lauantai 13. heinäkuuta 2013

Iltalehti: Tässä kaupassa kaikki on pielessä: Yli 150 huomautusta viranomaisilta

Iltalehti: Tässä kaupassa kaikki on pielessä: Yli 150 huomautusta viranomaisilta 13.7.2013

Turun kaupungin terveystarkastajan tekemistä lukuisista huomautuksista huolimatta China Center -kauppa ei siisti tilojaan.

- Otin jokaisesta kohdasta kuvan todisteeksi, terveystarkastaja Jari Tulonen toteaa tekemänsä Oiva-valvontaraportin vakuudeksi.

Tarkastuskäynnin yhteydessä otettuja kuvia Turun ympäristöterveydenhuollosta ei kuitenkaan haluttu antaa julkisuuteen.

- Olen 157 kertaa huomauttanut ongelmista viimeisen 10 vuoden aikana. Yritys on saanut uhkasakon, mutta sitä ei ole jostain syystä laitettu perintään, Tulonen tuskailee.

Ympäristöterveydenhuolto on antanut China Marketille määräaikoja, joiden puitteissa ongelmakohdat pitäisi korjata. Määräaikoja ei ole noudatettu.

Terveysriski

Terveydellisten ongelmien tai haittojen vuoksi kauppa olisi mahdollista sulkea. Niin radikaaliin toimenpiteeseen Turussa ei ole vielä ainakaan toistaiseksi lähdetty.

- China Marketin osalta olemme kieltäneet sellaisten tuotteiden myynnin, joissa ei ole suomen- ja ruotsinkielisiä tuotemerkintöjä.

- Jos tuotteessa on esimerkiksi pähkinää eikä asiakas ymmärrä kiinankielistä tuoteselostetta, voi pähkinäallergikolta mennä henki, Tulonen sanoo.

Myyntikielloilla ei ole Tulosen mukaan ollut mitään vaikutusta.

- Olemme joskus laittaneet keltaista nauhaa myyntikieltoon asetettujen tuotteiden ympärille. Niitä on silti myyty.

- Me voimme poistaa vanhaksi menneitä tuotteita, jos yrittäjä ei itse sitä tee. Olemme juuri puhuneet, miten poistaminen tapahtuu käytännössä: onko meidän (kaupungin) esimerkiksi takavarikoitava tuotteet ja vietävä ne johonkin välivarastoon tai kaatopaikalle, Tulonen pohtii kaupan aiheuttamaa päänvaivaa.

Hänen mukaansa kyseisestä yrityksestä tulee kuukausittain myös rahti-ilmoituksia.

- He ovat tuoneet kauppaansa tuotteita, jotka ovat suorastaan hengenvaarallisia. Esimerkiksi on tuotu chilijauhetta, joka olikin jotain muuta. Jauhe oli vain värjätty chilin näköiseksi.

Satoja valituksia

China Marketista on tullut ympäristöterveysviranomaisille kymmeniä, jopa satoja valituksia myynnissä olevista vanhoista elintarvikkeista.

Hänen mukaansa ongelmien takana ei ole kielimuuri.

- Yrittäjät ymmärtävät suomea, he ovat olleet täällä parikymmentä vuotta. China Marketkin on perustettu jo yli kymmenen vuotta sitten.

Tulonen kertoo, että yleensä terveystarkastajien huomautukset saavat elintarvikeliikkeet korjaamaan epäkohdat sovitussa ajassa.

- Olen omilla tarkastuksillani ehdottoman tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Mitä vaadin joltakin, vaadin kaikilta muiltakin. Se mitä vaadin, lukee aina laissa ja sitä pitää noudattaa, Tulonen sanoo.

China Market ei ole Turun terveystarkastajien ainoa murheenkryyni. Tulonen sanoo, että 90-prosenttisesti heitä työllistävät etniset paikat.

Iltalehti ei tavoittanut China Marketin yrittäjää kommentoimaan terveystarkastajan raporttia.