tiistai 30. heinäkuuta 2013

Yle: Juha Kärkkäinen: Magneettimedia ei ole juutalaisvastainen

Yle: Juha Kärkkäinen: Magneettimedia ei ole juutalaisvastainen 30.7.2013
Kaleva: Wiesenthal- keskus kirjelmöi presidentille Magneettimediasta 31.7.2013

Tavaratalon ilmaisjakelulehteä vastaan on jälleen jätetty rikosilmoitus juutalaisvastaisesta kirjoittelusta. Lehden päätoimittaja kiistää juutalaisvastaisuuden harvinaisessa ulostulossaan. Kärkkäisen mukaan lehti haluaa herättää yhteiskunnallista keskustelua.

Magneettimedia-lehteä vastaan on nostettu jälleen uusi rikosilmoitus juutalaisvastaisesta kirjoittelusta. Tuorein rikosilmoitus koskee viime viikolla julkaistua artikkelia, asiasta kertoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa-lehti. Amerikkalaisen kristillis-konservatiivisen pastorin Ted Piken kirjoituksessa muun muassa yhdistetään juutalaisten kirjoituskokoelma Talmud pedofiliaan.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä syyttää Magneettimediaa kustantavaa tavaratalo J Kärkkäistä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan jo lehden aikaisempien kirjoitusten perusteella. Syyttäjän mukaan kolmessa Magneettimedia-lehdessä ja magneettimedia.com-sivustolla julkaistussa kirjoituksessa solvataan ja panetellaan juutalaisia. Juttu käsitellään syksyn aikana Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa.

Lehti on jatkanut kirjoittelua poliisitutkinnasta huolimatta. Ylivieskalaisen tavarataloketju J Kärkkäisen toimitusjohtaja Riku Ilvesluoto ei halunnut kommentoida Ylelle tuoreinta rikosilmoitusta ja kehotti kääntymään yhtiön omistajan ja Magneettimedian päätoimittajan Juha Kärkkäisen puoleen.

Juha Kärkkäinen: Haluan herättää yhteiskunnallista keskustelua

Magneettimedian päätoimittaja Juha Kärkkäinen kieltäytyy aluksi kommentoimasta millään tavalla asiaa. Hetken kuluttua hän soittaa takaisin.

– Haluaisin että lopettaisitte uutisoinnissanne puhumisen juutalaisvastaisuudesta. Magneettimedia ei ole juutalaisvastainen, korostaa Juha Kärkkäinen.

Kärkkäinen vetoaa siihen, että asiaa ole vielä tutkittu eli käsitelty käräjäoikeudessa.

– Kirjoitusten tarkoituksena on herättää yhteiskunnallista keskustelua. Meillä (lehdellä) ei ole mitään juutalaisuutta vastaan. Juutalaisessa eliitissä sen sijaan on rikollisia piirteitä. Nykyään tuntuu, että kaikki Israelia kritisoivat puheenvuorot tulkitaan juutalaisvastaisuudeksi.

________________________________________

Kaleva: Wiesenthal- keskus kirjelmöi presidentille Magneettimediasta


Kansainvälinen juutalaisten asiaa ajava Simon Wiesenthal -keskus on lähettänyt kirjeen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Magneettimedia-lehdessä julkaistujen kirjoitusten johdosta.

Tasavallan presidentin kanslia vahvisti Kalevalle vastaanottaneensa kirjeen maanantaina. Sen enempää kansliasta ei asiaa tiistaina kommentoitu.

Wiesenthal-keskus paheksuu Magneettimedia-julkaisua ”antisemitistiseksi”.

”Kun satoihin tuhansiin kotitalouksiin lähetetään tunnetun talousmiehen ilmaisjulkaisua, jossa eräät uusnatsit esittävät näkemyksiään, niin se on vakava asia”, Simon Wiesenthal -keskuksen kansainvälisten suhteiden johtaja Shimon Samuels kommentoi Kalevalle.

"Vahingoittaa koko suomalaisen teollisuuden
nimeä maailmalla"

Samuelsin mielestä Magneettimedian kustantaja Juha Kärkkäinen väärinkäyttää taloudellista asemaansa vahingoittamalla koko suomalaisen teollisuuden nimeä maailmalla.

”Wiesenthal-keskuksella on jäseniä ja kannattajia myös Suomessa. He ovat hyvin huolestuneita kirjoituksista ja Suomen hyvän maineen lokaamisesta.”

Samuels luonnehtii artikkeleiden kirjoittajien tekstejä vihapuheeksi, joka ruokkii etnistä vihaa ja voi vaarantaa pienen juutalaisyhteisön aseman Suomessa.

Uusimmassa Magneettimedia-lehdessä julkaistiin yhdysvaltalaisen kansallisen rukousverkoston pastorin Ted Piken suomeksi käännetty kirjoitus otsikolla Suuri ”raiskaavien rabbien” salailu. Kirjoitus muun muassa väittää juutalaispappien syyllistyneen pedofiliaan ja syyttää valtamediaa sen salaamisesta.

Wiesenthal-keskus vetoaa
presidentti Niinistöön

Wiesenthal-keskus vetoaa presidentti Niinistöä käyttämään arvovaltaansa ja tuomitsemaan Magneettimediassa julkaistut rasistiset kirjoitukset, jotka rikkovat Euroopan unionin syrjintäsäännöksiä.

”Suomella on velvollisuutensa Euroopan rasismin ja syrjinnän vastaisessa työssä. Vaikeneminen tässä asiassa olisi pulmallista”, Samuels perustelee.

Wiesenthal-keskus ei harkitse vastatoimiin ryhtymistä Magneettimediaa vastaan. Samuels korostaa, että asiat on hoidettava paikallisin keinoin ja lain mukaan.

”Mekin olemme vahvasti sananvapauden puolella, mutta se ei tarkoita, että sitä voisi käyttää teroitetun vihapuheen avulla.”

Lue lisää tämän päivän Kalevasta.