keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Hbl: Fler vill testa anonym rekrytering

Hbl: Fler vill testa anonym rekrytering 10.7.2013

Somalier och ryssar har fortfarande svårt att komma in på arbetsmarknaden i Finland, visar en europeisk rapport. Anonym rekrytering kan vara en lösning.

Europarådets organ mot diskriminering ECRI konstaterar att invandrare, rysktalande, somalier, romer och muslimer diskrimineras i arbetslivet i Finland.

I en rapport som publicerades i går uppmanar ECRI finländska myndigheter att se till att lagstiftningen mot diskriminering följs. Myndigheterna ska också göra arbetsgivarna och rekryterarna medvetna om problemet.

Rapporten hänvisar till en studie där sökande med ryska namn fick söka dubbelt så många jobb för att komma till en intervju än personer med finska namn, trots att meriterna var desamma.

Minoritetsombudsmannen Eva Biaudet anser att det största problemet är diskriminering, inte skillnader i utbildning eller språkkunskaper.

– Huvudproblemet är inte att vissa grupper skulle ha svagare förutsättningar. Diskriminering handlar inte om minoriteten utan om majoritetens inställning.

Hon hoppas att till exempel de somalier som växt upp i Finland är mer medvetna om sina rättigheter än deras föräldrar.

Enligt Biaudet är diskrimineringen sällan avsiktlig. I de flesta fall då minoritetsombudsmannen kontaktar företag är de ivriga på att lära sig mer och bättra sig.

Därför tror hon att anonym rekrytering, det vill säga att man döljer sökandes namn, nationalitet, ålder och kön, kan vara ett bra sätt att få in personer med olika bakgrund i arbetslivet.

– Den gör rekryterare medvetna om sina egna fördomar och föreställningar. Var och en som varit i en rekryteringssituation vet att det är lätt att uppskatta personer med likadan bakgrund som en själv.

Esbo testar anonymitet

Helsingfors stad har hunnit genomföra en anonym rekrytering i pilotprojektet som började i våras. Det blev visserligen en kvinna med finländsk bakgrund som valdes till projektchef för stadens ungdomscentral och det är oklart om någon med utländsk bakgrund tog sig vidare till intervju.

Rekryterarna upplevde ändå att anonymiteten var positiv och fick dem att fokusera på det viktiga, säger Miriam Attias, planerare för invandringsavdelningen vid Helsingfors stad.

Ungdomscentralen fortsätter med projektet och även social- och hälsovårdsverket har visat intresse för anonym rekrytering.

I Esbo stad har man inspirerats av Helsingfors och ska testa anonym rekrytering i höst.

– Jag tror att vi är lite efter i Finland. Bland annat Belgien använder mycket anonym rekrytering. Jag tror ändå inte att den sprider sig till alla uppdrag, säger ledande rekryteringsexpert Jyrki Rinne vid Esbo stad.

Metoden innebär också en del extra manuellt arbete, då man måste dölja vissa uppgifter från ansökningarna.

Mer makt till Biaudet

ECRI föreslår också i sin rapport att minoritetsombudsmannen skulle få mer makt och mer resurser.

Eva Biaudet gillar uppmaningen som kommer från en oberoende granskare. Hon poängterar att arbetet mot diskriminering inte händer av sig självt utan det behövs verktyg och institutioner.


Stora framsteg har gjorts
- ECRI anser att Finland har tagit stora steg för att motverka diskriminering sedan förra rapporten 2007. Bland annat är det bra att etniska eller religiösa motiv vid brott anses graverande.
- Många personer blir ändå diskriminerade och speciellt utsatta grupper är somalier, romer, ryssar och samer. Därför vill ECRI öka myndigheternas befogenheter och resurser mot diskriminering.
- ECRI vill öka minoritetsombudsmannens makt och resurser. Ombudsmannen ska få föra fall till rätten och grunda regionala byråer.
- I rapporten rekommenderas också att Diskrimineringsnämnden på egen hand kunde bevilja ersättning för offer för rasism och diskriminering.
- Förslagen förpliktar inte Finland.