keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Suomenmaa: Jytyn Pihlajamäki: Maahanmuuttajille reilumpi työelämä

Suomenmaa: Jytyn Pihlajamäki: Maahanmuuttajille reilumpi työelämä 17.7.2013

Tulevaisuuden polttavimpia kysymyksiä Suomessa on maahanmuuttajien asema työelämässä, muistuttaa Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton puheenjohtaja esiintyi keskiviikkona Porissa SuomiAreenalla.

– Maahanmuuttajia tarvitaan paikkaamaan Suomen vääristyvää huoltosuhdetta. Samaan aikaan on huolehdittava maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden oikeuksista ja niihin perehdyttämisestä, Pihlajamäki korosti.

Pihlajamäen mielestä ay-liike ei voi tuudittautua vanhojen saavutusten varaan, vaan on seurattava tarkasti yhteiskunnan muutoksia ja vaadittava oikeutta sinne, mistä sitä puuttuu.

Naisten asema työelämässä on ottanut isoja harppauksia eteenpäin, mutta perhevapaakulujen tasaamisen ja samapalkkaisuuden eteen riittää Pihlajamäen mukaan vielä työtä.

– Reilu työ on myös vastavuoroisuutta. Jos työntekijät joustavat huonoina aikoina, tulee jouston tapahtua toiseen suuntaan hyvinä aikoina, Pihlajamäki muistutti.

Ay-liikettä on viime päivinä parjattu rasitteeksi ja talouskasvun jarruksi.

Pihlajamäki huomautti, että ilman ay-liikettä suomalainen työelämä näyttäisi kovin toisenlaiselta. Lisäksi kritisoijat unohtavat usein sen tosiseikan, että vastapainona myös työnantajaleiri on järjestäytynyt samaan tapaan kuin palkansaajapuoli.

Viisipäiväinen työviikko, vuosilomat, työterveyshuolto, äitiys- ja vanhempainvapaat, ylityökorvaukset, Jyty-johtaja luetteli ay-liikkeen saavutuksia.

– Reilu työ on ihmisyyden arvostamista. Kuka voi väittää, että asiat olisivat paremmin maissa, joissa osallistuminen ay-toimintaan on kiellettyä ja hengenvaarallista?