perjantai 19. heinäkuuta 2013

Metro: Kuuroksi tekeytyvät kerjäläiset rikkovat lakia

Metro: Kuuroksi tekeytyvät kerjäläiset rikkovat lakia 19.7.2013
Metro: Kuuroksi tekeytyneiden rahankeruu harmittaa Kuurojen Liitossa 6.6.2013

Osa kerjäläisistä on ottanut avukseen laittomat keinot tekeytymällä kuuroksi ja keräämällä rahaa hyväntekeväisyyteen kuurojen hyväksi. Rahan kerääminen tarkoitukseen, johon sitä ei ole tarkoitus käyttää, on rikos, samoin kuin keräyksen suorittaminen ilman keräyslupaa.

Kuurojen Liitto teki kesäkuun alussa poliisille tutkintapyynnön rahankeräyksestä, jossa kerääjät olivat lapuilla esitelleet itsensä kuuroiksi ja kertoneet nimilistojen kera keräävänsä rahaa kuurojen hyväksi.

Rikoskomisario Ilkka Juolan mukaan poliisille tulee ilmoituksia tämänkaltaisista tapauksista aika ajoin, ja ne ovat tapahtuneet pääasiassa kadulla.

– Mitään erityistä piikkiä ei ole nyt ollut havaittavissa, Juola toteaa.

Tapaukset käsitellään yksittäistapauksina, eikä poliisilla ole tilastoa siitä, minkä verran niitä on ollut.

Kiinnijääneille on annettu sakko lievästä rahankeräysrikoksesta. Käytännössä sakko jää maksamatta, jos henkilö on maksukyvytön.

Kuuroksi tekeytyviä kerjäläisiä kiertää myös ovelta ovelle.

– Ongelmia on liittynyt siihen, että jos asukkaat ovat olleet esimerkiksi vanhuksia, kerjääminen on voinut olla hyvin aggressiivista tai sisälle on yritetty tulla väkisin, Juola kertoo.

Verkkokeskusteluissa on esitetty epäilyksiä, että kuuroksi tekeytyvät kerjäläiset olisivat tiedustelijoita, jotka kiertävät katsomassa, mistä löytyy varastettavaa.

– Monenlaisia epäilyksiä esitetään, mutta poliisilla ei ole suoraan senkaltaista tietoa, että kerjääminen liittyisi asuntomurtoihin, Juola sanoo.

Juolan mukaan kuuroksi tekeytyvät kerjäläiset ovat pääsääntöisesti samaa porukkaa kuin kerjäläiset yleensä, eli Romanian ja Bulgarian romaneja.

– Kyseessä on yksi kerjäämisen muoto, jossa syyllistytään rahankeräysrikokseen.

_________________

Metro: Kuuroksi tekeytyneiden rahankeruu harmittaa Kuurojen Liitossa

Kuurojen Liitto on tehnyt poliisille tutkintapyynnön rahankeräyksestä, jossa kerääjät ovat esitelleen lapuilla itsensä kuuroiksi ja kertoneet nimilistojen kera keräävänsä rahaa kuurojen hyväksi.

Kuurojen Liitto tiedotti torstaina, että vastaavanlainen, eri puolella Suomea tapahtunut rahankeruu ei ole Kuurojen Liiton toimintaa. Kuurojen Liitto on huolissaan siitä, että tämänkaltainen rahankeräys sekoitetaan liiton varainhankintaan.

Kuurouteen vetoava kaupustelu ja kerjääminen on ilmiönä tuttu jo useamman vuoden takaa. Aiempien tapausten yhteydessä on havaittu viitteitä ulkomailta organisoidusta toiminnasta; usein asianomaiset eivät edes olleet kuuroja, kerrotaan Kuurojen Liitosta.

Esimerkiksi keskiviikkona Lahdessa poliisi takavarikoi kerääjien laittomasti kokoamaa rahaa sekä määräsi kerääjille sakot lievästä rahankeräysrikoksesta. Kerääjät olivat esittäneet iäkkäämmille ihmisille suomenkielistä keräyslistaan, jossa vakuutettiin kerättävän rahaa invalidien sekä kuuromykkien lasten yhdistykselle. Päijät-Hämeen poliisi varoitti antamasta rahaa vastaavanlaisiin keräyksiin, joita myös Etelä-Suomessa harrastetaan.

Kuurojen Liittoon on tullut viime viikkoina runsaasti yhteydenottoja kaduilla ja muilla julkisilla paikoilla tapahtuvasta rahankeräyksestä.

Suomessa järjestöjen varainhankinta on luvanvaraista ja tarkasti säädeltyä toimintaa. Liiton varainhankinta on kuluvana vuonna harjoittanut varainhankintaa suorakampanjakirjein ja verkkokeräyksillä.Liiton toimintaan ei kuulu esimerkiksi ovella kaupustelu. Varainhankinnan tulot käytetään aina kunkin kampanjan mukaisesti tarkkaan kohdennettuna viittomakielisten kuurojen elämänlaadun parantamiseen ja palvelutoimintaan.