyttäys, vaan faktatiedon puuttuminen.

Kouvolalainen kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Jari Lindström (ps.) on tyytymätön Kouvolan kaupungin selvitykseen maahanmuuton kustannuksista.

Kaupunki selvitti perussuomalaisten valtuutettujen vaatimuksesta, mitä maahanmuuttajaohjelma kaupungille maksaa. Virkamiesten tekemän selvityksen mukaan kaupunki sai viime vuonna valtiolta 2,7 miljoonaa pakolaisten vastaanottamisesta, kun kulut olivat 2,4 miljoonaa euroa.

Jari Lindström pitää selvitystä kuulemansa perusteella ylimalkaisena.

- Siinä ei ole yksilöidysti eritelty kustannuksia. Ymmärrämme tietysti, että se on aika vaativa tehtävä, mutta me haluaisimme tietää miten kustannukset jakautuvat. Esimerkiksi Turussa tällainen on saatu aikaiseksi, Lindström sanoo.

Hänen mukaansa perussuomalaiset haluavat maahanmuuton kustannuksista faktatietoa.

- Ettei aleta tykillä ampumaan hyttysiä. Tässä tullaan taas vetämään se kortti esiin, että me rupeamme kyttäämään erityisesti maahanmuuttajia. Ei tässä ole siitä kysymys. Minusta se on ihan asiallinen lohko, joka on syytä perata auki ilman mitään kiihkoilua. Salaperäisyyshän aiheuttaa niitä epäluuloja.

Maahanmuuttajat katoavat systeemiin

Valtio maksaa esimerkiksi pakolaisten kulut kokonaisuudessaan kolmen ensimmäisen vuoden ajan. Tämän jälkeen maahanmuuttajat siirtyvät kunnallisen sosiaaliturvan piiriin, koska yhdenvertaisuuslain mukaan ihmisiä ei saa luetteloida rodun tai syntyperän perusteella.

Lindström kritisoi, että kuluja ei pysty seuraamaan tarpeeksi pitkään, koska maahanmuuttajia ei enää eritellä. Hän ehdottaa ratkaisuksi seurantajärjestelmää.

- Sanotaan nyt esimerkki: Ihminen näkee, että jotakin maahanmuuttajaa kuljetellaan taksilla ympäri kaupunkia. Meille olisi hyvä kertoa, minkä takia ja kuka sen maksaa.

- Toki ymmärrän, että näistäkin tulee kustannuksia, mutta kyllä tämä on sellainen asia, mikä meidän veronmaksajiamme kiinnostaa.

Lindström vertaa maahanmuuton kustannuksia muihin kunnallisiin kulusektoreihin.

- Esimerkiksi teknisellä puolella pystytään aika helpostikin näkemään mitä menee teiden kunnossapitoon. Eihän maahanmuutto voi olla sellainen lohko, jota ei pystytä tutkimaan. Jos se vaatii lainsäädäntömuutoksia, sitä vartenhan minä olen täällä.

Lindström uskoo, että asiaa käsitellään seuraavaksi paikallisesti perussuomalaisten Kouvolan valtuustoryhmässä. Tavoitteena on kuitenkin laajempi tiedonkeruu.

- Tämä on varmaan valtakunnallinen kysymys. Olen käynyt keskusteluja kollegoiden kanssa niiden kaupunkien osalta, joissa tämä tutkimus on aikaisemmin tehty. Oulu ja Turku nyt ainakin tulevat mieleen. Varmaan siitä keskustelusta syntyy ajatus, miten näitä asioita lähdetään viemään eteenpäin, Lindström toivoo.

Mistä on kyse?
- Kansanedustaja ja kouvolalainen kaupunginvaltuutettu Jari Lindström (ps.) kaipaa perusteellista selvitystä maahanmuuton kustannuksista
- Lindström on tyytymätön Kouvolan kaupungin virkamiesten tekemään selvitykseen, jonka mukaan Kouvola jää maahanmuuttoksutannuksissa voitolle
- Selvitys on Lindströmin mielestä ylimalkainen
- Kansanedustaja ehdottaa seurantajärjestelmän kehittämistä, jotta maahanmuuton kustannuksista saataisiin tietoa myös sosiaaliturvan piiriin siirtymisen jälkeen