lauantai 16. kesäkuuta 2012

Iltalehti: Tutkimus: Halla-aho menetti omiensa luottamuksen

Iltalehti: Tutkimus: Halla-aho menetti omiensa luottamuksen 16.6.2012

Korkeimman oikeuden tuomio ja sitä seurannut Jussi Halla-ahon oma kommentointi on murentanut hänen luottamustaan.

Taloustutkimuksen Iltalehdelle tekemän tutkimuksen mukaan kansanedustaja Jussi Halla-aho (perus) näyttää menettäneen reippaasti luottamustaan erityisesti perussuomalaisten kannattajien keskuudessa. Enää 38 prosenttia perussuomalaisten kannattajista sanoo luottavansa täysin Halla-ahoon. 17 prosenttia on luottanut häneen aiemmin, mutta ei luota enää. Kun perussuomalaisten kannattajista 29 prosenttia ei ole koskaan häneen luottanutkaan voidaan sanoa, että 46 prosenttia perussuomalaisten kannattajista ei luota Halla-ahoon ja 38 prosenttia luottaa. Koko väestöstä luottamusta Halla-ahoon tuntee vain 11 prosenttia.

Kaikista vastanneista 70 prosenttia ei ollut koskaan luottanut Halla-ahoon, 10 prosenttia oli menettänyt luottamuksensa viimeaikaisten tapahtumien johdosta ja 11 prosenttia luotti häneen täysin edelleenkin. Vain 9 prosenttia ei osannut ottaa kantaa asiaan.

Ääriliike

- Perussuomalaiset on poliittisessa mielessä ääriliike. En sano, että äärioikeistolainen, mutta ääriliike kuitenkin. Perussuomalaisten kannattajien näkemykset eri asioista poikkeavat keskimäärin enemmän keskivertonäkemyksistä kuin minkään muun puolueen kannattajien näkemykset. Konservatiivisuudessa ja kansallisuusmielisyydessä perussuomalaiset ovat ääripäässä. Ja perussuomalaisten sisällä Halla-aho on äärilaidalla, sanoo tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimus Oy:stä.

Korkeimman oikeuden sakkotuomio uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä sen jälkeen korkeimman oikeuden vähättely veivät Halla-aholta luottamusta kaikissa vastaajaryhmissä, mutta erityisesti perussuomalaisten ja keskustan kannattajien piirissä.

- Olisiko niin, että lakia ja järjestystä kannattavien parissa Halla-ahon tuomio ja käytös karkoitti tukijoita. Toisaalta hänellä näyttää olevan omat uskolliset aseenkantajansa, sanoo Rahkonen.


NÄIN TUTKITTIIN
- Iltalehdelle tämän tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy viikoittaisen Telebus-puhelinhaastattelukierroksen ja Internet-paneelin avulla.
- Puolet haastateltiin puhelimitse ja puolet Internetissä. Haastattelut tehtiin 13.-14.6.2012.
- Otoskoko on 936 ja virhemarginaali noin ± 3 prosenttiyksikköä.
- Tutkimuksen kohdejoukkona oli Suomen aikuisväestö Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta. Otos muodostettiin satunnaisotannalla väestörekisterikeskuksen rekisteristä.
- Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen ja talouden koon mukaan kohderyhmää edustavaksi.