tiistai 19. kesäkuuta 2012

Yle: Iisalmi ottaa kiintiöpakolaisia

Yle Savo: Iisalmi ottaa kiintiöpakolaisia 19.6.2012
Iisalmen Sanomat, pääkirjoitus: Iisalmelta hieno ja humaani päätös

Iisalmen valtuusto päätyi ratkaisuun, oli muiden yläsavolaiskuntien kanta pakolaisiin sitten mikä tahansa.

Iisalmen kaupunki on päättänyt ottaa vastaan kiintiöpakolaisia riippumatta muiden yläsavolaisten kuntien kannasta pakolaisten vastaanottoon.

Iisalmen kaupunginjohtajan päätösesityksenä oli, että Iisalmi ottaisi pakolaisia, jos kaksi muutakin yläsavolaista kuntaa tekee samoin.

Valtuusto kuitenkin päätti, ettei naapurikuntien päätöksillä ole asiaan merkitystä. Vastaan otettavien kiintiöpakolaisten määrä päätetään myöhemmin erikseen, kun kaikkien alueen kuntien kanta on selvillä. Lapinlahti, Vieremä ja Sonkajärvi eivät ole vielä päättäneet asiasta.

Kiuruveden kaupunki ei ole ottanut pakolaisten vastaanottamista lainkaan käsittelyyn.


Mistä on kyse?
- Iisalmen kaupunki on päättänyt ottaa vastaan kiintiöpakolaisia
- Kaupunginjohtaja esitti, että Iisalmi ottaisi pakolaisia vain jo kaksi naapurikuntaakin ottaa
- Iisalmen valtuusto oli sitä mieltä, ettei muiden yläsavolaiskuntien kannalla ole merkitystä

______________________________________

Iisalmen Sanomat, pääkirjoitus: Iisalmelta hieno ja humaani päätös

Iisalmen kaupunginvaltuuston lähes yksimielinen päätös ottaa sittenkin yksin pakolaisia pelasti Ylä-Savon maineen.

On luonnollisesti kunnan oma asia päättää, haluaako se ottaa vastaan pakolaisia vai ei. Yläsavolaisessa päätöksenteossa on kuitenkin ollut tämän asian suhteen kauniisti sanottuna tyylittömyyttä. Pielavesi ja Keitele saavat tyylikkyydestä puhtaammat paperit: ne sanoivat selkeästi ei. Kiuruvedellä ja Vieremällä ei omituista kyllä haluttu, tai uskallettu, tuoda asiaa edes virallisen kokouksen päätettäväksi. Sonkajärvi sitoi halukkuutensa siihen, että kaksi muutakin sote-kuntaa neljästä päätyisi myönteiselle kannalle. Lapinlahti taas sitoi päätöksensä siihen, että kaksi muutakin yläsavolaista kuntaa ottaa pakolaisia.

Ellei Iisalmi olisi tehnyt itsenäistä, myönteistä päätöstä, pakolaisia ei olisi Ylä-Savoon tullut. Onneksi Iisalmen kaupunginvaltuustolla oli ryhtiä päättää asia ihan itse, ja vieläpä selkein luvuin 40-2. Omituista, että naapurikunnista ei tällaista ryhtiä löytynyt.

On helppo sanoa, että meillähän on omia huono-osaisia, pidetään ensisijaisesti huolta heistä. Todellisuudessa kuitenkin Ylä-Savon köyhinkin ihminen on suunnattoman rikas tai ainakin hyväosainen verrattuna niihin naisiin ja lapsiin, jotka värjöttelevät pakkasissa afganistanilaisilla telttaleireillä. Meidän pitää jo osata nähdä, että maailma on kylä, jossa edes pienesti on autettava muita. Niin meitäkin on autettu - esimerkiksi sotien jälkeen Unicefin Ylä-Savoon toimittamalla ruoka-avulla. Ja sotavuosina Ruotsi otti vastaan tuhansia suomalaislapsia.

Pakolaisten vastaanottaminen on hieno ja humaani päätös. Myös naapurikunnissa asia pitäisi käsitellä vielä uudelleen ja nimen omaan julkisesti valtuustoissa, jotta äänestäjät saavat tietää, kummalla kannalla heidän valitsemansa valtuutettu on.

Nyt kun pakolaisia sitten Iisalmeen tulee, heidän kunnollisesta kotoutumisestaan tulee pitää huolta. Jos asiat oikein hoidetaan, väkipakoa kärsivä alueemme saa uusia, ahkeria työntekijöitä ja osaajia.

Kuvateksti:
Iisalmen katukuvaan tulee kuin tuleekin pakolaisia. Valtuuston ryhdikäs päätös pelasti yläsavolaisten mainetta. Onko naapureilla uskallusta samaan?