sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

HS: Tavallinen mustavalkoinen sovinisti

Helsingin Sanomat, kolumni: Minna Lindgren: Tavallinen mustavalkoinen sovinisti 7.7.2013

Sovinismi on yksipuolista, fanaattista käytöstä viholliseksi miellettyä ryhmää tai sen jäsentä kohtaan. Tyypillisesti sovinisti kuuluu vallassa olevaan joukkoon ja haluaa äärimmäisillä toimillaan turvata asemansa.

Termin synnytti Napoleonia sokeasti ihaillut nationalisti Nicolas Chauvin. Noin sata vuotta sitten sovinisteiksi kutsuttiin Suomen itsenäistymistä hankaloittaneita tahoja. Sittemmin sovinisteiksi on haukuttu fasisteja, kommunisteja, imperialisteja ja islamilaisia fundamentalisteja. 1960-luvulla termi liitettiin sukupuoliseen syrjintään, ja tällä viikolla sovinismi on jätkämäistä suorapuheisuutta.

Määrittelyn teki perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo A-studion haastattelussa ilmoittauduttuaan puoluekokouksen huumassa sovinistiksi. Koko juttu oli vain "sarkastinen lausahdus", toisin sanoen yhteiskuntakriittistä huumoria. Todennäköisesti samantyyppistä kuin se suomalaista kulttuuria koskenut heitto, joka läppämielessä päätyi puolueen vaaliohjelmaan kaksi vuotta sitten.

Slunga-Poutsalon sarkasmi kohdistuu turhaan tyypittelyyn. Koska hän ei ole telaketjufeministi, hän on sovinisti, ylpeästi ja iloisesti. Ajattelu noudattaa perussuomalaisten mustavalkoista maailmankuvaa. On rehellistä ja räväkkää sanoa, että asiat ovat joko-tai. Nähdään vain jyrkkä jako hyviin ja pahoihin. En tiennyt sen olevan arvostettua ennen kuin Slunga-Poutsalo pani tämänkin asian uusiksi. Hän ei ole vain sovinisti, hän on myös mustavalkoinen ihminen niin kuin "puolet suomalaisista".

Ei ihme, että tällainen jätkämäinen suoraan puhuja on Timo Soinin luottonainen. Soini olettaa, että kaikki ovat pohjimmiltaan sovinisteja, rasisteja ja mustavalkoisia – kyse on vain rehellisyydestä. Ja rehellisyys, se on etupäässä retoriikkaa. Kun Soini osallistui väkivaltaiseksi yltyneeseen, homoliittoja vastustaneeseen mielenosoitukseen, hän sanoi olleensa rauhanomaisessa marssissa kannattamassa miehen ja naisen välistä avioliittoa. Siis onko homoliittojen salliminen perinteisen avioliiton vastustamista? Tietenkin, jos homojen syrjiminen on avioliiton puolustamista.

Kun tällaiselle ajattelulle perustetaan puolue, siitä tulee riitaisa. Yllättäen ei osata olla samaa mieltä mistään. Euroon ei sitouduta, mutta siitä ei lähdetä – siinä tyypillinen linjaus, jonka puolue pystyy tuottamaan. Riitelyä on selitetty sillä, että perussuomalaisissa on "voimakkaita persoonia". Se onkin tuttu kiertoilmaus. Voimakkaiksi persooniksi on aina kutsuttu ihmisiä, joiden kanssa on mahdotonta tulla toimeen.

Dementoituneet vanhukset saattavat yllättää läheisensä puhumalla rivoja ja loukkaavasti. Se johtuu sairaudesta, kun otsalohkon alueelta aivoista katoaa kontrolli. Entäpä jos otsalohkosta katoava kontrolli onkin jonkinlainen kansallisominaisuus? Harkitsemattomia möläytyksiä ja loukkaavia puheita ihaillaan, koska ne edustavat myyttistä asiaa nimeltä tavallinen suomalainen.

Minulla on toisenlainen kuva tavallisesta suomalaisesta. Hän ei ole vallanhimoinen vastuunpakoilija, ei mustavalkoinen sovinisti eikä edes rasisti. Uusimmassa kyselyssä perussuomalaiset saisivat 18,6 prosenttia annetuista äänistä. Toisin sanoen 81,4 prosenttia äänioikeutetuista ei äänestäisi puoluetta. He taitavat olla tavallisia suomalaisia.

Kirjoittaja on kirjailija ja klassiseen musiikkiin erikoistunut toimittaja, mutta silti hauska ihminen.