keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Iltalehti: Poliisi Kontulan toimista: eivät aiheuta toimenpiteitä

Iltalehti: Poliisi Kontulan toimista: eivät aiheuta toimenpiteitä 17.7.2013
MTV3: Kansanedustaja piilotteli ihmisiä maahanmuuttoviranomaisilta 16.7.2013
Suomenmaa: Anna Kontula: Lastani uhattu uutisoinnin jälkeen

Poliisi ei katso maastakarkoitusuhan alla olleita paperittomia siirtolaisia piilotelleen kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) syyllistyneen rikokseen.

- Rikosepäily on kovin kaukaa haettua, sanoo rikosylikomisario Ilkka Laasanen Pirkanmaan poliisista.

Tästä syystä Kontulan harrastama piilottelu ei aiheuta poliisille minkäänlaisia toimia.

Mikäli jotain uutta asian tiimoilta ilmenee, selvittelyä harkitaan Laasasen mukaan uudelleen.

- Jos puhutaan rikoksentekijän piilottelusta, se on aivan eri juttu kuin tällainen, joka on vain karkotettu, rikosylikomisario sanoo.

Laasasen mukaan karkotettavilta usein löytyykin rikoksia taustallaan.

Mikäli Kontula olisi piilotellut rikollisia, olisi hän Laasanen mukaan voinut syyllistyä haitantekoon poliisille. Siinä tapauksessa hän olisi saanut "aika mitättömiä" päiväsakkoja, jotka määräytyvät asianomistajan tuloista.

- Maahanmuuttopolitiikka toimii kokonaisuutena suojeluperusteena Suomessa ihan hyvin kansainvälisessä vertailussa. Ei Suomi ole epäoikeudenmukainen maa, sanoo puolestaan Maahanmuuttoviraston ylijohtajan sijainen Vesa Hagström.

Kontulan tapausta hän ei kuitenkaan kommentoi, sillä Maahanmuuttovirasto ei ota kantaa yksittäistapauksiin. Sen tehtävä on vain päättää ulkomaalaisen karkoituksesta.

Hagströmistä on hyvä, että tapaus puhututtaa ihmisiä.

- Toki seuraamme keskusteluja, hän sanoo.

Hagström muistuttaa, että onhan vastaavia tilanteita ilmennyt aiemminkin, kun kirkko on ryhtynyt Kontulan kaltaisiin toimiin. Nyt asia vain saa Hagströmin mielestä enemmän huomiota, kun tekijänä on kansanedustaja.

_________________________________________

MTV3: Kansanedustaja piilotteli ihmisiä maahanmuuttoviranomaisilta 16.7.2013

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) on piilotellut paperittomia ihmisiä maahanmuuttovirnaomaisilta.

Kontula kertoi Enbuske & Linnanahde Crew SuomiAreenalla -ohjelmassa, että hän on piilotellut paperittomia henkilöitä, jotta he välttäisivät maastakarkoituksen.

– Katson toimineeni oikein, vaikka käytännössä se onkin lain vastaista tai ainakin lain rajoilla. Jos Suomen maahanmuuttopolitiikka ahdistaa ihmisiä sellaisiin tilanteisiin, joissa toisen henki tai turvallisuus on vakavasti uhattuina, silloin yleismaailmallinen lähimmäisen rakkaus ajaa ohi Suomen laista.

Kontula viittaa toimillaan sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) pohdintaan siitä, että lakia voisi rikkoa, jos se on ristiriidassa Raamatun sanoman kanssa. Kontula sanoo olevansa Räsäsen kanssa samaa mieltä perusajatuksesta, että ihmisen pitää yrittää toimia oikein, ja aina lain mukaan toimiminen ei tarkoita oikein toimimista.

– Jotkut antavat tälle omalletunnolle nimen Jumala tai Raamattu. Mielestäni perusajatus kansalaistottelemattomuudesta tietyissä paikoissa on kestävä ja se on kaiken yhteiskunnallisen muutoksen ja kestävyyden avain.

___________________________________________

Suomenmaa: Anna Kontula: Lastani uhattu uutisoinnin jälkeen

Vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan lapsi on saanut uhkauksia viime päivien uutisoinnin jälkeen. Kontula kertoo, että hänen ala-asteikäinen poikansa on saanut tänään uhkaussoittoja.

Kontula kertoi eilen Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmassa, että hän on piilotellut karkotuspäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita kotonaan. Hän on perustellut toimintaansa sillä, että hän on halunnut auttaa apua tarvitsevia.

– Kiitos meidän vapaan lehdistön, ala-asteikäinen poikani on saanut tänään uhkaussoittoja, Kontula sanoi Porin SuomiAreenassa.

Poliisi kertoi tänään, että se ei ole aloittamassa esitutkintaa Kontulan toimista.

Pirkanmaan poliisista kerrotaan, että tämänhetkisillä tiedoilla ei ole syytä epäillä, että rikoksen kynnys olisi ylittynyt. Poliisissa on harkittu tapausta julkisuudessa olleiden tietojen pohjalta.

– Harkinta on nyt tehty ja ellei mitään uutta asiassa ilmene, katson, että se riittää, rikosylikomisario Ilkka Laasanen sanoo.