Rannikkoseutu: Asiallista, sanoi yleisö 30.7.2013
Leppoisaa, maltillista, asiallista, kiinnostavaa. Naantalin Unikeonpäivän Politiikkatorin keskustelut saivat yleisöltä myönteisiä arvioita.
Politiikka tuntui kiinnostavan myös kesähelteessä. Yleisölle varatut penkit olivat koko 4-tuntisen tapahtuman ajan täynnä. Ruodituiksi tulivat EU:n tulevaisuus, maahanmuutto sekä sote- ja kuntauudistus.
Etukäteen kuuminta keskustelua taidettiin odottaa maahanmuutosta.
Kansanedustaja Jouko Jääskeläinen (kd) siteerasi avauksessaan Raamatun Apostolien tekojen tekstiä, jonka mukaan Jumala asetti asumisen rajat. Jääskeläinen ei uskonut monikulttuurisuuden toimivuuteen.
Kielletäänkö kerjääminen?
Ilkka Kantola (sd) totesi Naantalin kouluaikojaan muistellen, että kerjäläisiä on ollut aina eikä pitänyt kieltoa oikeana. Saara Ilvessalo (vihr) pohti, mitä oikeushyvää kerjäämisen kiellolla suojeltaisiin.
– Kriminalisoitaisiinko siis se, että ihminen on köyhä. Kun puhutaan kerjäämisestä, puhutaan köyhyydestä.
Keskustelijat pohtivat suomen kielen osaamisen tarpeellisuutta.
– Kielen osaaminen on avain yhteisöön, sanoi kansanedustaja Annika Saarikko (kesk). Hakkarainen oli sillä kannalla, että työhön tulijoiden paikallinen murre on opittava, kamelikuskin hommat ovat asia erikseen.
Kantola varoitteli väärästä ihanteellisuudesta. Monikulttuurisuus ei voi tarkoittaa sitä, että meillä on saarekkeita, joissa puhutaan vain tiettyä kieltä.
Viimeviikkoinen toimittaja Wali Hashin avaus suomalaisten alkoholin käytöstä nousi esille. Keskustelun juontaja Lassi Lähteenmäki kysyi, onko oikein että maahanmuuttajat kritisoivat suomalaisten arvoja.
– On uskallettava arvioida puolin ja toisin, kunhan se tehdään tyylikkäästi, kohteliaasti ja analyyttisesti, sanoi Ilkka Kantola.
Suomalaisille mahdollisuutta nykyistä tiukemmin puuttua maahanmuuttajien tekemisiin peräsi keskustelussa Teuvo Hakkarainen.
Annika Saarikko muistutti, että maahanmuuton syyt ovat moninaiset:
– Suurin niistä on rakkaus, Saarikko sanoi.
Kansallisia erityispiirteitä keskustelijat tuntuvat sietävän, rajana on Suomen laki.
– Kunniaväkivalta ei kuulu Suomen yhteiskuntaan, rajasi Arto Satonen (kok).