keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Helsingin Uutiset: Äärioikeiston uhka kasvanut Helsingissä – skinit pyörittävät toimintaa Roihupellossa

Helsingin Uutiset: Äärioikeiston uhka kasvanut Helsingissä – skinit pyörittävät toimintaa Roihupellossa 6.6.2012
Kansan Uutiset: Roihupellon uusnatseille häätö

Helsinkiläiset uusnatsit hallinnoivat kerhotilaa Roihupellossa. Viime syksynä perustettu Musta Sydän -yhdistys järjestää Pulttitiellä äärioikeistolaisten bändien keikkoja.

Julkisuuteen kerhotila nousi 14. huhtikuuta, kun tiloissa järjestetty konsertti johti ammuskeluun, jossa loukkaantui kaksi ihmistä.

– Niin sanotut nahkapäät liikkuvat yhdessä kaupungin yössä ja hakeutuvat tappeluihin. Joko he itse haastavat riitaa tai joku ulkopuolinen provosoituu. Skinirikokset ovat jonkin verran lisääntyneet viime vuosina, rikoskomisario Markku Mäkinen kuvailee.

Valtioneuvoston asiantuntijaryhmän tuore raportti tukee poliisin näkemystä skinien aiheuttaman rikollisuuden kasvusta. Asiantuntijaryhmän mielestä skinijärjestöt muodostavat vaikeasti ennakoitavan turvallisuusuhan yhteiskunnalle. Väkivalta on ilmennyt katukuvassa muun muassa maahanmuuttajien pahoinpitelyinä.

– Tähän ilmiöön on varmasti vaikuttanut myös ulkomaalaisten määrän kasvu, Mäkinen arvelee.

Suomalaisilla äärioikeistolaisilla on kytköksiä muihin maihin. Suomen Vastarintaliikkeen internetsivuilla kerrotaan, että Suomi toimii yhteistyössä Pohjoismaiden kanssa, jotta ”kansamme selviytyisi uhkaavista tekijöistä”.

Vastarintaliike vastustaa muun muassa sulautumista muiden rotujen ja kansanryhmien kanssa. Sen emojärjestön, Svenska motståndsrörelsenin jäsenistä yli puolet on tuomittu pahoinpitelyrikoksista.

– Nykyinen kasvu skinien aiheuttamasta rikollisuudesta voi viitata siihen, että Suomessa seurataan naapurimaan järjestön jalanjälkiä, Mäkinen kertoo.

Poliisin mukaan Suomen skinit ovat sukupolven vaihdon myötä muuttuneet merkittävästi. Mäkisen mielestä heissä näkyy nuorten syrjäytyneisyys.

– Nykypäivän skinit eivät välttämättä osaa kertoa kuin muutamalla sanalla, mihin he ”uskovat”. He ovat enemmänkin sosiaalinen pommi kuin poliittinen uhka. He ovat pääosin noin 20-vuotiaita työttömiä ja päihdeongelmaisia, jotka hakevat hyväksyntää samankaltaisten keskuudesta.

Helsingin Uutiset kävi paikan päällä Roihupellon kerhotilassa. Siellä virkavallan mielipiteeseen ei haluttu ottaa kantaa.

– No poliisihan varmasti tietää parhaiten, mikä meininki täällä on, oven avannut mies kuittaa ironisesti.

Suomessa on nykyään vain kymmeniä uusnatseja eli skinejä. Vielä 90-luvulla yhteisöön kuului lähes tuhat jäsentä.

– Alkuperäiset skinit ovat siirtyneet pois toiminnasta, kun ikää on tullut lisää. Muun muassa perheiden perustaminen on muuttanut heidän arvomaailmaansa, Mäkinen toteaa.

Skinit
- Ensimmäiset skinheadryhmät syntyivät 1964 brittiläisissä suurkaupungeissa.
- Alunperin skinheadit olivat läheisiä ystäviä jamaikalaissiirtolaisten kanssa, sillä näiden musiikki viehätti skinejä.
- Skinhead-kulttuuri oli kadota vuonna 1970.
- Punkin kautta kulttuuri säilyi, kun maahanmuuttajavastaiset ryhmät värväsivät skinejä jäseniksi.
- Lopulta skinit yhdistettiin uusnatseihin.
-Skiniryhmien vastustus kohdistuu ulkomaalaisten lisäksi myös seksuaalisesti poikkeaviin ja vammaisiin.


United Brotherhood mukana ampumisessa

Viime huhtikuussa Pulttitien kerhotiloissa ammuttiin. Poliisin mukaan kyseessä oli kahden ihmisen välinen tappelu.

– Kaksi skiniä sai välikohtauksessa ampumahaavoja. Tällä hetkellä vangittuna on muutama (rikollisjärjestö) United Brotherhoodin jäsen. Miehet eivät kerro juuri mitään kuulusteluissa, joten olemme käyttäneet hitaampia teitä tutkinnan edistämisessä, tutkinnanjohtaja Juha Piippo muotoilee.

Pulttitien tiloissa järjestetään äärioikeistolaisten bändien keikkoja, joita markkinoi syksyllä perustettu Musta Sydän-internetsivusto. Tilaisuuksia on pidetty skinikerhoille keskeisenä toimintana, joissa värvätään muun muassa lisää jäseniä.

Isomman festivaalin uusnatsit ovat järjestämässä 13–14. heinäkuuta, jonne on tulossa äärioikeistolaisia yhtyeitä myös Virosta ja Ruotsista.

Myös Suomen Vastarintaliike on aktivoitunut Helsingistä.

_____________________________________


Kansan Uutiset: Roihupellon uusnatseille häätö

Itä-Helsingissä sijaitsevan Roihupellon teollisuusalueella toiminut uusnatsien keikkatilan vuokrasopimus puretaan.

Itä-Helsingissä sijaitsevan Roihupellon teollisuusalueella on ainakin viime talven alusta alkaen toiminut uusnatsien kerho- ja keikkatila. Nyt tilan vuokrasopimus puretaan. Kansan Uutiset tavoitti tilan omistajan, joka kertoi laittaneensa häädön vireille viikolla 21 haastemiehen kautta.

Kiinteistönomistajan mukaan perusteet vuokrasopimuksen purkamiselle ovat järjestyshäiriöt ja tilan vuokrasopimuksen vastainen käyttö. Lisäksi tilan vuokrauksessa oli käytetty peitetarinaa, jonka mukaan tila tulisi museoautojen ja vespojen talvisäilytystilaksi.

Roihupellon tilassa järjestettiin talven mittaan ainakin neljä natsiskineille suunnattua keikkaa. Keikkoja mainostettiin uusnatsistisen Musta Sydän -sivuston kautta.

Tilan vuokralaisena toimineen ASP Helsinki Oy:n hallituksen jäsen Atte Enroth oli aktiivinen Helsingin 1990-luvun väkivaltaisessa natsipiireissä. Enroth on muun muassa 28 muun henkilön kanssa tuomittu ehdottomaan vankeuteen somaliryhmää vastaan Kontulassa vuonna 1997 tehdystä hyökkäyksestä. ASP Helsinki Oy:n natsikytköksistä kirjoitti alunperin ajatuspaja Laitos.