tiistai 26. kesäkuuta 2012

HS: Romanikerjäläisten päiväkeskus siirtyy?

Helsingin Sanomat: Romanikerjäläisten päiväkeskus siirtyy? 26.6.2012
Ilta-Sanomat: Romanikerjäläisten ratkaisu: majoittuvat autoihin

Romanikerjäläisten aiheuttamia lieveilmiötä pyritään vähentämään Helsingissä mahdollisimman paljon. Helsingin kaupungin asettama työryhmä aikookin kesän aikana selvittää, voisiko Romaniasta ja Bulgariasta tulleille kerjäläisille suunnatun päiväkeskuksen siirtää pois kantakaupungista.

Tilapäisratkaisuna päiväkeskuksen alueen roskaantumista yritetään hillitä ylimääräisellä jäteastialla. Myös alueella esiintyvästä häiriöstä on tullut työryhmälle paljon palautetta. Valvontaa tullaankin lisäämään yhteistyössä poliisin kanssa.

Kerjäläisten käynnit päiväkeskuksessa ovat kasvaneet kolmekymmentä prosenttia. Työryhmän mukaan lasten osuus kävijöistä on yli kymmenes.

Kerjäläisten määrä Helsingissä on pysynyt vuoteen 2011 verrattuna samoissa lukemissa. Tällä hetkellä pääkaupungissa on noin 400—500 ulkomaalaista romania.

______________________________________________

Ilta-Sanomat: Romanikerjäläisten ratkaisu: majoittuvat autoihin

Romanikerjäläiset eivät enää leiriydy Helsingissä maastoon. Asiaa selvitti kaupungin kerjäläiskysymystä seuraava työryhmä.

Sen mukaan romanit majoittuvat yhä useammin autoihin. Helsingissä kaupunki ja poliisi ovat puuttuneet luvattomaan leiriytymiseen.

Ulkomaalaisia romanikerjäläisiä arvioidaan olevan Helsingissä nyt noin 400-500 eli saman verran kuin viime kesänä. Työryhmän mukaan yhä useammat ulkomaisista romaneista keräävät rahaa katusoittajina.

Helsingin Diakonissalaitoksen liikkuvan väestön päiväkeskuksessa lasten määrä on kasvanut yli 10 prosenttiin kävijöistä. Lisäksi päiväkeskuksessa käydään noin 30 prosenttia aiempaa enemmän.

Useat kuntalaiset ovat valittaneet päiväkeskuksen alueen roskaantumisesta ja häiriöstä. Työryhmä selvittääkin kesän aikana mahdollisuutta siirtää päiväkeskus Sörnäisistä kantakaupungin ulkopuolelle sopivampiin tiloihin.