tiistai 12. kesäkuuta 2012

Yle: Kouvolan valtuuston kyselytunti maahanmuuton kustannuksista jäi lyhyeksi

Yle Kymenlaakso: Kouvolan valtuuston kyselytunti maahanmuuton kustannuksista jäi lyhyeksi 12.6.2012

Perussuomalaisten ryhmä ei saanut tarpeeksi vastauksia virkamiesten valmistelemasta selvityksestä maahanmuuton kustannuksista. Kaupunginvaltuuston kokouksen jälkeen pidettiin kyselytunti, joka oli uusi asia tämän kauden valtuustolle.

Kouvolan kaupunginvaltuustossa järjestettiin maanantaina kyselytunti maahanmuuton kustannuksista. Keskustelu jäi kohtuullisen lyhyeksi, osittain koska kyselytunnin muoto oli Kouvolan valtuustolle uusi asia, kertoo puheenjohtaja Valto Koski.

Valtuusto sai käsiinsä maahanmuuton kustannuksista virkamiesten selvityksen. Selvityksen mukaan Kouvola saa valtiolta maahanmuuttoon enemmän rahaa kuin mitä kaupunki siihen käyttää.

Kyselytuntia vaatinut perussuomalaisten ryhmä esitti kaksi jatkokysymystä ja lisäksi yhden täydentävän kysymyksen. Perussuomalaiset tivasivat tarkempaa tietoa kustannuksista hallintokunnittain.

- Tässä pyrittiin hallintokunnittain niin kattaviin selvityksiin kuin se on mahdollista. Henkilötasollehan näissä ei voi mennä, sen vuoksi nämä olivat kokonaisselvityksiä, puheenjohtaja Valto Koski sanoo.

Selvitys puheenjohtajan mieleen

Koski pitää selvitystä hyvänä. Hänen mukaansa nyt keskustelua voidaan käydä todellisten tietojen valossa. Esimerkiksi viime vuonna Kouvola sai maahanmuuttoon valtiolta noin 340 000 euroa enemmän kuin mitä kaupunki maahanmuuttoon käytti.

Numerotietoa on kuitenkin saatavissa vain pakolaisten kolmen ensimmäisen vuoden ajalta. Valtio vastaa kolmen ensimmäisen vuoden kuluista. Sen jälkeen kaupunki ei erottele esimerkiksi sosiaaliturvan avun saajia rodun tai syntyperän mukaan. Koski ennakoi, että tarkempia lukuja saatetaan joutua vielä hakemaan.

- Aika näyttää. Varmaan tullaan tarkastelemaan myöhemmin kokonaisuutta, kun mahdolliset valtionosuudet vähenevät. Siihen on kuitenkin vielä pitkä matka, ennen kuin tällainen tilanne Kouvolaa kohtaa.


Mistä on kyse?
- Kouvolan kaupunginvaltuustossa pidettiin kyselytunti maahanmuuton kustannuksista
- Kyselytuntia oli vaatinut perussuomalaisten ryhmä
- Valtuusto sai nähtäväkseen virkamiesten laatiman selvityksen kustannuksista
- Selvityksen mukaan Kouvola saa maahanmuutosta enemmän rahaa kuin mitä se käyttää
- Perussuomalaiset vaativat tarkempia tietoja kuluista hallintokunnittain